Forumet - Är det säkert att äta den gröna potatis biten?

Är det säkert att äta den gröna potatis biten?

1761 1 6
Tråden har 6 svar. Sortera efter:
omogen potatis är giftig, men att äta ett chips som är lite grönt bör inte vara någon fara
med det sagt så brukar jag själv slänga dem som är för gröna pga paranoia

Spana också in:

Vad menar du med "omogen" potatis? Menar du att den inte fått växa sig fullstor? Nej, det är självfallet helt ofarligt att äta potatis som inte hunnit växa sig fullstor utan bara äta små "knattningar". Vi gör det varje midsommar när vi äter de första sk färskpotatisarna. De är ju många gänger inte mycket större än stora ärtor.

Nej. Förklaringen är följande. När potatisen växer sig stora nere i marken så blir de som du förstår större och större. Och för att det inte ska komma solljus på dom så "kupar" man potatisen dvs man lägger mer jord uppe på potatisen. Och här kommer grejen - en potatis som utsätts för solljus under sin växtperiod bildar två giftiga ämnen - solanin och chaconin. Som dels påverkar magtarmkanalen så att man blir risig i magen. Samt att det även slår på centrala nervsystemet.

Att äta EN potatis som bara är lite grön på skalet är inte farligt men att äta en potatis som är grön rakt igenom - NEJ!

Det gröna bildas just av den anledningen som all annan växtlighet som utsätts för solljus - bildande av klorofyll.

Förklarat av politisk realist... född och uppväxt på bondvischan. Mycket glad
Det klart att man kan äta det? Dem gör ju inte chips av omogna potatisar.