Aviseringar
Rensa alla

Är det skillnad på olika gymnasium?


FR1H3T
Ämnesstartare

Hej! Nu snart (om några månader) är det dags för mig som högstadieelev att välja gymnasielinje. Jag har sedan början på årskurs bestämt mig för ekonomi med inrikting ekonomi. Nåt som oroar mig är om det är någon större (eller mindre) skillnad på olika gymnasium beroende på miljö, 'stadsdel', kommun, budget i Sverige och hur stor skillnaden är om man går där. Ska själv gå gymnasium i ett liten tätort i Norrbotten med sjutusen invånare. Jag gillar stämningen, miljön och befolkningen i kommunen här, men frågar er om jag skulle i alla fall försöka övertala mina föräldrar att låta mig gå ekonomiprogrammet i den närmsta aktuella 'staden' på 70,000 invånare, hur gymnasiet är där har jag ingen aning om.  Det känns lite småtrist att veta att jag som ofta bedöms som väldigt ambitiös och intellektuell, med mer än bra betyg, ska få jobba och slita dubbel så hårt och ändå få ett dåligare belöning för mitt arbete bara för att någon elev från någon internatgymnasium i Östermalm där föräldrarna pungat ut någon miljon fick min plats, bara för att mina föräldrar är lite mindre lottade...


   
Citera

Finns nog bara en sak att göra om man vill ha reda på om det är någon skillnad på olika gymnasier med samma linje, och det är att göra studie besök/gå på öppet hus när dom har det. 


   
SvaraCitera

Stora gemensamma skillnader finns beroende på:

Stor/Liten skola.
Privat/Kommunal skola.
Internat eller Ej.
och lite så... Men som rogge skrev, besök skolan. Och prata med din syv.


   
SvaraCitera
FR1H3T
Ämnesstartare

Det är en kommunal skola. Vill också tillägga att jag siktar på en internationell ekonomikariärr, är medborgare i ett västasiastiskt...låt oss säga, "möjlighetsrikt land".


   
SvaraCitera
Exner

ja                                  


   
SvaraCitera
Exner

FR1H3T:   Det känns lite småtrist att veta att jag som ofta bedöms som väldigt ambitiös och intellektuell, med mer än bra betyg, ska få jobba och slita dubbel så hårt och ändå få ett dåligare belöning för mitt arbete bara för att någon elev från någon internatgymnasium i Östermalm där föräldrarna pungat ut någon miljon fick min plats, bara för att mina föräldrar är lite mindre lottade...

Vad skulle de få för att de pungat ut med en miljon?


   
SvaraCitera
FR1H3T
Ämnesstartare

Exner:
ja                                  

Bra svar.

Exner:

Vad skulle de få för att de pungat ut med en miljon?

Bättre möjligheter, kontakter mm...


   
SvaraCitera
Exner

FR1H3T:

Bra svar.

Ställ en mer precis fråga, så får du bättre svar.

FR1H3T:

Bättre möjligheter, kontakter mm...

De enda gymnasier man kan betala sig till idag är Sigtuna, Lundsberg och Gränna. Fokusera på att få bra betyg i den som du går i, så att du sedan kommer in på den högskola du vill. Såvida du inte kan tänka dig att flytta till Stockholm, kommer det att vara ganska egalt.


   
SvaraCitera