Forumet - Är jag en hen?

Är jag en hen?

5374 0 67

Spana också in:


stortrollet: Att det kan vara en definition är ju fullt klart men frågan är väl snarare om det är ett begrepp. Mig veterligen föds det bara pojkar och flickor dvs han- och honkön. Könet i sig kan ju inte förändras med åren på en människa.
Goddag yxskaft?
stortrollet: något som vissa grupper har fantiserat ihop.
Detta är definitionen av ett begrepp.

Utöver detta är "hen" ett könsneutralt pronomen, i likhet med "du" och "jag". Finns ingen anledning till att kön ska inkluderas bara för att det är tredje person singularis. Främst fyller begreppet "hen" samma funktion som "vederbörande", nämligen att omnämna någon könsneutralt när kön inte är relevant och/eller när personen ifråga inte identifierar sig i den falska dikotomin som är man och kvinna. Detta kan bero på antingen genusmässig dissonans,  eftersom stora delar av vad som konstituerar en "man" och en "kvinna" är föga biologisk, eller en fysiologisk ambivalens. Begreppet finns, används och fyller en funktion. Man kan bojkotta det, man kan gnissla tänder och knyta näven i fickan, men att förneka dess existens fungerar inte.

Nachac:
Jag var inte medveten om att ett språk kunde bli överfullt.

Jag har aldrig påstått att svenska språket är överfullt. Vi får väl årligen hundratals nya ord som kommer in i Svenska Akademins Ordlista. Bara ord som är direkt datarelaterade är väl ett 50-tal under de senaste 20 åren. Men det innebär ju inte för den skull att vi behöver massa onödiga ord. Den och det fungerar alldeles utmärkt varför ordet hen kan skrotas innan det blir mer accepterat än vad det är idag.