Forumet - Är homosexualitet naturligt?

Är homosexualitet naturligt?

7066 0 67
Måns Zelmerlöw blev uppmärksammad i media i mars 2014 efter att han i ett TV-program sa att homosexualitet inte är naturligt utan en avvikelse. Efter att det började storma i medierna tog han tillbaka sitt uttalande men har ändå fortsatt få frågor om hans uttalanden, inte minst i samband med hans medverkan i Eurovision Song Contest, som han ju bekant vann. 

I Irland har man samtidigt nyligen genom en folkomröstning röstat ja för att homosexuella ska få gifta sig, vilket förövrigt är den första folkomröstningen i världen om frågan. Också extra speciellt då homosexualitet var olagligt i Irland fram till 1993.

1415796739-homosexuell.jpg

Diskussion:
Är homosexualitet naturligt? Är homosexualitet i själva verket en avvikelse? 
Är att tycka att homosexualitet är en avvikelse homofobi?
Ska homosexuella få gifta sig? Varför? Varför inte? 

Är homosexualitet naturligt?


NiklasW: Är homosexualitet naturligt?
Ja. Onaturliga grejer existerar inte och det är i allra högsta grad inte syntetiskt (whut?)
NiklasW: Är homosexualitet i själva verket en avvikelse?
Avvikelse från vad?
NiklasW: Är att tycka att homosexualitet är en avvikelse homofobi?
Nej, det skulle jag inte säga. Illa valt ord utifrån rådande diskurs och relativt okunnigt, men inte fobiskt.
NiklasW: Ska homosexuella få gifta sig? Varför? Varför inte?
Ja. För att det inte finns någon anledning till motsatsen.

Spana också in:


NiklasW: Ja
Homosexualitet är naturligt, ja. För att tro att homosexualitet är onaturligt, måste man utgå från att sex är till enbart för avel. Det kan man göra, och det gör många, men det gör inte jag. Sex används inte bara för avel, avel är bara en möjlig konsekvens av heterosexualitet. Sexualiteten kan användas på många sätt av djuren, och den används på många olika sätt även av människan. Avel är bara en av många resultat och funktioner. 

NiklasW: Är att tycka att homosexualitet är en avvikelse homofobi?
Det behöver det inte vara. Jag känner folk som anser att det är onaturligt utan att tycka att det som är onaturligt är fel. Men det är vanligt att homofober rättfärdigar sin homofobi med att säga att det är onaturligt, och därför är det en naturlig instinktiv slutsats att dra när man hör folk säga att det är onaturligt. 


NiklasW: Ska homosexuella få gifta sig?
Ja, varför skulle de inte få det? Gifter sig gör man numera för kärleks skull, och homosexuella kan också älska varandra. 

NiklasW: Varför?
Därför att nu för tiden gifter man sig för att symbolisera sin kärlek och inte för att reglera barnavel.
Alltså, den här diskursen är så vedervärdigt intetsägande. Man använder "normalt", "naturligt" respektive "avvikande" och "onormalt" för att motivera ståndpunkter när man bara kan konstatera, väldigt enkelt:

Homosexualitet är mindre vanligt än heterosexualitet.
Heterosexuellt samlag krävs för att utan syntetiska verktyg reproducera sig.

Finns absolut ingen anledning att blanda in några moralistiska tendenser, och hur fel något är står inte i direkt korrelation till hur vanligt det är.

thl*kt N.: det är naturligt och det är en avvikelse, nej det är inte homofobi att konstatera statistiska och analytiska faktum, ja homosexuella bör ha samma möjligheter som alla andra att gifta sig. personligen förstår jag inte varför man som homosexuell vill följa en tradition som exkluderar en men det är en annan sak.
Förklara gärna mer om varför det är en avvikelse :)
homosexualitet förekommer hos flera arter i djurriket, är det också avvikande och onaturligt? om något borde det vara ännu mer avvikande eftersom de djuren bara har sex för fortplantning (till skillnad från människan som har det för njutning också, där man snarare borde förvänta sig stor variation i preferenser för sexpartners).

jag förstår inte vad det skulle vara en avvikelse från eftersom människor inte bara har sex för fortplantning...

honolulu: homosexualitet förekommer hos flera arter i djurriket, är det också avvikande och onaturligt? om något borde det vara ännu mer avvikande eftersom de djuren bara har sex för fortplantning (till skillnad från människan som har det för njutning också, där man snarare borde förvänta sig stor variation i preferenser för sexpartners).

jag förstår inte vad det skulle vara en avvikelse från eftersom människor inte bara har sex för fortplantning...

många djur njuter av sex.

det är en avvikelse eftersom det är relativt ovanligt, en avvikelse från normen.

NiklasW: Är homosexualitet naturligt? Är homosexualitet i själva verket en avvikelse?
Ja homosexualitet är naturligt, möjligtvis avvikande i det avseendet att det är en sexuell minoritet till skillnad från heterosexualitet.
NiklasW: Är att tycka att homosexualitet är en avvikelse homofobi?
Nej, det behöver det absolut inte vara däremot så är det ett vanligt förekommande argument som brukar tas till av homofober som något slags ''rättfärdigande''.
NiklasW: Ska homosexuella få gifta sig? Varför? Varför inte?
Ja.
Tror Måns blandade ihop begreppen på grund av alkohol och okunskap helt enkelt. Det är klart att homosexualitet inte är det normala, och att det är en avvikelse från det normala, det säger ju sig självt. Men det är absolut inte samma sak som att det är onaturligt vilket många blandar ihop. Att det är naturligt kan man se bara genom av att observera andra djurarter där man ser homosexualitet i vissa djurs beteende. Det blir dock ett problem när man sätter likhetstecken mellan normal och naturligt och blandar ihop dessa begrepp.