Forumet - Är det meningen att skolan så få en att må dåligt?

Är det meningen att skolan så få en att må dåligt?

1507 0 4
Hej! Jag har ett problem, skolan får mig att må dåligt. Jag går i nionde klass och ska söka in till gymnasiet. Jag ligger på gränsen till att komma in på den skolan som jag vill och har därför väldigt mkt press på mig. Jag har berättar att för  mina lärare att jag mår dåligt och är väldigt stressad men dem bryr sig inte. Istället fortsätter dem med att ge oss läxor och prov och för att hinna med allt måste jag sitta uppe och plugga till sent på kvällarna. Att betygssystemet är helt idiotiskt gör inte saken bättre. Jag jobbar hårt och får oftast A på många av betygs kriterierna men ibland har jag en dålig dag och får ett E på ett område vilket leder till att mitt slutbetyg aldrig kan bli mer en ett D. Är det meningen att man ska fortsätta kämpa då? När ens arbete inte lönar sig? Detta har gjort så att jag flera gånger fått panikattacker och gråtit mig till söms flera kvällar. Jag har också börjat röka, något jag inte är stolt över men det hjälper när jag mår som sämst och inte har något att vända mig till eftersom ingen verkar bry sig om hur skolan får mig att må. Jag har pratat med mina vänner och de säger att skolan även får dem att må dåligt men tydligen måste vi offra vår psykiska hälsa för vi har inget annat val. Så min fråga till er är hur har skolan påverkat er? Och om någon vet nåt sätt som kan hjälpa mig snälla skriv för det betyder allt<3

Reginalinden : Så min fråga till er är hur har skolan påverkat er?
Stundtals har den fått mig att känna mig stressad och gjort mig på rätt pissigt humör, men samtidigt har den gett mig struktur i livet och lärt mig hantera motgångar och press.


Reginalinden : Och om någon vet nåt sätt som kan hjälpa mig snälla skriv för det betyder allt<3
Kanske inte det bästa tipset, men det kan vara värt att försöka att inte tänka så mycket på just resultatet, utan att helt enkelt bara fokusera på att lösa uppgifterna bäst man kan och sen får det gå som det går.


Reginalinden : Att betygssystemet är helt idiotiskt gör inte saken bättre. Jag jobbar hårt och får oftast A på många av betygs kriterierna men ibland har jag en dålig dag och får ett E på ett område vilket leder till att mitt slutbetyg aldrig kan bli mer en ett D.
Kan jag definitivt hålla med om. Om man har legat på A-nivå på övriga moment och råkar få ett E pga t.ex. att man har haft en väldigt dålig dag, så bör skolan ha visst överseende. Som tur är så har jag haft lärare som insett hur korkat det är och vågat gå emot skolverket, men jag skulle gissa att de flesta inte gör det.
Det är jättehemskt att det är så och TYVÄRR har jag upplevt att lärare på högstadiet inte riktigt tar en seriöst i högstadiet vid psykisk ohälsa, då det bara borstas bort som "tonårsproblem, ryck upp dig", det blir bättre på den fronten i gymnasiet, även om den inte är på topp.
Det jag behövde göra för att mina lärare skulle inse att jag inte klarar av exakt samma uppgifter och press som de andra var att helt enkelt lägga svart på vitt att jag vid tiden då jag fick prata med mina lärare var väldigt självmordsbenägen, så jag sa rakt ut att jag ligger uppe på nätterna och överväger att ta livet av mig osv. (det är dock bättre nu.) och det ska absolut inte vara det som ska behövas, men jag rekommenderar att prata med din mentor och försöka förklara att du ligger uppe med panikångest osv.

För att få högre betyg måste man ju såklart göra uppgifterna osv, men något jag gör är att jag ber om E-uppgifter, som inte sätter så stor press på en, en enkel uppgift helt enkelt. Nackdel dock - du kan ej få mer än E på den. kanske går göra så i någon kurs du inte bryr dig så mycket om?

OCH - Högstadiets betyg är verkligen inte så viktiga som man tror, ta din hälsa i första hand. Du har hela livet på dig att ta ikapp om något strular i skolan men du har bara ett liv och en tid du är ungdom på. Ta hand om dig!

Spana också in: