Forumet - Är det verkligen viktigt att läsa böcker?

Är det verkligen viktigt att läsa böcker?

14785 0 32
Titt som tätt skriker forskarna om att svenska ungdomar läser allt färre böcker, vilket bland annat leder till försämrad läsförståelse och fantasi.

I september ska vi besöka Bokmässan i Göteborg och snacka ungdomsläsning, och jag tänkte därför kolla vad ni har för funderingar kring det här med böcker.

Är det verkligen viktigt att läsa böcker? När läste du en bok senast? Finns det något som skulle kunna få dig att läsa mer? Jag vill veta precis allt vad ni tycker och tänker! [smile]
Allt som skänker lite frid är välkommet sedan kan man lära sig någonting också om man då inte läser Camilla Läckberg. När folk slänger bort så mycket tid på företeelser så som Angry Birds och Facebook känns både böcker och amfetamin som mycket vettigare sysselsättningar. När man ser hur en del skriver så kan man verkligen önska att folk läste lite mer så att dom uttryckte sig på en nivå ovan Lucy. Jag menar jag skriver inte på något sätt bra men det känns ändå som att jag tillhör den övre halvan av befolkningen. Senaste boken jag läste var den jag läser nu: Leonard Cohen - en biografi- av Anthony Reynolds. Det som skulle kunna få mig att läsa mer är om jag fick lite balls och slutligen hävde ut datorn genom fönstret och köpte mig lite tid. Hon är moder dator, allas vår mor osv.
Är det verkligen viktigt att läsa böcker? Ja! Det är otroligt viktigt att läsa böcker! Man lär sig så otroligt mycket, och enligt mig, desto mer man lär sig, desto öppnare person blir man. Visst, man måste inte läsa endast facklitteratur eller liknande, bara av att läsa vanlig fiction så lär man sig massa ändå, man blir mer kreativ och det bästa är att man blir bättre på svenska! Jag stavar i stort sett aldrig fel, antagligen för att jag läser så mycket och har läst mycket hela livet. Jag förstår skriven engelska väldigt bra, antagligen där med för att jag läst så mycket på engelska. Nu börjar jag gå över till fransk litteratur för att lära mig mer och mer franska.
När läste du en bok senast?
Några timmar sen typ.

Finns det något som skulle kunna få dig att läsa mer?
Jag har redan hittat det, en läsplatta. Sedan jag köpte min läsplatta har jag börjat läsa mycket mycket mer efter att ha haft en svacka på ca ett halvår då jag inte läste alls särskilt mycket.
Jag har dessutom tagit bort facebook, så istället för att slösurfa runt där så tar jag tiden till att läsa, underbart!

Spana också in:

André Vifot Haas:

Är det verkligen viktigt att läsa böcker?


Det tycker jag verkligen. Att läsa mycket leder till att man förbättrar sina språkkunskaper. Att jag i grundskolan och på gymnasiet hade bra betyg i svenska beror enbart på att jag läste fruktansvärt mycket som barn.

Man lär sig dessutom nya ord och nya skrivsätt, alla skriver ju olika. Beroende av vad man läser så kan man ju lära sig en himla massa andra saker också.

André Vifot Haas:

När läste du en bok senast?


För en halvtimme sedan.

André Vifot Haas:

Finns det något som skulle kunna få dig att läsa mer?


Mer fritid...
Blivande_japan:

Även om folk går i skola så är det ju långt ifrån alla som kan skriva ordentligt.


Det är sorgligt att det inte läggs större vikt på sådant i skolan. Har full förståelse för folk med dyslexi, men långt ifrån alla som har svårt med skrivandet har ju det.
Tog en infolapp på bibblan med dess nya "öppet tider" stod. Det stod även att man som student kunde finna "fakta böcker" om blabla där. [sad]
Påpekade detta för en bibliotekstant när jag skulle fråga om en bok, och fick svaret att det var jättegamla lappar. JAHA MEN DÅ ÄR DET JU OKEJ ATT PROPAGERA FÖR SÄRSKRIVANDE PÅ BIBLIOTEK
Blivande_japan:

et är ju rätt stor skilja mellan att känna ovilja mellan att plugga i solan och att läsa böcker man själv valt...


Du måste fortfarande aktivt vilja, och finna det du läser motiverande. Endast när man läst något så vet man om det faktisk föll än i smaken, viljan att läsa är central.