Forumet - Amerikansk fetma

Amerikansk fetma

2498 0 16
Jag satt på en föreläsning i Global Sustainability för några veckor sedan och lyssnade på problemet med övervikt och fetma i USA.

Det var faktiskt ganska skrämmande statistik man fick ta del utav, och amerikanerna själv drog nästan efter andan när de fick se fetmans utbredning under de senaste 20(!!!) åren.

Image

Enbart 20 år senare (till och med Colorado har fått ge upp[cry]):
Image

Just på universitetet och i storstäderna upplever jag inte någon större utbredning av fetma. Det är ungefär som i Sverige. Men när jag ha varit ute på landsbygden har jag märkt skillnaden.

Det intressanta i det här är att det har skett så snabbt. Amerikanerna har ju ganska länge haft sin matkultur med "subs", hamburgare och en massa friterade tillbehör och feta såser. De har druckit Coca Cola och Pepsi mycket längre än under 20 år.

Slutsatsen som jag kom fram till efter att ha diskuterat med lite vänner är att det kan bero på att innehållet i maten och dryckerna har ändrats. Nästan vad du än tittar på i USA så innehåller det garanterat "high fructose corn syrup", dvs majssirap. Majssirap har en helt annan påverkan på kroppen och är svårare att bryta ned än vanligt socker. I USA ersätter majssirap allt vanligt socker i produkterna eftersom att det är billigare att producera och majsodlingarna i USA har verkligen skjutit i höjden de senaste decennierna.

Dock är den enda anledningen till att det är billigare att producera statens subventioner till majsodlingar. Dessa subventioner har till och med gjort läsk billigare än mjölk, vilket gör att barn dricker mer läsk än mjölk redan vid 8-9 års ålder. Hur sjukt är inte det?

Jag undrar hur länge de dröjer innan Coca Cola och andra produkter i Sverige kommer innehålla denna majssirap istället för vanligt hederligt socker.

Vad tycker ni är statens roll och ansvar i det hela? Bör de förhindra att substanser som majssirap ersätter mer hälsosamma alternativ och framförallt, bör de verkligen subventionera ohälsosamma produkter?
Spännande info! Har du några källor så man kan läsa själv?

Tycker absolut staten har ett ansvar när det kommer till att reglera vilka prislappar som sist och slutligen hamnar på livsmedlen. Om man kan sätta höga skatter på cigg så kan man väl se till att mjölk är billigare än läsk, liksom.

Spana också in:

Marmoth:

Jag undrar hur länge de dröjer innan Coca Cola och andra produkter i Sverige kommer innehålla denna majssirap istället för vanligt hederligt socker.


Förmodligen aldrig då inte odlas majs överhuvudtaget i sverige, eller ja, det finns ju redan importerad amerikansk läsk fulla v majssirap men gemene svensk föredrar nog när det kommer från sockerbetor då det är den smak vi är vana vid
Artie:

vad räknades som fetma förr då?


Fetma och övervikt var en kategori, om jag inte minns fel.

Artie:

det måste de ju ta hänsyn till, brukar dom verkligen missa det :S


Rätt ofta, ja. Vilket inte är sådär överdrivet märkligt med tanke på att ganska mycket av den statistik som sprids kommer från företag och forskare som tjänar pengar på att folk försöker gå ner i vikt.
mediakatt:

Med tanke på att USA:s statistik över fetma och övervikt sällan tar hänsyn till att de drastiskt ändrade definitionen av fetma och övervikt 1998 så ser jag inte problemet.


Fast nu utgick statistiken som min föreläsare gav oss och som jag har länkat här i tråden att obesity = BMI på 28 och högre.

Och om det generellt sett är som du säger så är ju situationen ännu värre i verkligheten än vad den generell statistiken visar.
Liebestraum:

svensk föredrar nog när det kommer från sockerbetor då det är den smak vi är vana vid


Smaken känner jag faktiskt ingen skillnad på. Och visst odlas det majs i Sverige. Men långt ifrån i samma utsträckning.. än...

annoyed:

Spännande info! Har du några källor så man kan läsa själv?


Nja, det mesta kom ifrån mina föreläsningsanteckningar. Men du kan garanterat söka på "high fructose corn syrup" och läsa om dess påverkan på kroppen.