Forumet - är det rätt att utgå från att folk är hetero?

är det rätt att utgå från att folk är hetero?

8404 0 74

Spana också in:

Det är förståeligt, men det är inte rätt. Förståeligt och rätt är inte samma sak. 

Det är förståeligt att man antar att folk är hetero, därför att det är vanligast att vara det, och därför att det är normen att vara det. Vilket förstås är självreproducerande; jag tror att sexualiteten delvis är psykologiskt och emotionell, eftersom man använder sex för att utrycka mycket mer än avel, så med framväxande tolerans kommer nog fler att våga experimentera och bli bisexuella. 

Det är alltså förståeligt, men det är inte rätt. Varför?

Därför att: 
1) det förolämpar och visar brist på hänsyn mot de som inte är det, och förstärker alltså den norm som gör att dels färre vågar experimentera och upptäcka sig själva, och dels diskrimeras på olika sätt när de gör det, och
2) Det är ju så enkelt att visa den hänsynen: det enda man behöver göra är att använda ordet "partner" i stället för pojk/flickvän?" och fråga "är du singel" i stället för "har du flickvän/pojkvän?", och att ändra på några formuleringar är ett väldigt enkelt sätt att göra livet och samhället mer fritt för alla, som inte skadar någon men ger stora fördelar för lite jobb. 

Indiodd: Som heterosexuell kille skulle jag själv känna mig något förolämpad om någon inte antog att jag var heterosexuell. Jag skulle då automatiskt tänka efter om jag hade varit dålig på att utstråla min manlighet/sexualitet. Eller vad skulle annars få personen att inte anta att jag var hetero?
Det finns ingen anledning att känna sig förolämpad: man är inte på något särskilt sätt om man är homosexuell. Det är fördomar att anta att gaykillar skulle vara mer "feminina" - och hur skulle då bisexuella killar vara, som dras till både killar och tjejer lika mycket?
Varken gay eller bikillar behöver vara det minsta mindre "manliga" än heterokillar. Det vet man om man känner killar med annan sexuell smak än tjejer. 

Det är vettigt att helt enkelt inte anta något alls utan låta människan definiera sig själv om sexualiteten blir relevant för den relation man har med den personen - och blir den aldrig relevant därför att man inte har den sortens relation med den, så behöver man ju aldrig veta. 

Allt blir ju enkelt om man behandlar alla likadnt oavsett vilken sexualitet de har. 

Man behöver inte behandla någon annorlunda beroende på dens sexualitet. Det enda tillfället när det blir nödvändigt att göra det är om sex kommer att ingå i ens relation till den människan på ena eller andra sättet. 

När det gäller mig själv så kan jag visst utgå från att de flesta är heterosexuella, det erkänner jag, men jag öppen för att de  kan vara bi eller gay, och jag behandlar den på samma sätt oavsett vilken sexuall smak de har. 

Det enda jag gör är så enkla saker som att asäga partner i stället för flick/pojkvän och behandla alla likadant oavsett deras sexualitet: svårare är det inte. 

Det är inte mer komplicerat att göra det än att behandla alla på olika sätt beroende på deras smak och använda olika språk beroende på olika antaganden som kan visa sig vara fel - det är tvärtom mycket enklare.