Forumet - Är representationen i media skev?

Är representationen i media skev?

2948 2 48
Idag släppte Rättviseförmedlingen rapporten Rättvisaren. Rapporten visar bland annat att det bara är ca 30% kvinnor som syns i media och att det varit så de senaste 15 åren. Är inte det konstigt när flera andra sektorer inom samhället har förändrats när det gäller inkludering av kvinnor under samma tidsperiod?
Nyhetsmedierna är en av våra viktigaste källor till information om politik och samhälle. De är en arena för offentlig debatt och en viktig länk i kommunikationen mellan makthavare och samhällsmedborgare. Om vissa grupper inte deltar i det offentliga samtalet blir det i längden ett demokratiskt problem. Dels för att alla inte får komma till tals, men även för att vi får en skev bild av hur verkligheten ser ut.
När rasistiska partiers påverkan ökar i samhället har nyhetsmedia ett särskilt ansvar. Genom att inkludera fler i sin rapportering kan media motverka att ett ”vi” och ”dom”-tänkande reproduceras i nyheterna.

Forskaren Jesper Strömbäck skriver i Demokratiutredningen om hur media påverkar oss:”I praktiken blir mediernas bilder av verkligheten ofta verkligare än verkligheten, eftersom det är mediernas bilder av verkligheten som människor har tillgång till.”Hur känner ni? Påverkar nyhetsmedia vår bild av omvärlden? Blir samhället mer demokratiskt om vi har bättre representation i media? 
Tycker väl att den är hyfsat bra. Det är ju dock en stor skillnad på hur medias män och kvinnor får se ut när de visas. Männen får vara lönnfeta med illasittande kläder medan kvinnorna ska vara uppsnofsade och snygga. Männen har alltså som alltid större spelrum än kvinnor. Kvinnor kan ju dock ta sig in - om de ser bra ut eller fungerar som väldigt kompetenta gamla kulturskatter. 

Spana också in:

Klart det vore bra om fler samhällsgrupper kommer till tals.... Men har inte tänkt på detta innan. Tycke faktiskt att det är oftare man ser kvinnor än män på nyheterna... Fast det kanske är för att de ända nyheterna jag tittar på är de på 4:an klockan 7....
Rättviseförmedlingen är vår tids rasinstitut. Hela idén bygger på att människor och egenskaper hör ihop på grund av biologi och att personer därför ska placeras i olika positioner för att representera sin etnicitet. Det är vänsterns obehagliga identitetspolitik i ett nötskal.

Det roliga med rättviseförmedlingen är att man samtidigt enbart fokuserar sig på vänstermänniskor.  När man för ett tag sedan skulle göra en lista över personer som kan tänkas få maktpositioner kom nästan samtliga från den yttersta vänsterkanten. Vänsterns "mångfald" sträcker sig alltså bara bland vänstermänniskor. 

Det största problemet med media ligger inte i vilken biologi människor har utan i att media har samma värderingar, världsuppfattning och åsikter. Den mediala eliten i Sverige är centrerad till en ytterst liten klick innerstadsmänniskor, oftast med vänsteråsikter. Detta är det största problemet.

Bara den här trådstarten är tydligt influerad av samma vänstertänk som finns inom svensk media. Folk ska vara olika till utseendet men tycka precis likadant. 

"När rasistiska partiers påverkan ökar i samhället har nyhetsmedia ett särskilt ansvar. Genom att inkludera fler i sin rapportering kan media motverka att ett ”vi” och ”dom”-tänkande reproduceras i nyheterna."

I klartext: Nu när folk blir invandringskritiska ska media vinkla ännu mer än vad man redan gör genom att ta in fler invandrare för att styra folkopinionen.