Forumet - är vissa av modsen hycklare?

är vissa av modsen hycklare?

744 0 36

Spana också in:


Nachac: Menade att poängen med vänster är att människor har allvarliga tendenser till att bli maktgalna förtryckare och vänsterideologier decentraliserar makten och minimerar därmed skadan.
Okej, men kommunismen är en vänsterideologi (eller?) och den har alltid resulterat i centraliserad makt och maktgalna förtryckare.

Nachac: Kommunismen är en vänsterideologi, ja, men de eventuella försöken till att uppnå den har inte utmynnat i vänsterideologier.
Frågan är då om någon teoretisk vänsterideologi kan nå en praktisk tillämpning på samhällsnivå utan att på vägen dit bli en diktatur. Jag är tveksam då det inte har lyckats någon gång hittills.

Razor: Frågan är då om någon teoretisk vänsterideologi kan nå en praktisk tillämpning utan att på vägen dit blir en diktatur.
Möjligt är det nog, men viktigt är nog till exempel att man slätar över kapitalism först, vilket man försökte hoppa över i Sovjet. Sedan är ju frågan vad man kräver för att kalla det vänsterideologi, socialdemokrati fungerar ju.

Nachac: Möjligt är det nog, men viktigt är nog till exempel att man slätar över kapitalism först, vilket man försökte hoppa över i Sovjet. Sedan är ju frågan vad man kräver för att kalla det vänsterideologi, socialdemokrati fungerar ju.
Okej, men jag har alltid sett socialdemokrati mer som en mittenideologi då den inte totalt utesluter kapitalism så som kommunismen gör, när jag tänker på vänster då blir det mer åt kommunismhållet. Jo jag vet, jag har ingen klar definition det är lite flummigt i min skalle då jag inte är väldigt påläst i den här frågan.