Forumet - Är du ateist/troende?

Är du ateist/troende?

6449 0 57
mittimellanbarn:

Ateist (Du röstade på detta alternativ)


försökte leta efter en annan poll som skapats tidigare med fler alternativ men hittade inte på den korta tiden jag sökte.
för din poll är rätt så lame då den inte var mer utförlig då det finns t.ex agnostiker också.

Spana också in:

Crypto:

för din poll är rätt så lame då den inte var mer utförlig då det finns t.ex agnostiker också.


Agnosticism är en form utav ateism.

"A good deal of people consider themselves to be 'agnostics'. By this they mean to identify themselves as doubters on the question of a 'god's' existence. They usually hold to this position of doubt because reason compels them to doubt the existence of any 'god', yet they resist calling themselves atheists because they also want to hold to their disbelief tentatively. Their expressed reason for this is clear: while their reason leads them to doubt the claims of theism, reason also demands that they keep an open mind on the question of 'god'. If you are one such person then it might interest you to know that your doubt actually makes you an atheist, not an agnostic. Why is this so? Because the word 'theism' simply implies a belief in a god. Therefore, if you find yourself identifying yourself primarily as a doubter of the existence of a 'god', then you are an a-theist... someone who does not hold to a belief in a 'god', someone who does not accept the claims of theists. That's all the term means - a position of non acceptance, a position of non belief."

[smile]
mittimellanbarn:

Yeah, nu vill jag ju veta.


Inget utav dom. Jag är agnostiker

Min motivering till varför jag är agnostiker:

Dom flesta i Sverige som jag bemöter är oftast kristna eller ateister. Samtidigt som dom har konformerat sig. Delvis bara för att dom skulle få något mer betydelsefullt av sina föräldrar som till exempel deras livs första moped.


Religion är bara något som jag anser är påhittat för att få makt. - Det är ett faktum.

Religiösa grupperingar försöker håva in pengar från andra. Den som inte har insett de är nog rätt så ''körd''. Men förlåt mig gud/fru i himlen om jag misstar mig.

Jag tror på vetenskapliga teorier som för mig är mer bevistat. Eftersom att Bibeln är motbevisad på ett flertal punkter redan förstår jag inte hur folk kan ens skriva att den är trolig.
FreeWay89:

Buddhismen är ingen religion


Inte per definition eftersom buddhister inte tror på någon Gud... men kan fortfarande klassas som religion imo eftersom det i slutändan är en livsstil/filosofi som förespråkar absurda övernaturliga idéer utan att backa upp det med bevis :P

Buddhism är btw skit.

mittimellanbarn:

Ateist (Du röstade på detta alternativ)


...för att jag föredrar att leva i verkligheten.
mittimellanbarn:

Troende (Du röstade på detta alternativ)


Agnostisk teist.

FreeWay89:

Buddhismen är ingen religion [no-no]


Buddhism

I den buddhistiska inriktningen theravada betraktas Buddha som en inspirationskälla, den vise grundaren, men ingen gudom. Trots det finns ju ändå en viss tro om att de har funnit en högre sanning. På sätt och vis har ju theravada-buddhismen visa likheter med ateismen, för även om de inte anser sig ha kommit på allt på egen hand så har de ju en oerhört stor tilltro till Siddartha Gautamas (Buddha) förnuft, eftersom denne ska ha suttit under ett träd och funderat ut världens beskaffenhet på egen hand. Så även om denna inriktning inte direkt har gudsförklarat honom har de ju ändå konstaterat att han närmast ägde överjordisk visdom och förnuft.
Dessutom, än en gång är all denna tro med karma och reinkarnation just en tro och tro leder tankarna till religion. I buddhism ingår ju dessutom riter och ritualer, vilket ju också mer eller mindre var ett av kriterierna för en religion. Så om man accepterar ateismen som en sorts religion får man nog för konsekvensens skull även acceptera theravada-buddhismen som en sådan. Vad man också får räkna in är ju idén om ”maya”, det vill säga det materiella som döljer det andliga. Även om det inte är någon fantastisk plats som ett paradis, så bör det ändå klassas som en värld bortom denna, vilket också var ett av kriterierna upplistade för religion.
Så även om det inte är en religion som har särskilt mycket gemensamt med kristendom, judendom eller islam, eller ens hinduism så bygger den trots allt såpass mycket på tro att jag anser att den fortsatt bör vara betraktad som en religion.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Penstrokes:

Agnosticism är en form utav ateism.


Nej. Agnosticism här inte till någon av sidorna. Det är ett erkännande om ens egen begränsning och att man därför inte kan vara säker. Utöver det kan man vara ateistisk eller teistisk, luta åt endera hållet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 2 - - - - - - - - - - - - - - - - -


pumanJessica:

Buddhism är btw skit.


Trodde nästan att jag var den enda som tyckte det.
mittimellanbarn:

Ateist (Du röstade på detta alternativ)


Militant ateist. Men, om jag skulle bekänna mig till någon religion tror jag att det vore Shinto. Starka, fantastiska principer, åtminstone ytligt sett och ett rakt av coolt mytos.

Men, lol nej, religion. [rolleyes]

Nachac:

Trodde nästan att jag var den enda som tyckte det.


Det är fler än man tror. Det går någon slags hippievåg genom Sverige, där folk påstår sig vara buddhister utan att veta vad det egentligen står för. "Meneh ... är det inte typ, frid och harmoni ... och så?"