Forumet - Alternativt Julfirande?

Alternativt Julfirande?

207 0 18
Jag och en uppsjö kamrater har sedan ett par år tillbaka firat Jul gemensamt, om än på ett tämligen okonventionellt vis. Vi ger inte varandra Julklappar och hänfaller heller ej åt moderna, kapitalistiska göranden under denna den mörkaste tiden under året; istället har vi sökt oss tillbaka till Jultraditionens rötter, och anordnar i syfte att i viss mån söka återskapa denna traditionella Julöl (vem som agerar värd varierar från år till år, i fjol föll det på min lott), varunder vi i god stämning äter och dricker tillsammans. Ordet gästabud är inte helt inkorrekt för att beskriva vad vi gör, vanligen inleder vi med en stadig lunch, varpå vi tar oss en längre paus och gärna promenerar i närområdet, för att ta tillvara på den korta vinterdagens få, värdefulla ljustimmar. Efter detta återvänder vi hem, avnjuter vadhelst vi så önskar i dryckesväg - allt från cognac och punsch till finare ölsorter - och samtalar om diverse intressanta, gärna aktuella, ämnen (noteras bör att vi således avhåller oss från att se på TV under hela dagen). Då hungern faller på tar vis oss an dagens höjdpunkt: middagen.

Middagen tenderar att utgöras av traditionell, svensk Julmat, gärna mycket kött med hänsyn till såväl smak som tradition, och sköljs bäst ned med respektabla, om än måttliga, mängder Julöl eller liknande. Middagen varar olika länge, men framåt kvällningen tenderar vi att återgå till det mer finsmakta drickandet och behandlandet av allehanda ämnen, enligt vad som beskrivits ovan. Framåt småtimmarna, då flertalet anser sig nöjda, beger sig var och en som har möjlighet därtill hem till sitt; övriga blir nattgäster hos värden.

Finns det andra som firar Jul på detta mer ursprungliga vis, eller har Jultraditionen helt och hållet uppslukats av Kalle Anka, Julklappar och Karl-Bertil Jonsson?

Spana också in:

Tiotype_:

Det är inget fel med det


Då går våra meningar sannerligen isär. Jag håller det för förkastligt med kommersialisering, utsugning, egoism och dekadens, så uppenbarligen icke du.

Tant Brun:

Det låter som värsta sekten [cute] Får man vara med [badgrin]


Skillnaden mellan en sekteristisk rörelse och vanlig, hederlig kamratskap är milsvid.

smisk:

och om jag gör det ska jag åka någonstans och sola. [smile]


Desto värre. Dylik utlandsflykt håller jag för värre än fördummande Jul-TV.
ett alternativt julfirande är om man har granen upp och ner, klä in presenterna med pappret bakåtvänt, ha tomten utan tomtekläder, säga att pappan eller en annan manlig släktning ska gå o snatta tidningen istället för att köpa den. Äta arabisk mat istälet för svennekorvar o egg, ja detta e min alternativ jul, o dessutom ska man ha en juhlhest iställen för en bock,.[no-no]
Jallieeeeee:

ettalternativt julfirande är om man har granen upp och ner, klä in presenterna med pappret bakåtvänt, ha tomten utan tomtekläder, säga att pappan eller en annan manlig släktning ska gå o snatta tidningen istället för att köpa den. Äta arabisk mat istälet för svennekorvar o egg, ja detta e min alternativ jul, o dessutom ska man ha en juhlhest iställen för en bock,.


[y]
Fast vad som är ännu bättre än en julhäst är en juldinosaurie.
Tiotype_:

Allt är kommersialiserat, lev med det


Det är exakt vad företagsindustrin vill att du skall tänka, och med denna slavmentalitet kommer vi aldrig att kunna befria oss från kapitalismens ok.

Jallieeeeee:

ett alternativt julfirande är om man har granen upp och ner, klä in presenterna med pappret bakåtvänt, ha tomten utan tomtekläder, säga att pappan eller en annan manlig släktning ska gå o snatta tidningen istället för att köpa den. Äta arabisk mat istälet för svennekorvar o egg, ja detta e min alternativ jul, o dessutom ska man ha en juhlhest iställen för en bock,


Detta är inte en "alternativ" Jul, snarare en negativ (som i omvänd) Jul.

Evil Conduct:

I'm dreaming of a white christmas och grejer, fan vad fräckt att fira nationalsocialistisk julafton


För oss handlar det inte om ideologin i detta fall; det handlar om traditionerna och värnandet om dessa.