Aviseringar
Rensa alla

Anarki ? Vad är de?


Anarki är slutmålet, anarkism är en ideologi som utgår efter hur man bäst når anarkin och hur anarkin bör organiseras för att fungera.

Anarkismen går ut på att avskaffa alla hierarkier, såväl mellan kvinnor/män, arbetsköpare(chefer/direktörer)/arbetssäljare(vanliga arbetare), etnicitet, o.s.v.


   
SvaraCitera

Gammelsmurfen:

Är det någon som kan förklara lite mer seriöst vad anarki är?

Ett fritt och jämlikt samhälle utan stater eller klasser där vi inte längre reduceras till varor och konsumenter. Ett samhälle med nya, och bättre sociala gemenskaper.

Ett sådant samhälle kan kallas anarkistiskt, men också kommunistiskt. Hur man bäst uppnår ett sådant samhälle rådet det dock olika uppfattningar om, mycket beroende på kultur. En revolution i Sverige, USA, Grekland, Frankrike, Sydafrika, Marocko, Iran, Japan, Ryssland osv. skulle se helt olika ut. De samhällen som växer fram efter upproret kommer också att se annorlunda ut från varandra, men ändå ha det väsentligaste gemensamt.

Så här ser ett anarkistisk uppror ut i Grekland, den här filmen är från förra vintern, men upprorsrörelsen i Grekland växer sig bara starkare och starkare och drar med fler och fler människor. Nästa gång det bryter ut så kommer det att vara ännu mäktigare.
http://video.google.com/videoplay?docid=5170090109024608300#
(väldigt bra film faktiskt, se den med öppna sinnen)

I Sverige så tror jag dock inte att det sociala upproret först och främst kommer att se ut på det här viset, utan det kommer antagligen vara mer folkrörelsedrivet och inte lika direkt konfrontativt.


   
SvaraCitera

isola:

Gå in i en random skolkorridor så får du se

HAHA[love][bigsmile]


   
SvaraCitera

Anarki är en fin tanke, ett resultat man vill uppnå genom en revolution av något slag. Anarkismen är ideologin, en föreställning om en omöjlig utopi där alla är fria att välja, göra, tycka, tänka och handla likt de vill.
Alla har rätt till allt, det delas lika, därav en ideologi närliggande socialismen/kommunismen.

Anarkin kan inte vara beståndig, då den ej organiseras varken statligt eller privat. Annars vore det inte sann anarki utan klass, hierarki, stat och dylika funktioner. Anarkin förändras och utvecklas kontinuerligt där nya inrättningar och lagar uppkommer då människan har för vana att med ens ställa sig i rangorning efter makt och styrka.

Anarki uppstår bara flyktigt i mindre skalor i samband med total kaos till följd av uppror. Anarki kan i praktiken endast existera temporärt, som ett mellanstadium efter raseringen av gammalt för att generera nytt.

Det är en utopi, dock en omöjlig sådan. Likt kommunismen kommer riktig anarki aldrig kunna sättas i praktiken eftersom människan är ett flockdjur, med ett naturligt sinne för hierarki där vissa ställer sig över andra. Människan är girig, hon delar inte med sig.
Så nära man kan komma den sanna anarkin är festivaler.


   
SvaraCitera

Något som är helt ovärt att lära sig


   
SvaraCitera

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera