Aviseringar
Rensa alla

Albiner mördas i Tanzania -kroppsdelarna sägs ge lycka


Ämnesstartare

I Tanzania och Burundi i östra Afrika har det sedan 2007 rapporterats 58 mord på människor med albinism, och man beräknar att mörkertalet är mycket större. I den här delen av Afrika är trolldom och vidskepelse en djupt rotad tro bland människorna, och häxdoktorer tjänar stora summor pengar på att blanda ihop dekokter och liknande med albiners kroppsdelar som ingredienser, vilka sägs ge tur, lycka och framgång åt köparen.

Tanzania är ett av de länder i världen som har den högsta populationen av albiner, ca 1 på 4000. Ändå är albinerna en minoritet av befolkningen på ca 43 miljoner, och är en mer utstickande grupp i afrikanska länder där de flesta är mörka, än i t.ex. Sverige.

Det som har gjorts åt problemet är att Tanzanias regering har fördömt albinomorden (vad det nu innebär), en albinsk kvinna har tillsatts i parlamentet, man har påbörjat en folkräkning av albiner i landet, och albinobarn har fått möjlighet till poliseskort. Medicinmännen som är inblandade i handeln har fått sina licenser indragna av regeringen.

Detta är ett pågående problem, men frågan är om de åtgärder som tagits kommer att räcka. Vad kommer att hända i framtiden? Kommer läget i Tanzania att stabiliseras? Kommer albinerna någonsin få en jämlik ställning i samhället i Tanzania? Kommer omvärlden att ingripa?

Eller är detta bara ännu ett problem som är för hemskt och för avlägset för oss i västvärlden för att vi ska engagera oss? Vad tror ni?


   
Citera

[bigcheers] roligaste tråden på länge.


   
SvaraCitera

albinerna är ju iofs vita så vi kanske bryr oss för en gång skull, har dom tur kanske vi i väst tar ut the big guns och startar en facebookgrupp "vi som tycker att mord på albinos är fel och älskar jay smith", då jävlar blir det förändring


   
SvaraCitera

alive93:

Eller är detta bara ännu ett problem som är för hemskt och för avlägset för oss i västvärlden för att vi ska engagera oss? Vad tror ni?

Jag kan inte påverka vad som händer i Tanzania då jag inte har någon makt, för att påverka andra länder måste vi ta makten på hemmaplan först. Är för dåligt insatt i situationen där för att ha nån åsikt utöver att det du skriver låter tokigt och religiöst.


   
SvaraCitera

Genomtänkt det där...


   
SvaraCitera

alive93:

mörkertalet är mycket större.

Hehehehee.


   
SvaraCitera

Semi:

alive93: mörkertalet är mycket större.
Hehehehee.

[love]


   
SvaraCitera

dazed_and_confused:

har dom tur kanske vi i väst tar ut the big guns och startar en facebookgrupp "vi som tycker att mord på albinos är fel och älskar jay smith", då jävlar blir det förändring

[love] f y f a n v a k u l


   
SvaraCitera

utvecklingen kommer ju inte gå mycket framåt i alla fall


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

OF 5:

utvecklingen kommer ju inte gå mycket framåt i alla fall

Varför inte? Intressant att höra hur du tänker [smile]


   
SvaraCitera

alive93:

Varför inte? Intressant att höra hur du tänker

det enda som har hänt på hundra år där nere är att dem dödar varandra istället för att vi européer har ihjäl dem. För hur mycket hjälp dem än får går allt bara till att försörja korrupta och mer eller mindre tveksamma politiker. Som inte har något som helst intresse i att hjälpa sin befolkning.


   
SvaraCitera

[n]


   
SvaraCitera

Självklart är det hemskt. Men hela grejen ligger i att det är den afrikanska kontinenten som är helt efterbliven. Och att rapportera och engagera sig emot afrikaners dumhet är något som medierna gärna inte engagerar sig i då det skulle störa bilden vi målat upp av afrikaner som olyckliga stackars individer som har det illa tack vare den vita mannen.


   
SvaraCitera

kunskap och utbildning är svaret på det mesta. både vad gäller att bekämpa sverigedemokrater och mord av albinos


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jag håller med om att bättre utbildning vore en lösning till mycket i den här frågan. Utbildning med fokus på den yngre generationen, som kanske är lättare att påverka då det handlar om ett tankesätt som är så självklart bland människorna att de inte ser det som okunnighet, det är helt enkelt deras tro.
Kombinerat med en mer omfattande sjukvård som är tillgänglig för även de fattigaste människorna i de mer avlägsna områdena, som skulle innebära att människorna inte behövde söka sig till medicinmän och häxdoktorer.

Kommer detta någonsin att hända? Kommer Tanzanias regering kunna klara upp problemet själva eller kommer bistånd från omvärlden att behövas?


   
SvaraCitera