Forumet - Akut hjälp angående gymnasieval

Akut hjälp angående gymnasieval

1138 0 8
Har länge valt mellan sam-bet och nat-nat. Sökte in till samhäll men funderar på att byta och har haft prova-på-dagar. Klasserna är ungefär lika bra. Jag tycker om NO och SO ungefär lika mycket, tycker matte är helt okej om jag förstår det (tror matte 1c är ganska bra nivå), jag tycker filosofi och psykologi är väldigt intressant, är bra på att analysera och reflektera men tycker inte det är lika kul som no-formler. Mina största intressen är dock språk och kultur. Jag gick ut grundskolan med 327,5 i merit och hade tidigare 332,5 i merit. Det är bara praktiska ämnen jag inte fått A i. Jag tycker om att studera och gör det mycket på fritiden, men jag vill ändå inte bli stressad av skolarbetet. Jag vill få höga betyg i linjen jag går i (kanske får jag lättare det på samhäll)? 
Jag går ju natur och tycker att Samhällslinjen verkar lättare. Men nu är det ju inte bar vad du gillar som du ska gå efter. Så hur bra betyg du får i slutet kanske är mindre relevant än vad du ska göra efter gymnasiet? (Visst är betygen fortfarande viktiga men efter du valt linje kommer du fixa så att du blir nöjd med betygen). Välj bara natur om du känner att du skulle kunna arbeta med ett yrke efter den (högskoleförberedande) linjen. Annars får du tänka på om du vill arbeta med något som är närmare samhällsvetarna och då väljer du det.

Spana också in:

Du verkar ju väldigt teoretiskt lagd och om du nu föredrar NO-formler över psykologi, filosofi, så är kanske Natur ändå ett bra val. Oavsett vad du väljer finns ju ofta möjlighet att lägga till något ämne senare in i utbildningen om du ex vill ha extra matte/engelska eller ämne utanför utbildningen o få merit o så. 

Läser själv företagsekonomi på HS och upplever inte att mitt gymnasieval haft någon jättestor påverkan över mina möjligheter till högre utbildning (sh beteende) 

I vilket fall - Lycka till med ditt val :)
Tror inte att du blir jättestressad om du har så lätt för at få höga betyg. Det enda som verkligen räknas på Naturprogrammet är att du är genuint intresserad av dess ämnen, att du tycker det verkar kul med biologi, kemi och/eller fysik. Matte klarar man ändå med hjälp av lärare och plugg. (Jag går andra året på Naturvetenskap + Medicinteknik). Själv är jag inte så bra på att råplugga, är inte bra på matte eller fysik, men jag tycker att det är roligt och det kommer göra att jag klarar det. Intresset är viktigare än ens förmåga att lära sig snabbt här. 
Ta hänsyn till detta 1) Vad du tycker är kul 2) Vad du är duktig på 3) Vad som behövs. Så länge det är studieförberedande för högskolan spelar det ingen roll vad du väljer. Ju lättare linje du väljer, desto svårare får du att klara en svår högskoleutbilning. Ju svårare linje du väljer, desto svårare får du att komma in på en bra högskoleutbildning. Vad väljer du helst?