Forumet - Är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti?

Är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti?

7679 0 144

Spana också in:

Vad leder deras politik till i grunden? Retoriken, nationalismen; det påstådda vurmandet för social trygghet samtidigt som de ser vänstern som sina främsta motståndare; de traditionella könsrollerna; anti-individualismen, där varje människa ska formas till att kväva sin personlighet och bara följa det vedertagna inom den miljö hn fötts i; var pekar riktningen egentligen? Jag tycker inte ens man behöver nämna främlingsfientligheten.

Man är mycket begränsad om man tror att fascism och nazism inte anpassar sig efter tid och plats. Plockar man ihop den sammantagna politiken och ser helhetsbilden är det inte svårt att avfärda SD:ares hänvisning till officiella och offentliga paragrafer. Varför tror de att de inte är övertygande? Det är så lätt och tacksamt att avvisa sådana kategoriseringar genom att peka på Hitler, gaskammare och koncentrationsläger, för sådant verkar så otroligt för en modern människa att tänka sig. 
Tycker man att SDs politik är nazistiskt så tycker man också att i princip hela Europa och västvärldens politik är nazistiskt. Visst kan man få gå runt och tro att hela världen är nazistisk, men då blir man ju en person som andra inte kan ta seriöst. Framförallt blir det väl också något av en skymf mot de som faktiskt drabbats i historien av verklig nazism.
Det är väl att ta i men partiet är ju som bekant sprunget ur den miljön till skillnad från fremskrittspartiet osv, det är ju som sagt deras nuvarande partisekreterare där på bilden liksom. Kan tycka att den förvisso ganska problematiske och icke-originelle Arnstad ändå har en poäng när han pekar på Sverigedemokraterna som en del av en större neofascistisk europeisk trend. Något slags fascistisk reformism.

mynona: Man är mycket begränsad om man tror att fascism och nazism inte anpassar sig efter tid och plats. Plockar man ihop den sammantagna politiken och ser helhetsbilden är det inte svårt att avfärda SD:ares hänvisning till officiella och offentliga paragrafer. Varför tror de att de inte är övertygande? Det är så lätt och tacksamt att avvisa sådana kategoriseringar genom att peka på Hitler, gaskammare och koncentrationsläger, för sådant verkar så otroligt för en modern människa att tänka sig.
Men SD saknar helt den typ av extremauktoritära och totalt antidemokratiska syn som är helt väsentlig för både fascism och nazism, så frågan är varför det är meningsfullt att försöka koppla ihop dem? Vad vinner man på att göra det? Den politik SD står för i dagsläget är väldigt konservativ och nationalistisk; den är starkt åt höger men fördenskull inte nödvändigtvis högerextrem. Är det inte på det planet man bör bekämpa dem?

dazed: Något slags fascistisk reformism.
Fast funkar det där någonstans? Fascism är vad de starka, självutnämnda ledarna bestämmer att den ska vara och ingen annan har någon som helst möjlighet att ändra på det.