Forumet - Är det okej med elitsatsning för barn?

Är det okej med elitsatsning för barn?

2268 0 21
I SVT Sport:s program Experterna diskuterade Kajsa Bergqvist, Daniel Nannskog, Mikael Renberg och Pernilla Wiberg utanförskap inom ungdomsidrotten. När frågan handlade om tidiga elitsatsningar gick åsikterna isär. ”Man måste kunna få tävla om man verkligen vill tävla i tidig ålder”, säger Daniel Nannskog. ”Det är aldrig okej med elitsatsning från 7-8-årsålder”, säger Kajsa Bergqvist.

Vad tycker ni? Är det okej med elitsatsning inom barn- och ungdomsidrott? I vilken ålder är det i så fall okej?

Senast ändrad 6 Oct 2015, 09:53 av André
Som barn tävlar man ju mot varandra med eller utan föräldrarnas vetskap så själva tävlandet som sådant är väl en del av gemenskapen (leken). Om sedan tävlandet ska generera att man redan när barnen är små skapar elitsatsningar för de barn som så önskar är lite svårare att svara på.

Barn ser ju på TV hur duktiga de "vuxna" är och det kan ju i sig sporra dom att försöka bli lika duktiga och på det sättet intensifiera träningen. Om sedan en 7-8 åring ska inleda träning så att de glömmer bort de vanliga "barn-lekarna" är väl däremot lite tveksamt. Bättre i så fall att de ser träningen som en lek. Att de svenska barnen ska göra som vissa "elitbarn" i Ryssland MÅSTE göra låter mindre roligt.

Spana också in:

jag är helt för elitsatsning som koncept, fallenheter ska tillvaratas, det är inget att diskutera ens imo.

men många sporter är helt efterblivna grejer som jag helst skulle se att det inte fanns efterfrågan på. det gäller främst friidrotterna, som inte ens är tävlingar på riktigt och har 0 med intelligens att göra. typ som att elitsatsa på frimärkssamling eller att memorera decimaler.

kajsa bergquist är en töntig jonas gardell-fanboy

föga förvånande att en friidrottare är emot det (eftersom friidrott per definition går ut på tvångstankar) medan en riktig sund idrottare (fotbollsspelare) är för.
Ett barn ska ju aldrig behöva tvingas till att bli den där elitiska och om det innebär stress och dålig hälsa så ska det vara förbjudet.
Så ska det ju vara med vuxna också men vuxna kan ändå bestämma på ett annat sätt som ett barn inte kan.
Men självklart ska en person som intresserar sig för något oavsett vad det är få börja med det i tidig ålder och bli så bra som personen kan bli på det men det ska inte ställas hur höga krav som helst, det ska ju vara realistiskt också!

trevlig-snubbe: Ett barn ska ju aldrig behöva tvingas till att bli den där elitiska och om det innebär stress och dålig hälsa så ska det vara förbjudet.
Så ska det ju vara med vuxna också men vuxna kan ändå bestämma på ett annat sätt som ett barn inte kan.
Men självklart ska en person som intresserar sig för något oavsett vad det är få börja med det i tidig ålder och bli så bra som personen kan bli på det men det ska inte ställas hur höga krav som helst, det ska ju vara realistiskt också!
Man lever bara en gång så varför slösa bort det på skit om man redan är bra på något?
Som jag ser det finns det 2 problem med det hela. Första och det största problemet är selekteringen och den för tidiga elitsatsningen. Fruktansvärt när en 10-11 årig fotbollskille får veta att dem inte duger och är bra nog och därför inte får vara kvar i laget. Snacka om att förstöra den personen framtida idrottsliv. 

Andra problemet är att kroppen inte är gjord för elitidrottande. Finns givetvis de som klarar det bättre än andra och det beror även lite på vilken idrott det är. Elitsatsas det från 8-12 års ålder är många slutkörda runt 20 års åldern både motivationsmässigt och kroppsligt. Känner många fd elitidrottare som är 25 år och yngre som är mer eller mindre förstörda av förslitningsskador. 

Från 15 år och uppåt kan jag tycka att det kan vara okej att elitsatsa men inte på bekostnad av att vissa inte får vara med och idrotta.
Absolut. Barn tävlar mot varandra i alla möjliga saker ändå, det är ett naturligt mänskligt beteende. Att låta de barn som VILL tävla på en mer seriös nivå kan vara mycket stimulerande och givande för vissa barn. Vi lever i ett sånt mesigt sosseland där all form av konkurrens ses som obehaglig samt det faktum att vissa är bättre än andra på vissa saker. Istället ska man fjanta omkring med mantran som "alla vann" bara för att inte riskera att göra någon ledsen. Tramsigt som bara den.