Forumet - Är Sveriges rättssystem för naivt?

Är Sveriges rättssystem för naivt?

3684 0 38
Metro

"Det var under en permission 1999 som Tony Olsson, som nu bytt namn till Tony Byström, tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson avvek och rånade en bank i Kisa. Under den efterföljande polisjakten sköts polismännen Olle Borén och Robert Karlström till döds. Byström lyckades rymma till Costa Rica men gick med på att utlämnads till Sverige."
Det beror ju på vilken attityd man utgår ifrån. Utgår man från tankesättet att brottslingar ska kasseras från samhället och bestraffas är det naivt, utgår man från värderingen att brottslingar ska anpassas till samhället är det inte det. Det beror alltså på hur man vill att världen ska fungera och vilka signaler det ska ge ifrån sig, och att forma riktlinjerna för hur samhället ska göra det är en del i det. 

mynona: Det beror ju på vilken attityd man utgår ifrån. Utgår man från tankesättet att brottslingar ska kasseras från samhället och bestraffas är det naivt, utgår man från värderingen att brottslingar ska anpassas till samhället är det inte det. Det beror alltså på hur man vill att världen ska fungera och vilka signaler det ska ge ifrån sig, och att forma riktlinjerna för hur samhället ska göra det är en del i det.
Nja, inte riktigt. Med naivitet menar jag just detta som jag citerade i trådstarten, att övervärdera brottslingars välvilja.

Spana också in:


Razor:
Nja, överlag att rättsapparaten är naiv i sina bedömningar och åtgärder.
Jaha, då kanske det var som jag sade i början. Det handlar inte om naivitet. man är väl medveten om att brottslingar kanske kommer att dra nytta av systemet osv. Det handlar inte om det. Det handlar om vilket samhälle men vill ha, vilka principer man vill att samhället ska fungera utefter, vilka signaler man vill ge ifrån sig, och även om det alltid kommer att finnas människor som missbrukar ett systemet så kan de principerna ändå vara värda att hålla fast vid. Alla system missbrukas. Så det behöver inte handla om naivitet. Man kan med full avsikt upprätthålla principer man mycket väl vet att andra kommer att missbruka, man behöver inte vara naiv för det: man kan trots allt bara ta ansvar för sitt eget beteende. Att andra bryter mot reglerna innebär inte att spelreglerna är dåliga

mynona: Man kan med full avsikt upprätthålla principer man mycket väl vet att andra kommer att missbruka, man behöver inte vara naiv för det: man kan trots allt bara ta ansvar för sitt eget beteende. Att andra bryter mot reglerna innebär inte att spelreglerna är dåliga
Då är principerna i sig naiva, se på antalet återfall i brott vilka är:

Genomsnittliga återfall inom tre år för olika brottstyper, för de som frigavs från anstalt:
 • Våldsbrott: 39 procent
 • Sexualbrott: 13 procent
 • Tillgreppsbrott (stölder): 75 procent
 • Rån: 52 procent
 • Rattfylleri: 25 procent
 • Narkotikabrott: 48 procent
  

Razor:
Då är principerna i sig naiva, se på antalet återfall i brott vilka är:

Genomsnittliga återfall inom tre år för olika brottstyper, för de som frigavs från anstalt:
 • Våldsbrott: 39 procent
 • Sexualbrott: 13 procent
 • Tillgreppsbrott (stölder): 75 procent
 • Rån: 52 procent
 • Rattfylleri: 25 procent
 • Narkotikabrott: 48 procent
  
Eller så kanske tillämpningen av de principerna är naiva, eller otillräkliga och felorganiserade för syftet. Vårt straffsystem bygger på den gamla bestraffnings-och kasseringstanken, även om den numera officiellt fungerar under rehabiliterings- och en andra chans-tanken. 

Razor:
Vad tycker du om detta som händer med att brottslingar släpps och begår brott igen?
Det är givetvis tråkigt, men brottslingar kommer alltid att begå brott. Tror du på fullaste allvar att hårdare straff kommer leda till färre lagbrott förutsett att förövaren kommer ut i det fria förr eller senare?

S3ON: Det är givetvis tråkigt, men brottslingar kommer alltid att begå brott.
Jaha, och därför kan vi lika gärna ta bort rättssystemet, lägga ner fängelser...?

S3ON: Tror du på fullaste allvar att hårdare straff kommer leda till färre lagbrott förutsett att förövaren kommer ut i det fria förr eller senare?
Förövaren kommer tänka till en extra gång innan denna utför nya brott. Med mesiga straff chansar man oftare, so what om man åker dit, man sitter inne ett kort tag i ett fängelse med hög standard och sen kommer man ut igen och kan fortsätta som förut.

Varför skulle man inte återgå till brott när de lönar sig?