Forumet - Ätstörning? Hjälp..

Ätstörning? Hjälp..

2111 0 21
okej, det är så här att jag börjar misstänka att jag har någon slags ätstörning, inte anorexia eller bulimi utan någon annan.
Jag är 1.62 och har väger 37kg, det är inte så att jag tycker att jag är tjock och bantar, utan jag bara äter väldigt lite och inga grönsaker äter jag heller.
Jag har alltid varit smal, och har därför aldrig oroat mig riktigt. Men nu märker jag att många runtomkring mig börjar påpeka hur smal jag är trots att jag alltid har varit det. Innan sommarlovet fick jag gå till skolsköterskan och prata lite grann om mina matvanor och så efter det att en lärare märkt att jag inte åt någonting till lunch (vilket jag inte alltid gör i skolan) och sen blev det ingenting mer med det. Jag har börjat känna att jag inte är hungrig så mycket längre, men jag äter ändå bara för att jag måste liksom.

Tror ni att jag lider av någon form av ätstörning, och i så fall vilken? Och vad bör/kan jag göra för att gå upp i vikt? Jag vill helst inte gå till en läkare eller någon annan och prata/kolla upp det. [blush][smile]

Spana också in:

Isabbelle__:

Jag äter lite för att jag sällan är hungrig.


Om du sällan äter får du ju liten magsäck och blir sällan hungrig, och så blir det en slags nedåtgående spiral. Ät även när du inte är hungrig, och fortsätt ät när du är mätt.

Träna även på att äta saker du inte tycker om (är du väldigt "picky"? Hur ofta är det skolmaten smakar för illa för dig?), börja med sådant som känns sådär och utöka ditt smakförråd.
Ett sätt att gilla mer mat kan vara om du försöker lära dig mer om maten och hur man lagar den och så. Vet inte om det funkar, men jag avskydde nästan all starksprit tills jag utbildade mig om det och nu gillar jag mycket. Så det kan vara värt ett försök.

Men att äta mer än man orkar är jättebra om man vill kunna äta normalt.
Isabbelle__:

Den smakare oftare illa än bra om jag säger så. [n]


Då är du på tok för "kräsen", om det inte är en ovanligt dålig skola du går i. Försök äta det som smakar sådär, träna upp dig.

Har du haft problem med mer klassiska ätstörningar innan? Tänker då främst på bulimi eftersom du säger att du har lätt att kräkas.
Isabbelle__:

Jag äter lite för att jag sällan är hungrig. Och om jag inte tycker om maten äter jag inte heller, eftersom att jag har spytt ett flertal gånger då.


åt inte heller mat bara för ätandets skull under en väldigt lång tid, det funkar om man har bra tillgång till god mat, men inte om man saknar det. så lär dig laga mat ordentligt, eller lär dig äta för ätandets skull. sen så borde du träna på att äta på regelbundna tider, det hjälper att få rutin på ätandet. fokusera inte på att få i dig några mängder mat i början, så länge du äter något, iallafall fyra gånger om dagen (frukost, lunch, mellanmål, middag). då har du iallafall något att jobba utifrån när du känner att du vill äta lite mer. vilket du borde, du väger rätt farligt lite.
Isabbelle__:

Ungefär hur mycket "bör" jag väga? Jag vet att det är ganska olika från person till person, men för att det inte ska vara ohälsosamt.


beror helt på hur du är byggd, men oavsett hur du är byggd så är 37 för lite. försök gå upp till 45 eller något iallafall, se om din kropp börjar fungera bättre, se om du kan hålla dig där ett tag. sen äter du normalt och ser var du hamnar, rent viktmässigt. och vad som är "normalt" är svårt att svara på, men vill du gå upp i vikt (långsamt) så är nog runt 2000 kalorier en bra start, om du inte rör på dig direkt mycket. funkar inte det, öka kaloriintaget. när du ändå håller på så bör du få dina blodvärden kollade, så att du inte har en massa dryga brister och grejer som du borde extrakompensera för.
Isabbelle__:

Hur vet man det där med kalorier? [shake] Har aldrig riktigt varit så bra på det...


ta reda på hur mycket kalorier saker innehåller, räkna på ett ungefär. eller ät avsevärt mycket mer än du gör nu och chansa på att det är lagom mycket. nackdelen är att du kan börja äta mer för snabbt, det tenderar till att göra att folks kroppar reagerar konstigt i början och kan avskräcka folk från att hålla rätt vikt. går man istället upp i lagom takt så ser man inte lika mycket ut som ett utsvultet afrikanskt barn som precis ätit en pannkaksbuffé första månaderna.

Isabbelle__:

Jag rör mig faktiskt ganska så mkt, så ska jag äta lite mer kalorier då?


det kan vara vettigt, ja. 2000 kalorier är i underkant för att vara normalmycket, men det är en början, och något som typ alla utan problem kan få i sig. och som sagt, kolla blodvärden också, bara att gå till en vårdcentral och be dem kolla.