Forumet - akutpsyk

akutpsyk

3199 0 21

Spana också in:

stereo total:

Vill ha ett exempel på en sån situation.


det är alltså inte akut om X är självmordsbenägen? vad är akut?

Lounge fact:

kommer in där.. akutpsyk finns som ett 24/7 psyk. om du ringer dit får du prata med någon. om du är för dåligt skick kommer du väll få läggas in, men tror prio nr 1 är att lugna ner dig och hitta en långsiktig lösning.


ja, vet detta. men tänkte mer rent konkret. ifall skolsköterskan kommer dit med en, man har gråter osv. vad gör de för att lugna ned? medicin? samtal? får man ligga ned någonstans? man har ju den där obehagliga bilden av att det är överdrivet mkt bältesläggning på akutpsyk, sprutor och liknande, vilket gör tanken på att hamna där läskig.
asleep:

osv.


alltså, om du kommer dit får du väll prata med någon. om du anses vara en stor fara för dig själv komemr du säkert få läggas in, men detta är ju inget permanent, de kommer antagligen hjälp dig få mera regelbunden kontakt med typ psyk.. eller vad nu som kan tänkas behövas. du kan säkert få lugnande eller liknande om det kan tänka sig behövas.

det kommer inte ske bältesläggning om du inte är en fara för någon annan :S

vad jag förstår så verkar du tro att akutpsyk står för någon långvarig inläggning, vilket det inte gör.. det är som ett fack man hamnar på om man anses vara en fara för sig själv/andra/inte kan ta hand om sig själv i väntan på annan behandling.
Man får prata med en läkare och en annan person (skötare/psykolog/whatever, listade aldrig ut riktigt vilket). De bedömer (eventuellt tillsammans med dig) om du behöver läggas in för dygnet runt-vård eller om du behöver mediciner. Vad som händer sedan beror lite på vad de kommer fram till.

Skulle man komma in akut med ett maniskt skov eller en kraftig psykos antar jag att annorlunda saker sker.
Jag blev tvångseskorterad av polis dit efter ett psykiskt sammanbrott. Du läggs alltid in (nästan) åtminstone över natten. De visiterar dig...bokstavligen...jag fick inte ens ha mina hörlurar till mobilen för de trodde jag skulle hänga mig i dem. Så jag fick demonstrera hur jävla omöjligt det var. Nån tjock kärring kommer in mitt på natten och frågar hur jag mår "nejmen jag ligger på akutpsyken, jag mår helt jävla underbart", du får inte gå in på muggen själv utan någon måste följa med dig,...kort sagt är det ett helvete fyllt med idioter

Men kort sagt behandlar det dig som om du skulle ta självmord vid första bästa tillfälle. Beroende på situationen får du diverse mediciner. Sen ligger man där tills de tycker att du är tillräckligt frisk i huvudet för att få gå hem, sen blir det bup-besök 4-5 gånger i veckan och dylikt...
Pardon:

Nån tjock kärring kommer in mitt på natten och frågar hur jag mår "nejmen jag ligger på akutpsyken, jag mår helt jävla underbart"...kort sagt är det ett helvete fyllt med idioter


Du verkar ju inte direkt vara helt öppen för hjälp, hur då mår behöver inte betyda att du ska svara att du mår bra, utan i vilken pass grad du mår dåligt.
Lounge fact:

Du verkar ju inte direkt vara helt öppen för hjälp, hur då mår behöver inte betyda att du ska svara att du mår bra, utan i vilken pass grad du mår dåligt.


Med tanke på att jag inte sovit på över en vecka och hade fått lite hjälp på traven att somna, så ska hon väcka mig 2 timmar senare och inte fan kunde jag sova sen...klart som fan jag blir irriterad. för övrigt är det där ett avslutat kapitel i mitt liv
Pardon:

Med tanke på att jag inte sovit på över en vecka och hade fått lite hjälp på traven att somna, så ska hon väcka mig 2 timmar senare och inte fan kunde jag sova sen...klart som fan jag blir irriterad. för övrigt är det där ett avslutat kapitel i mitt liv


Ah okej.. ja, det var ju lite knasigt att du inte kunde sova vidare, men de har sina rutiner, tänker sig säkert inte riktigt för.

Lät mer som du ifrågasatte att hon frågade hur du mådde.
kom in på akutpsyk efter ett krampanfall till följd av en psykos. Men dom gjorde inget eftersom jag inte var en fara för mig själv på det sättet,. Dom drogade bara ner mig och skickade hem mig igen så fort kramperna avtagit (fick stesolidinjektion)


har också varit där med min sambo jag vet inte hur många gånger och har märkt att man blir olika behandlad om man har olika diagnoser. Jag som har psykosproblem drogas ofta ner för att bryta psykosen medan min sambo som har borderline knappt får varken medicin eller inläggning som hjälp utan får bara höra att hon måste få det stabilt på hemmaplan.

Så jag vet inte vad som skulle hända. Som sagt har dom skickat hem min sambo igen trots djupa skärsår som fick tejpas och en enorm lust att bara ta alla tabletter vi har här hemma. Men hon har överlevt såhär långt ändå, men inte är det akutpsyks tjänst.
Lounge fact:

vad jag förstår så verkar du tro att akutpsyk står för någon långvarig inläggning,


nej, det tror jag inte. undrade bara vad som händer ungefär. men uppenbarligen är det väldigt olika.

Geigerzähler:

Man får piller och sedan prata massa när man blir med kontaktbar,


fick inga piller och fick inte prata med ngn läkare eller psykolog efter att den första psykologen mest konstaterat att jag skulle läggas in.

mediakatt:

Man får prata med en läkare och en annan person (skötare/psykolog/whatever, listade aldrig ut riktigt vilket).


fick inte prata med ngn läkare, bara psykolog som tog emot

Pardon:

Du läggs alltid in (nästan) åtminstone över natten. De visiterar dig...bokstavligen...jag fick inte ens ha mina hörlurar till mobilen för de trodde jag skulle hänga mig i dem.


fick inte ha mina nycklar,men fick ha läppsyl..


Pardon:

"nejmen jag ligger på akutpsyken, jag mår helt jävla underbart",


känner igen det. så jävla frustrerande.

Pardon:

du får inte gå in på muggen själv utan någon måste följa med dig,...kort sagt är det ett helvete fyllt med idioter


hade farhågor om att det skulle vara så, men alla på den avdelningen jag var på verkade få gå själva. men de hade ju en lite speciell toalett typ.


framtidstron är död:

man får träffa en psykiatriker som frågar diverse frågor,


fick inte träffa ngn psykiatriker.

lavenderscent:

Som sagt har dom skickat hem min sambo igen trots djupa skärsår som fick tejpas och en enorm lust att bara ta alla tabletter vi har här hemma. Men hon har överlevt såhär långt ändå, men inte är det akutpsyks tjänst.


konstigt. verkar vara väldigt olika hur man behandlas. vet dock inte om vissa här bara gissar hur det är eller om de har erfarenhet av det. men verkar vara olika. jag skakade och grät väldigt mycket. blev kolad för ärr men de blödde inte särskilt mycket. var gamla som hade gått upp av kläderna. blev ändå inlagd. sedan vid utskrivningen fick man träffade en läkare i 1 min som man inte hade träffat tidigare och som inte verkade ha koll på ngt alls. typ bara "hejdå". psykologen som lade in mig var inte med mer. och hur man blir behandlad efter det är väl värst. fan, hatar verkligen denna jävla psykvård.