Forumet - är intelligens ärftligt?

är intelligens ärftligt?

4977 0 47

?                              

Senast ändrad 31 Oct 2013, 13:33 av André Vifot Haas

såvitt jag vet, och jag borde veta det mesta som är etablerat som allmänt accepterad kunskap på området, så är man hyfsat säker på att det finns en ärftlig komponent till hög iq. men, den komponenten är förmodligen så pass liten att du utan vidare kan kompensera för den genom att typ, ändra dina frukostvanor till något mer optimalt.

Spana också in:

Nej. Att intelligens kan vara medfött är en sak, att den skulle vara ärvd känns däremot naivt i mina ögon. (Och nej, det är inte en paradox) Jag har svårt att tro på att några personliga psykiska egenskaper skulle vara ärvda från personer i släkten. Det är eugenik och jag betraktar det som ett ansträngt sätt att få allting förklarat även i de fall man ännu inte har en förklaring. Tror man på eugenik och vill se sina egna egenskaper i sina släktingar, kommer man att göra det, men med samma inställningar kan man se sig själv i varenda människa lika mycket som man kan tro på beskrivningarna i horoskop. Så löjligt primitivt. 

Vissa människo är förvisso födda smarta. Andra kan träna upp intellektet. Med undantag av personer som faktiskt har ett funktionshinder tror jag inte på att någon man kallar dum är outvecklingsbar, intelligens är en fråga om träning och utveckling, därmed är det också i den meningen en "social konstruktion". 


mynona: Nej. Att intelligens kan vara medfött är en sak, att den skulle vara ärvd känns däremot naivt i mina ögon. (Och nej, det är inte en paradox) Jag har svårt att tro på att några personliga psykiska egenskaper skulle vara ärvda från personer i släkten.
det finns ärftliga faktorer till psykiska sjukdomar och flera  andra egenskaper.

kukoxo: det finns ärftliga faktorer till psykiska sjukdomar och flera  andra egenskaper.
Jag vet att det är vad vetenskapen just nu anser. Jag talade inte om just sjukdomar, sjukdomar är mer ett fysiskt fenomen än ett psykiskt - även psykiska sjukdomar kan precis som du säger bero på fysiken. Jag tror däremot helt enkelt inte på att man kan ärva de karaktärsegenskaper som utgör vår personlighet. Vetenskapen befinner sig i ständig utveckling och har milt sagt ändrat sig förut

kukoxo: vad anser du utgör vår personlighet?  genetiska förändringar i kroppen som kan leda till flera egenskaper/sjukdomar/w.e kan vara äftliga
Jag skiljer som sagt på sjukdomar och egenskaper. En sjukdom är inte en egenskap lika lite som vår naturliga hårfärg är det. Den är ett kroppsligt fenomen. Behöver man erbjuda en alternativ förklaring då man inte tror på en förklaring man anser otillräcklig? Är det bättre att tro på en dålig förklaring än att avvakta och medge att man inte känner till sanningen om ett fenomen? Min princip är att det är bättre att vänta på en bättre förklaring än att tro på en förklaring man ser som dålig och otillräcklig. Är alla våra egenskaper ärftliga finns vi egentligen inte, vi är bara genetiska robotar. Då borde vi intelligensmässigt sett inte kunna ha en tankförmåga över huvud taget utan snarare påminna om grönsaker. Nej, eugenik är inte en tillfredställande förklaring för mig. I mina ögon är den naiv och ansträngd.