Forumet - Är nationalism rasistisk?

Är nationalism rasistisk?

14891 0 92

Det står en fritt att definiera rasism som man vill, gärna med motivering, men är det inte ett inherent koncept i nationsbegreppet att skilja på "folk" och "folk"?

Senast ändrad 26 Jun 2013, 08:11 av André Vifot Haas

Spana också in:


Nachac:  Nej (Du röstade på detta)
Nationalism är i mina ögon att hylla det egna landet och dess kultur och traditioner etc. Det gör dock inte per automatik att man ogillar eller har något emot andra seder och bruk. Det behöver inte vara antingen eller, precis som att vatten inte bara är varmt och kallt, utan också kan vara mittemellan. Jag ser inte heller hur gillande för den egna nationens civilisation skulle utesluta exempelvis gillande av andra nationer och deras civilisationer.

Jag tror därför att nationalism inte behöver vara rasistiskt.

Nachac: Landet, ja, Man kan vara patriotisk om ens geografiska område, kultur och miljö, utan att sätta upp ett staket runt det där utbölingar behandlas annorlunda med andra rättigheter och skyldigheter.
Jo. Det känns som det jag försökte få fram, men du kanske bara menade att fylla på med egna tankar?

Chibibbi: Osäker på hur du menar, faktiskt. Skulle du kunna utveckla, är du snäll?
En nationsstat är ett geografiskt område där man har bestämt att det bor ett visst typ av folk. Eller som Arne Anka säger: "Länder är administrativa ytor." Denna avgränsning innebär nationsgränser, vilket innebär att man skiljer nationens invånare från andra människor, utifrån härkomst.

Chibibbi: Nationalism är i mina ögon att hylla det egna landet och dess kultur och traditioner etc. Det gör dock inte per automatik att man ogillar eller har något emot andra seder och bruk. Det behöver inte vara antingen eller, precis som att vatten inte bara är varmt och kallt, utan också kan vara mittemellan. Jag ser inte heller hur gillande för den egna nationens civilisation skulle utesluta exempelvis gillande av andra nationer och deras civilisationer.

Jag tror därför att nationalism inte behöver vara rasistiskt.

+100Tumme upp

Det behöver den inte vara. Nationalism hyllar vad man ser som det egna landets kultur och traditioner osv. Det kan vara förenat med rasism men det behöver inte vara det. En nationalist kan tex se värdet i alla länder och "folk" men föredra att de ändå hålls åtskilda. En nationalist kan också avsky andra nationer vars folk är av samma "ras" som dess eget. En rasist däremot värderar folk efter just ras oavsett kultur osv: en rasist kan rentav vara kosmopolit, eftersom den kan gilla folk oavsett från vilken nation de kommer så länge de är av samma ras. Det är vanligt att nationalism kombineras med rasism, men det är ändå skilda begrepp. 

etcetera


Nachac: En nationsstat är ett geografiskt område där man har bestämt att det bor ett visst typ av folk. Eller som Arne Anka säger: "Länder är administrativa ytor." Denna avgränsning innebär nationsgränser, vilket innebär att man skiljer nationens invånare från andra människor, utifrån härkomst.
Mm, för all del. Att man höjer en viss folkgrupp över andra osv. Kan förstå hur det ses som negativt (utan att säga att jag håller med eller inte). Men det blir ett större problem. Jämför nationalismen med den känslan många har för sin familj. Man vill värna om dess intressen och hyser en viss typ av affektion för den, som man inte känner för andra utanför familjen. "Man ska ta hand om sina egna". Den bakomliggande principen är densamma, men dessa två värderas olika, där den senare ofta anses vara något positivt.

Kan man rättfärdiga det ena av dessa, utan att rättfärdiga det andra? Kan man rättfärdiga något utav dom? Varför/varför inte? etc

Chibibbi: Men det blir ett större problem. Jämför nationalismen med den känslan många har för sin familj. Man vill värna om dess intressen och hyser en viss typ av affektion för den, som man inte känner för andra utanför familjen. "Man ska ta hand om sina egna". Den bakomliggande principen är densamma, men dessa två värderas olika, där den senare ofta anses vara något positivt.
Familj är blodsband eller människor godkända utifrån meriter. Det är dessutom inte en ansvarstyngd makt utan en privat grupp.

mynona: Det behöver den inte vara. Nationalism hyllar vad man ser som det egna landets kultur och traditioner osv. Det kan vara förenat med rasism men det behöver inte vara det. En nationalist kan tex se värdet i alla länder och "folk" men föredra att de ändå hålls åtskilda. En nationalist kan också avsky andra nationer vars folk är av samma "ras" som dess eget. En rasist däremot värderar folk efter just ras oavsett kultur osv: en rasist kan rentav vara kosmopolit, eftersom den kan gilla folk oavsett från vilken nation de kommer så länge de är av samma ras. Det är vanligt att nationalism kombineras med rasism, men det är ändå skilda begrepp. 

etcetera

+1