Aviseringar
Rensa alla

Är det okej att public service sänder vänsterpropaganda på Julafton?


Skulle kännas väldigt fel att sluta sända jultraditioner bara för att de råkar ha underliggande budskap. 

SVT har sina problem, men det här är verkligen inte ett av dem. 


   
SvaraCitera

karl bertil är bara en gullig film, inte direkt vänsterpropaganda då den mer eller mindre saknar sensmoral. att det är synd om fattiga och att gräset är grönare på andra sidan är inget vänsterbudskap, det är universellt.

sen är det svårt att göra public service utan att det är vänsterpropaganda på nåt plan. det ingår ju lite i konceptet.

qazedctgb:
Äh den är ju typ liberal 

hur då


   
SvaraCitera

Det råder ingen tvekan om att Karl-Bertils jul har ett tydligt vänsterbudskap. Skaparen Per Åhlin är en socialist som gärna blandar in vänsterpropaganda i sina verk. Till exempel i "Resan till Melonia" så är det ännu tydligare, där ställs ett gäng goda hippie-aktiga människor som lever i någon form av socialistiskt kollektiv på paradisön Melonia emot ett annat gäng onda rika företagare som har barnslavar de piskar i sina fabriker. De onda kapitalisterna bor på ön Plutonia som är helt gjord av metall och ser lite ut som en steampunk-version av Mordor.

Tycker visserligen om Karl-Bertils jul, det är en julklassiker som SVT har visat sedan väldigt långt tillbaks och för mig är det lika mycket jultradition som Kalle Ankas jul. Ja, det är vänstervridet, men det är också tradition. Låt SVT visa det.


   
SvaraCitera

Jag har sett Karl Bertils jul många jular men aldrig reagerat på att det skulle vara ett vänsterbudskap med i filmen. I så fall har jag nog reagerat mer på hans farsa som sitter och super sig full på konjak på självaste julafton. 


   
SvaraCitera

kan de inte visa typ beavis and butthead ist


   
SvaraCitera

mynona:

Karl-Bertil arbetar som postbud. Han får idén att dela ut de julklappar han ska posta till förmögna hem till de fattiga som annars inte skulle ha fått några julklappar. Hans far blir upprörd och  tvingar honom att gå runt till alla vars julklappar han stulit och be om ursäkt. Det visar sig dock att de alla är tacksamma, eftersom de annars skulle ha fått konventionella julklappar av sina släktingar som de skulle ha fått låtsas vara glada över, och som de redan ljugit till sina släktingar om att de fått. De fattiga är dock glada över julklapparna - inte för att de tyckte så mycket om själva föremålen, utan över att de öht fick julklappar. Temat är väl ungefär, som jag tolkar det, att julens anda inte är materiell, utan handlar om gemenskap, något som både de rika och fattiga i filmen får tillfredställt utan att behöva bry sig om juklappar som föremål betraktat.

+1


   
SvaraCitera

SD-svansen hittar alltid något halvsant eller osant att lipa över - även när det är jul. Vilken chock ^^

Hjärta


   
SvaraCitera

Niklas:
Ja, pga kultur, tradition och att det har väldigt lite att göra med politik i nutid.

Att man däremot anställer politiska aktivister som tagit ställning mot politiska partier, och också använder detta som motivering till beslutet, som värdar för jul och nyår - det är förkastligt. 

+1 Precis så.


   
SvaraCitera

Äh vem bryr sig


   
SvaraCitera

Nej det är vidrigt.


   
SvaraCitera
NEMI
 NEMI

det karl-bertil visar är ju snarare att julen inte nödvändigtvis behöver vara materialistisk utan att det finns något högre bakom genom att visa andra uppskattning och omtanke, vilket också framgår i sagan..

Men ja visst, om tanken på att omtanke för sina medmänniskor är vänsterpropaganda så fine, men jag skulle inte tolka det så dock.


   
SvaraCitera

Hade jag fått bestämma hade svt lagts ned.


   
SvaraCitera
mynona

NEMI: om tanken på att omtanke för sina medmänniskor är vänsterpropaganda

Det är ju så; för högern är omtanke, hänsyn, respekt etc "oseriösa känsloargument" och inget som bör blandas in i politik. 


   
SvaraCitera
mynona

Storchen84:
SD-svansen hittar alltid något halvsant eller osant att lipa över - även när det är jul. Vilken chock ^^

Hjärta

Goldar är inte sd:are, hn är helt enkelt vanlig gammal borgerlig höger som ogillar välfärden. 


   
SvaraCitera
NEMI
 NEMI

mynona:

Det är ju så; för högern är omtanke, hänsyn, respekt etc "oseriösa känsloargument" och inget som bör blandas in i politik. 

Poäng. å andra sidan går det ju att fråga sig hur mycket färre känslor som är inblandade när egocentrism ska sättas först.


   
SvaraCitera