Forumet - Är du en förståsigpåare?

Är du en förståsigpåare?

440 0 18
förståsigpå`are [-sej- el. -sig-] subst. ~n äv. förståsigpåarn, plur. ~, best. plur. förståsigpåarna
Ordled: för-stå-sig-på-ar-en
· person som är väl insatt i ngt och gärna låter andra få veta detta {®expert, konnässör, kännare} <ofta iron. el. nedsätt.>: förståsigpåarmin
Hist.: sedan 1798


Är du en förståsigpåare och i så fall, inom vilken område? Jag skulle kunna föregå med gott exempel och vara först ut med att besvara frågan, men... nä, orkar inte.

Spana också in:

framtidstron är död:

Fast räknas det när man faktiskt vet bäst och så hamnar man i situationer där man faktiskt kan visa att man vet bäst och så gör man det? :(


Nä, jag tycker inte det räknas. Men jag är ingen förståsigpåare på förståsigpåare, så det jag skriver kanske är nåt att hänga i granen.
Miceparade:

Tänker att det har att göra med i vilket syfte man delar med sig av kunskapen till andra.


Ja, sant!

jag tänker mig också att en förståsigpåare inte förstår så mycket som denne tror. I allmänhet, när man läser om grejer och utökar sina kunskaper, så kommer man oftast till en viss punkt där man förstår hur lite man vet om ämnet, fast man vet en massa. Man förstår att det finns flera förhållningssätt till den kunskap man redan har och man börjar få en förståelse för att det finns oändligt mycket mer. Man får då inte lika lätt att tvärsäkert uttala sig om saker osv.
En förståsigpåare har inte kommit till det stadiet. De tror att de kan allt, när de inte gör det. Om man kan saker utan att överskatta sina egna kunskaper så blir man ju ingen förståsigpåare.
framtidstron är död:

jag tänker mig också att en förståsigpåare inte förstår så mycket som denne tror


Ja, antingen att den inte förstår så mycket som den tror, eller en tendens att låta sitt bekräftelsebehov väga lite för tungt i vissa situationer - en önskan att göra det tydligt för andra vem man är osv, trots att det kanske egentligen inte är särskilt viktigt i sammanhanget.

Edit: Eller en kombination av båda, såklart :s