Aviseringar
Rensa alla

Är ni för eller emot surrogatmödraskap?


time
 time
Ämnesstartare

Vi har ju snackat en del om abort och kvinnans rätt till sin kropp i forumet, och surrogatmödraskap har ju varit på tapeten ett tag nu! 

Vad är en surrogatmamma? En surrogatmamma är en kvinna som bär och föder ett barn åt någon annan. Barnet kan genetiskt vara delvis hennes eller så har en annan kvinnas ägg befruktats och sedan planterats in. Det senare, som kallas IVF, är det vanligaste. 

I Sverige är det inte tillåtet med surrogatarrangemang inom sjukvården. Det gäller oavsett om surrogatmamman hyr ut sin livmoder för pengar eller om hon lånar ut den av altruistiska skäl utan att få betalt för det.

Men för tre år sedan slog SMER, Statens medicinsk-etiska råd, fast att altruistiskt surrogatmoderskap är en etiskt godtagbar metod inom assisterad befruktning, om surrogatmamman och de potentiella föräldrarna har en nära relation. Det kan till exempel handla om en syster eller en väninna som vill hjälpa ett barnlöst par utan att några pengar är inblandade. SVT.se

Så: surrogatmödraskap, hiss eller diss? Vad tycker ni?


   
Citera

Utan att vara speciellt insatt så är min första känsla:

time: Emot, kvinnor och barn är inga handelsvaror


   
SvaraCitera

Kvinnor har rätt att göra vad de vill med sin kropp, därför har det rätt att välja surrgatmödraskap.


   
SvaraCitera

Är la lite samma sak som sperma donation... Tar bara  lite längre tid...


   
SvaraCitera

time: För, men bara altruistiskt surrogatmoderskap


   
SvaraCitera

För. Surrogaten "ska" inte få betalt, men ser inga problem om den får betalt. 


   
SvaraCitera

Absolut Nej. ser som helst inga rimliga skäl till det. 
Man kan lika väl adoptera ett barn då ist haha!  


   
SvaraCitera

Om man är emot surrogatmödraskap men för abort är man en hycklare.


   
SvaraCitera
mynona

time: För, men bara altruistiskt surrogatmoderskap

Jag ser inget fel i surrogatmödraskap så länge det görs frivilligt - och då menar jag helt och hållet frivilligt; att få betalt för det gör det till en form av handel, och ingreppet på en människas kropp som graviditet och förlossning innebär är för stort i mina ögon för att göra det till en betald tjänst: det skulle vara oetiskt i mina ögon att en människa med desperat behov av pengar skulle tvingas gå igenom en graviditet och en förlossning. Jag är lika mycket emot det i fallet surrogatmödraskap som jag är emot ett abortförbud av samma orsak. 
Undviker man pengar, kan man också till stor del undvika missbruk. 

Men om inga pengar är inblandade ser jag inte varför det skulle vara fel? En människa är i sin fulla rätt att göra som hon vill med sin egen kropp. En graviditet och en förlossning är något en människa frivilligt måste få avgöra om hon vill gå igenom, och varför skulle det bli annorlunda bara för att hon här föder barnet åt någon annan? Det kunde bli annorlunda om hon fick pengar för det, men undviker man pengar så är det en fin handling som kan hjälpa andra som inte kan få barn på biologisk väg. 

Så jag är för, men enbart om inga pengar är inblandade. 


   
SvaraCitera
mynona

adaq:
Är la lite samma sak som sperma donation... Tar bara  lite längre tid...

Bra jämförelse. 


   
SvaraCitera
mynona

time: Emot, kvinnor och barn är inga handelsvaror

Det känns som att det här argumentet bara gäller om surrogatmodern ifråga skulle få betalt för tjänsten. Är inga pengar inblandade faller ju handelsvaroargumentet. 


   
SvaraCitera

Självklart ska man få det.

Blir jävligt arg på personer som är emot något som detta.


   
SvaraCitera

Alternativ två kanske. Är lite osäker. Tycker väl att man ska adoptera om man inte kan få barn på "naturlig" väg, kanske. Vet inte. Det finns ju redan så många oönskade barn. Kvinnor måste få göra vad de vill med sina kroppar men här gäller det ju inte bara det.
Iof gäller ju det par som kan få barn också. Min fd bästis syster ville väldigt gärna ha barn och hade försökt väldigt länge. Min bästis var väldigt inne på att vara surrogatmamma åt henne (hon hade redan barn så hon visste att hon kunde). Hon hade inte fått frågan utan hade på en gång kommit fram till att hon ville ge sin älskade syster möjligheten att få barn. Har dock för mig att systern blev gravid med ivf sedan. Så fint att stå så nära sitt syskon. Har inte ens övervägt att bli surrogatmamma åt ett syskon om det skulle bli aktuellt. 


   
SvaraCitera

Så länge alla parter är med på det ser jag inte problemet


   
SvaraCitera

herkuled:
Om man är emot surrogatmödraskap men för abort är man en hycklare.

Kan du förklara lite hur du tänker? Handlar det om kvinnans rätt om sin kropp och att hon ska för göra vad hon vill med den?


   
SvaraCitera