Forumet - Är ni för eller emot surrogatmödraskap?

Är ni för eller emot surrogatmödraskap?

3809 0 67
Vi har ju snackat en del om abort och kvinnans rätt till sin kropp i forumet, och surrogatmödraskap har ju varit på tapeten ett tag nu! 

Vad är en surrogatmamma? En surrogatmamma är en kvinna som bär och föder ett barn åt någon annan. Barnet kan genetiskt vara delvis hennes eller så har en annan kvinnas ägg befruktats och sedan planterats in. Det senare, som kallas IVF, är det vanligaste. 

I Sverige är det inte tillåtet med surrogatarrangemang inom sjukvården. Det gäller oavsett om surrogatmamman hyr ut sin livmoder för pengar eller om hon lånar ut den av altruistiska skäl utan att få betalt för det.

Men för tre år sedan slog SMER, Statens medicinsk-etiska råd, fast att altruistiskt surrogatmoderskap är en etiskt godtagbar metod inom assisterad befruktning, om surrogatmamman och de potentiella föräldrarna har en nära relation. Det kan till exempel handla om en syster eller en väninna som vill hjälpa ett barnlöst par utan att några pengar är inblandade. SVT.se

Så: surrogatmödraskap, hiss eller diss? Vad tycker ni?
Senast ändrad 24 Feb 2016, 13:37 av time

Spana också in:


time: För, men bara altruistiskt surrogatmoderskap
Jag ser inget fel i surrogatmödraskap så länge det görs frivilligt - och då menar jag helt och hållet frivilligt; att få betalt för det gör det till en form av handel, och ingreppet på en människas kropp som graviditet och förlossning innebär är för stort i mina ögon för att göra det till en betald tjänst: det skulle vara oetiskt i mina ögon att en människa med desperat behov av pengar skulle tvingas gå igenom en graviditet och en förlossning. Jag är lika mycket emot det i fallet surrogatmödraskap som jag är emot ett abortförbud av samma orsak. 
Undviker man pengar, kan man också till stor del undvika missbruk. 

Men om inga pengar är inblandade ser jag inte varför det skulle vara fel? En människa är i sin fulla rätt att göra som hon vill med sin egen kropp. En graviditet och en förlossning är något en människa frivilligt måste få avgöra om hon vill gå igenom, och varför skulle det bli annorlunda bara för att hon här föder barnet åt någon annan? Det kunde bli annorlunda om hon fick pengar för det, men undviker man pengar så är det en fin handling som kan hjälpa andra som inte kan få barn på biologisk väg. 

Så jag är för, men enbart om inga pengar är inblandade. 
Alternativ två kanske. Är lite osäker. Tycker väl att man ska adoptera om man inte kan få barn på "naturlig" väg, kanske. Vet inte. Det finns ju redan så många oönskade barn. Kvinnor måste få göra vad de vill med sina kroppar men här gäller det ju inte bara det.
Iof gäller ju det par som kan få barn också. Min fd bästis syster ville väldigt gärna ha barn och hade försökt väldigt länge. Min bästis var väldigt inne på att vara surrogatmamma åt henne (hon hade redan barn så hon visste att hon kunde). Hon hade inte fått frågan utan hade på en gång kommit fram till att hon ville ge sin älskade syster möjligheten att få barn. Har dock för mig att systern blev gravid med ivf sedan. Så fint att stå så nära sitt syskon. Har inte ens övervägt att bli surrogatmamma åt ett syskon om det skulle bli aktuellt.