Forumet - Är behörighetskraven till vissa program på högskola eller universitet för höga?

Är behörighetskraven till vissa program på högskola eller universitet för höga?

8024 2 110
Jag anser att grundläggande behörighet bör vara tillräckligt för en del av de programmen som idag även kräver Matte 2/b.

När använder psykologer denna matte under sitt arbete?

När krävs det att en biomedicinsk analytiker behärskar Matte 3/c under sitt arbete? Maskiner sköter uträkningarna, strular dessa ringer de tekniker med särskild behörighet.

Jag snackar givetvis inte om ALLA program nu, förstår självfallet att program som teknisk fysik, eller för att del alla ingenjörs-utbildningar, ekonomprogram o.s.v. kräver förkunskaper.Är behörighetskraven till vissa program på högskola eller universitet för höga?

Senast ändrad 14 Oct 2014, 09:48 av André Vifot Haas

Spana också in:


Waterstar57: Som BMA (biomedicinsk analytiker) så gör du mycket utan maskiner! bereder lösningar, ritar kurvor, arbetar med statistik och mycket mer! du måste kunna kontrollera dina resultat utan maskiner om det skulle behövas. 
Min morsa har varit biomedicinsk analytiker och självfallet arbetat med detta i 25 år, hon är sämre än mig på matte. Hon har aldrig behövt räkna på något vis om det man lär sig i matte c/3

S3ON: Min morsa har varit biomedicinsk analytiker och självfallet arbetat med detta i 25 år, hon är sämre än mig på matte. Hon har aldrig behövt räkna på något vis om det man lär sig i matte c/3
okej, men det kanske beror på vilken inriktning man arbetar inom BMA? Jag kommer inte ihåg exakt vad som ingår i matte C men det förekommer mycket matte under utbildningen (jag pluggar till BMA) dock skulle jag mer dra den matten till kemin, men i vilket fall är matte alltid matte; förutom att den kanske uttrycks med olika variabler. Sen kan väl utbildningen ha ändrats sen din mamma utexaminerades?

S3ON: Ohja, självfallet. Men syftar på vad arbetet i sig kräver, ej utbildningen.
Ah, okej. Men jag tror nog det är viktigt att man läst en del matte för att jobba som BMA. Jag är inte heller jättebra på matte, men när jag väl får använda kunskaperna i labbet så faller det på plats, och man förstår bättre vikten av varför man läst det man gjort. Och eftersom att en felaktig diagnos kan få fruktansvärda konsekvenser; är det skönt att ha kunskapen, att kunna kontrollera själv om man tycker att det inte stämmer. Har själv blivit felbehandlad, dock inte inom detta område.  

reben: ok så ist för att man ska välja ut dom som har bäst kvalifikationer för en utbildning så ska man betala sig in.
De "kvalifikationer" vi talar om behöver inte vara bäst lämpade för vare sig utbildningen eller arbetet efteråt, så nej. Det är här problemen yttrar sig. Ja, utbildningsplatser kostar uppenbarligen pengar, skulle kosta alldeles för mycket att låta varje sökande få en gratis plats.

Du kan vara oerhört lämplig som psykolog trots besvär med ytterligare matematik än den som erbjuds i grundpaketet ya know.

Sjukvården går med stor sannolikt miste om otroligt kompetenta människor vars drömmar är att bli läkare, men ej kmr in på programmet pga att det krävs så in i helvete mycket överflödigt. Låt var och en betala sin egen plats istället säger då jag, men självfallet skall de vara behöriga. Säger ej att behörighetskrav skall tas bort, utan sänkas till rimliga höjder i vissa fall. 

   

S3ON: Sjukvården går med stor sannolikt miste om otroligt kompetenta människor vars drömmar är att bli läkare, men ej kmr in på programmet pga att det krävs så in i helvete mycket överflödigt. Låt var och en betala sin egen plats istället säger då jag, men självfallet skall de vara behöriga. Säger ej att behörighetskrav skall tas bort, utan sänkas till rimliga höjder i vissa fall.

är ju helt fel väg att gå att sätta avgift på högskola isåfall. skräddarsy ansökningsprocesserna istället, ha fler intervjuer, gärna antagningsprov som faktiskt prövar de kunskaper och förutsättningar man bör ha för att klara programmet. programmen kommer säkerligen gå miste om många fler kompetenta om man istället inför en hög kostnad på högskoleutbildning.

böghög:

är ju helt fel väg att gå att sätta avgift på högskola isåfall. skräddarsy ansökningsprocesserna istället, ha fler intervjuer, gärna antagningsprov som faktiskt prövar de kunskaper och förutsättningar man bör ha för att klara programmet. programmen kommer säkerligen gå miste om många fler kompetenta om man istället inför en hög kostnad på högskoleutbildning.
50k är väl inte särskilt högt ändå? En rimlig avgift de flesta kan förmå med lr utan lån skulle jag säga. 
lol nej alla har inte råd med det

men ja, vissa utbildningar har för höga krav, och vissa yrken åtnjuter på tok för hög prestige vilket speglas i kursmaterial som är irrelevant för själva jobbet. jag tror inte att det senare kan regleras utbildningspolitiskt utan är en ofrånkomlig konsekvens av våra övergripande ekonomiska system. däremot kan man nog med fördel ta bort vissa intagningskrav för vissa utbildningar. det är en ganska liten grej. detta handlar mest om ditt ego, vilket alla vet, vilket du vet. :)