Forumet - Alternativ till flashgalleriet på startsidan

Alternativ till flashgalleriet på startsidan

491 0 26
Då jag och många med mig får allergiska reaktioner av stora flashgrejer så har jag utvecklat ett icke-flashbaserat alternativ till galleriet som finns på framsidan av UM. Min lösning är istället baserad på vanlig sketen HTML och CSS2, samt en dos jQuery.

Mitt exempel finns att titta på här: http://www.blastfromthepast.se/.trams/umviewer/

(Nedan en statisk bild av hur det ser ut)
Image

Som ni kan se så fungerar det i princip likadant som UMs nuvarande galleri, med undantag för att jag tagit bort de meningslösa höger-/vänsterpilarna, då jag betvivlar att någon någonsin använt dem, samt att jag använder en scrollning från vänster till höger istället för att fade:a som det görs idag. Detta är givetvis saker som går att implementera förhållandevis smärtfritt med jQuery, vilket UM redan använder sig av.

Några fördelar med detta framför Flash:
- Användare utav 64-bitars Linux slipper att en eller flera utav deras kärnor går upp i 100%.
- Sökmotorspindlar kan indexera allt innehåll.
- Inget användande utav Flash, vilket inte stöds på alla plattformar (t.ex. iPhone)
- Snabbare laddning utav sidan, då mitt exempel väger in på ungefär 7kb (+ bilder)
- Användare kan öppna nyheterna i nya tabbar, om de så önskar.

Jag är villig att låta Youmeet använda det här helt kostnadsfritt ([party]), och t.o.m. låta det vara en del utav UM-plattformspaketet som de säljer. Jag skulle bara känna mig glad att slippa se Flash varje gång jag loggar in. Att använda det till sånt som är mindre avancerat än uppspelning av video eller spel är bara sååå 2007!

Alexander Danling:

AJAX är för bögar och frireligiösa.


Marcus M:

Vadå Flash? Jag trodde att alla använde Lynx?


Erik Nahlén:

Jag är snäll och eh... Kan slå de andra ansvariga om de inte lyder Åtta.

Spana också in:

McLuver:

Tycker dom borde släppa en mobilanpassad version av um, finns ju typ på alla andra sidor [crazy]


Om man strukturerar sin sida korrekt med CSS så ska det oftast inte behövas någon specialanpassad sida för mobiler. Men UM är uppbyggd på en helvetisk massa nästlade tabeller (källkoden har fler än en gång gjort mig katatonisk), vilket gör att mobiler får svårt att visa den på ett bra sätt.

Men det är inte det tråden handlar om. Tråden handlar om varför det vore skitbra att använda min lösning istället för Flash. [no-no]
Åtta:

Inte för att jag förstår varför du skulle vilja blockera det, men du kan ju blockera bilder precis som vilka andra som helst.


inte jag heller nu när jag tänker efter, jag är trött (ifall du får skylla på din huvudvärk, så!). men jag syftade förstås på reklamen, dock innan jag kom på att de troligen fortfarande kommer att vara flashbaserade.
Åtta:

icke-flashbaserat alternativ


Sweet, detta är något vi själva vill ändra på. För vi, precis som ni andra, är inte jätteförtjusta i flash till sådana här grejer. Sidan gjordes för flera år sedan, tiderna förändras snabbt och vi har helt enkelt bara inte moderniserat sidan och anpassat den för 2010. Det är dock något vi vill göra, så fort vi kan.
Alexander Danling:

För vi, precis som ni andra, är inte jätteförtjusta i flash till sådana här grejer.


Skönt att höra.

Alexander Danling:

Det är dock något vi vill göra, så fort vi kan.


Förstår att det kanske inte är av högsta prioritet nu efter serverflytten och alla problem det har inneburit, men det är bara att höra av sig via PM (skicka inte mail till den adress jag har registrerad här på UM) så kan jag sända er källkoden fint paketerad och kanske t.o.m. kommenterad.