Man behöver inte ha några enorma summor att börja investera med. Som tonåring räcker det att du lägger undan ett par hundra kronor från extraknäcket varje månad under ett år, så har du ett dugligt kapital att börja med. Jag började själv ifrån noll och har investerat lite till och från de senaste tre åren, med hyffsade resultat. Nu har jag realiserat(plockat ut) en del av vinsten och ska i början av november investera 60k i nya värdepapper eftersom att jag vill fortsätta lära mig värdera aktier. (För er som tänker kortsiktigt så har november historiskt sett varit den bästa månaden på börsen). Men åter till tipsen.
För att lyckas hitta en bra aktie kan man utgå ifrån tre olika nyckeltal/begrepp. Nämligen substansvärde, p/e-tal och direktavkastning.
Aktievärlden fullkomligt vimlar av olika nyckeltal och begrepp. Vissa är ganska enkla att förstå och använda, andra är matematiskt komplicerade och kan vara svårbegripliga för den som inte är riktigt insatt. De tre begreppen och nyckeltalen som jag tycker är viktigast att att känna till inom den fundamentala analysen av ett företag är substansvärde, p/e-tal och direktavkastning.
Substansvärde beräknas utifrån företagets balansräkning och utgörs av marknadsvärdet på dess tillgångar minus dess skulder. Till exempel, ett företag med tillgångar värda 100 miljoner kronor och skulder på 500 Mkr har ett substansvärde på 500 Mkr. Om det finns 10 miljoner aktier i företaget så är substansvärdet per aktie 50 kronor. Om man lyckas hitta ett företag som har en aktiekurs som ligger under substansvärdet samtidigt som det i övrigt är lönsamt och går bra (års- och delårsrapporter kan man läsa på företagens hemsidor) så har man sannolikt hittat en väldigt bra investering.
P/e-talet beräknas genom att dividera aktiekursen med vinst per aktie, VPA (företagets nettovinst dividerat med antal aktier). Till exempel, ett företag med en aktiekurs på 150 kronor och vinst per aktie enligt senaste bokslutet på 15 kronor får ett p/e-tal på 10.
Normalt ligger p/e-talen mellan 10 och 20 i etablerade företag. Det historiska snittet är strax under 15. Ju lägre p/e-tal desto lägre värderas företagets vinster. Företag med stigande vinster har ofta höga p/e-tal. Till exempel, ett företag med en årlig tillväxt på 20 procent kommer att fördubbla vinsten vart fjärde år, vilket innebär att p/e-talet kommer att halveras i samma takt med samma aktiekurs. Med andra ord måste aktiekursen stiga för att P/e talet ska höjas.
Företag med ekonomiska problem har oftast låga p/e-tal, då marknaden förväntar sig att vinsten kommer att minska jämfört med förra året. På samma sätt har cykliska företag (företag vars vinst kraftigt varierar med konjunkturen) ofta mycket låga P/e-tal i slutet av en högkonjunktur, eftersom att marknaden då förväntar sig att vinsten kommer att minska när konjunkturen avtar.
Direktavkastning är ett nyckeltal som man får fram genom att dividera företagets utdelning med aktuell aktiekurs. Till exempel, ett företag som delar ut 10 kronor per aktie och med aktiekursen 400 kronor har en direktavkastning på 2,5 procent. Direktavkastningen kan jämföras med bankräntan. Det är den avkastning man får kontant varje år efter företagets bolagsstämma. Om ett företags utdelning av någon anledning skulle sjunka så är det en tydlig signal på att företaget inte går bra och att det saknar likvida medel. Tips från mig vid ett sådant tillfälle är att sälja aktien och realisera förlusten/vinsten. Aktiekursen kommer med största sannolikhet att sjunka efter att man delat ut ett lägre belopp än förra året.
Beta används inom portföljteori och det anger hur mycket en aktie är beroende av marknaden. Är beta=0 rör sig aktiekursen helt oberoende marknaden. Är beta=1 rör sig aktien som marknaden, och ligger beta över=1 rör sig aktien mer än marknaden, både upp och ner. Hur man räknar ut beta letar ni bäst upp själva på någon finanssida.
Något man också bör tänka på när man investerar i aktier eller fonder är att man ska diversifiera sin portfölj. Det är extra viktigt när man är ny på aktiemarknaden. Med diversifiering menas det att man köper flera olika aktier/fonder, helst i flera olika branscher och i flera olika länder. På så sätt minskar du risken att förlora, men även chansen att vinna de riktigt stora pengarna. Ju mer koncentrerad portfölj du har, desto större risk. Tänk även på att du inte ska satsa pengar som du inte har råd att förlora eller som du snart ska använda. En aktie och fondinvestering ska man helst se på sikt om man vill göra en bra affär.
Investera i företag som du är intresserad utav, företag som du vet en del om. Kom ihåg anledningen till att du investerade i företaget och lämna företaget (sälj aktierna) så fort du någon gång tvivlar på anledningen som gjorde att du investerade i första hand.
Jag ska ge ett praktiskt exempel på hur du kan gå tillväga när du är intresserad av att investera i ett företag (information om företagens ekonomiska historia och framtidsutsikter hittar man enklast på deras hemsidor i form utav delårs- och årsrapporter) Detta är ett företag som jag troligen kommer att investera i framöver:
---------------------------------------------------------------

Aeropostale Inc är baserat i USA och beskriver sig själv såhär:
"Aéropostale Inc. is a mall-based, specialty retailer of casual apparel and accessories, principally targeting 14 to 17 year-old young women and men through its Aéropostale ® stores and 7 to 12 year-old kids through its P.S. from Aéropostale (TM) stores. The Company provides customers with a focused selection of high-quality, active-oriented, fashion and fashion basic merchandise at compelling values. Aéropostale ® maintains control over its proprietary brands by designing, sourcing, marketing and selling all of its own merchandise."
Aktiekursens utveckling de senaste 5 åren
På förra årets VPA (vinst per aktie) om 2,27 handlas bolaget till ett P/E tal (aktiepris delat på vinst per aktie) om 10,3. I år förväntas bolaget tjäna 2,59 vilket ger ett P/E om 9. Det kan ses som en försvagning jämfört med förra året, men egentligen bör man värdera det här bolaget genom EV/EBIT (företagsvärdet dividerat med rörelseresultatet). Anledningen till att man ska göra det är för att Aeropostales nettokassa utgör hela 10+% utav börsvärdet. Bolaget har alltså riktigt starka finanser. Och inte lär det bli sämre med tanke på att kassaflödet är starkt. Någon utdelning lämnar de inte så vi kan inte räkna på direktavkastning, men företaget återköper aktivt aktier vilket för min del är helt ok när bolaget värderas så lågt som det gör.
För att sammanfatta den här mycket korta värderingen så är det möjligt att köpa ett bolag vars nettokassa utgör 10+ % av börsvärdet, till ett pris som är ensiffrigt på P/E-nivå. Det fick mig intresserad.
Förväntas det en dyster framtid i och med den låga värderingen? Nej, så är troligtvis inte fallet. Bolaget har ökat försäljningen i sina jämförbara butiker 13 år på raken, och de senaste siffrorna tyder på att det även blir ett 14e år. Det visar styrka i varumärket och naturligtvis också en skicklig företagsledning. Försäljningen har ökat med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 22 % de senaste 8 åren, vilket till stor del har drivits av nya butiker. Resultatet (Vinst per aktie) har inte direkt blivit lidande, aktien har en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 35 % under samma period. Differensen mellan försäljning och resultat har främst drivits av förbättrad bruttomarginal.
Det här verkar enligt mig vara ett mycket välskött företag - helt i klass med vår egna svenska börsfavorit H&M. Men till sisådär halva, eller en tredjedel av priset-

Slutsats:
Jag tycker det här lågt värderade bolaget med mycket god historik, styrka i varumärket och momentum i marknadsandelarna verkar vara riktigt intressant. Det är sällan man kan hitta ett bolag med den här goda historiken till ett så lågt pris.
Lycka till med era framtida investeringar
![[wink]](/img/smilies/wink.gif)