Forumet - Är ni rädd för skräckfilmer?

Är ni rädd för skräckfilmer?

7314 1 34
Bara om de är psykologiskt otäcka och förlitar sig på atmosfär.

Min favoritfilm i den här genren rent stämningsmässigt är nog faktiskt "The Texas Chainsaw Massacre" från 1974.
Otroligt nog så är den filmen faktiskt inte speciellt våldsam, och det finns överhuvudtaget inga explicita scener på några motorsågsattacker (de fåtal scener som finns är väldigt korta och filmade lite i skymundan);
filmen förlitar sig istället på en gruvlig stämning, och handlar om en galen kannibalistisk familj som ger sig på några ungdomar.
Fantastisk skräckfilm, och ruskigt bra skådespelare.
"Dinner Table"-scenen är ett bra exempel på vilken stämning som jag pratar om, och är antagligen en av historiens mest klassiska filmscener:


Spana också in:


Super Macho: Älskar skräckisar utom när det är för jävla mycket obefogat våld med i bilden.
Jag tycker att alla remakes av "The Texas Chainsaw Massacre" har gett originalversionen ett oförtjänt rykte av att vara "obefogat våldsam".
Remake-versionerna öser jämt på med så mycket våld som möjligt, medan originalversionen från 1974 faktiskt är riktig skräck.
Den versionen har bara typ 2-3 motorsågsscener, och de är alltid väldigt korta och lite i skymundan, och resten av filmen handlar mest om terror och starkt obehag, och dessutom i en extremt realistisk miljö.

Givetvis antyds det våld på olika sätt i olika scener i den filmen - en klassiker är ju när Pam fångas av Leatherface och trycks fast på en krok, men den scenen är lustigt nog inte det minsta blodig, den är bara genuint obekväm och nästan en aning traumatisk.
Sen har vi ju såklart också scenen när Sally sitter fastbunden hos Leatherface och hans kannibalfamilj och får utstå en hel del psykisk tortyr, till exempel när deras halvdöda farfar sitter och suger blod ur hennes finger och liknande.
Sen spelas det nästan aldrig någon "dramatisk musik" heller, utan nästan hela filmen använder sig istället av olika ljud från ett slakteri.
Så jäkla genialt.