Forumet - Är du bra på krönikor?

Är du bra på krönikor?

455 0 12
Hej alla! Är du bra på krönikor samt har bra svenska?
Då kan du väll hjälpa mig med min krönika?
Observera att jag är heeelt usel på krönikor!

Det jag vill är att ni :
Rättar till grammatikfel, meningsuppbyggnad etc.

Ni ska också slänga in egna tankar kring ämnet... Ämnet ser ni i krönikan sen och är väldigt intressant.
Men att slänga in egna tankar , lite flera Jag meningar är vad läararen var ute efter.
125 miljoner kronor försvinner varje år, genom kungafamiljen...
Har du nånsin funderat över hur mycket kungahuset får om året? 125 miljoner kronor fick kungahuset av staten 2011, bortsett från ytterligare 10 miljoner kronor som gick åt kronprinsessan Victorias bröllop. Men vart tar allt vägen?

Dessa siffror ser jag enbart som en enorm bingo/lotto vinst som man upplever en gång i livet, men familjen upplever detta varje år. 2010 fick dom 115 miljoner kronor som ökade med ytterligare 20 miljoner året därpå. Allt detta kommer från staten, bl.a våra skattepengar. Hela beloppet delas in i två summor, Slottsstaten (63 miljoner kronor) och Hovstaten (62 miljoner). Pengarna till Hovstaten, det så kallade apanaget, ska bland annat finansiera kungafamiljens resor och representation, personal och transporter med häst och bil. Men hur pengarna används har man ingen vidare koll på.

Vi ska inte glömma att familjen äger 8 slott som får ca 600.000 besökare per år. Varje besökare betalar i snitt 100kr. Detta ger en summa på ytligare 60 miljoner kronor som bara är ett stort frågetecken.

Jag tycker att allt detta är ett hån mot Sverige. Jag menar varför ska Victoria och Madeleine köpa sommarklänningar för 37.000 kronor medans folk fortfarande ligger på gatan?
Länder som beter sig på så sätt är de som har bra arbetsmöjligheter, och verkligen erbjudit alla tak över huvudet och mat i magen.
Sure, det är en kungafamilj, blickar vi tillbaka 20-30 år så har kungar alltid varit stenrika. Men samhället vi lever i idag är annorlunda, fattiga skall gå före rika.
Jag vill att man ska ställa upp för sitt land, visa lite solidaritet!
Bara för att din familj är högt satta ska inte du kunna göra dig av med miljontals kronor varje år.

Det är ju helt fel,
Detta är ju knappast någon demokrati, snarare tvärtom!
Så hallå Svenska folket, dags o vakna till!
HakiM:

Sure


Har för mig att det inte är bra att blanda in andra språk sådär i krönikor. En sak om det är ett citat men att skriva som här låter nog lite dumt.

HakiM:

dags o vakna


omvandla o till och. Inga förkortningar.

Fanns lite saker här och var men jag orkar inte fördjupa mig just nu.
HakiM:

125 miljoner kronor försvinner varje år, genom kungafamiljen...


Avlägsna kommat och punkterna. Rubriker skall i regel inte avslutas med punkt.

HakiM:

bingo/lotto vinst


bingo-/lottovinst*. Akta dig för särskrivningar. [no-no]

HakiM:

100kr


100 kr*

HakiM:

medans


medan* (formellt)

HakiM:

dags o vakna till!


dags att vakna till!

Spana också in:

grums:

Har för mig att det inte är bra att blanda in andra språk sådär i krönikor


Krönikor skrivs med författarens egna stil beronde på vem den är riktad åt, jag menar fall jag riktar den mot barn i förorten så får jag skriva lite slang.Knarko:

Dumt om vi skriver tankar som du inte alls håller med om ;D


Men det är ju de jag vill, jag vill att ni skriver era tankar, sen kan jag disskutera lite mer er fall det är bra, håller jag med eller inte? osv.
Man ska vara jävligt försiktig med vilka siffror man slänger sig med. Särskilt om man vill ifrågasätta monarkin som stadsskick.

Jag tror inte att en president skulle bli så mycket billigare, snarare tvärtom. Dessutom är det anmärkningsvärt att det är lika (om inte mer) ståhej och ryggbugande runt en president som kring en kung, folk står i givakt, blommor delas ut och kommunalråden får handsvett. Det är statschefen de bugar för. Därför tycker jag att det är bättre med en kung. Men inte bara därför.

Kungafamiljen betalar skatt som alla andra och huvuddelen av penagrna går till att hålla alla slotten i gott skick, de utgifetrna vore lika stora som under en president.
Lite sent svar kanske, men det här är definitivt ingen krönika.
Det är ett, av lärare, påtvingat arbete (eller faktiskt ett misslyckat försök till en krönika) som nästan enbart gått ut på att luska fram fakta och siffror som är irrelevanta till sakfrågan (vad nu den kan vara).
Det är snarare en statlig ekonomiredovisning för folk vars enda bildning är genom tidningen Lyckoslanten.