Forumet - anarkism, vad är det? [läs för er som tror att anarkism bara är att döda staten]

anarkism, vad är det? [läs för er som tror att anarkism bara är att döda staten]

681 0 96
sett i flera trådar såsom:
http://ungdomar.se/forum.php?thread_id=271584&page=1
att folk inte riktigt har full koll på vad anarkism är.

att döda staten innebär inte nödvändigtvis att man strävar efter anarkism eller att anarkism uppstår. ändå verkar många vilja förespråka detta.

kort o gott vill jag föra en debatt om ämnet, vad är anarkism? misstänker att tråden kommer lysa i sin frånvaro av folk som inte kan skilja anarkokapitalism och anarkism
lacostekrokodilen:

att folk inte riktigt har full koll på vad anarkism är.


Oja.

Anarki och Anarkokapitalism är inte så olika enligt mig. De flesta menar att anarkokapitalism inte ens är en anarkistisk ideologi då anarkins innebörd är ett samhälle utan hierarkier, och att även ekonomi är en hierarki. Men det de inte inser är att ideologierna ligger väldigt nära varandra om man bortser från det.

Det man ska veta med anarkismen är att det är en oerhört marginaliserad ideologi, som aldrig varit särskilt stor. I spanien existerade anarki under spanska inbördeskriget men krossades av kommunisterna och de konservativa. När sovjet bildades krossades arbetarråd och decentraliserade och kooperativa företag för att stärka makten till staten. Jag tror också att sålänge som anarkister fortsätter sålla sig till kommunister kommer de fortsätta vara en marginaliserad skara utan något verkligt inflytande. De är för fastlåsta på vänster och höger för att se att det finns något utanför det hela. Jag tror faktiskt de är rädda för den frihet som de själva förespråkar.
lacostekrokodilen:

yes, har dock träffat många som kallat mig anarkist


Haha. Välkommen till klubben. Men jag har också kallats för liberal, socialist, vänsterpatrask, demokratihatare, och kommunist. Det av människor som inte vill bemöta det man säger på ett vettigt sätt, utan hellre placerar en ideologi och åsikter jag inte har på mig. De är så beroende av att rangordna människor.

Spana också in:

Att lära sig vad anarki och anarkokapitalism är för något är totalt slöseri med tid eftersom att det ALDRIG någonsin kommer att tillämpas.

Jag förstår att folk inte har koll på det. De har vettet att inte lägga ner tid på att ta reda på det. Det finns viktigare och mer konkreta saker att lära sig i livet.
lacostekrokodilen:

lag 1
M
Fp
Kd
C

lag 2
Mp
S
V


MP's maria wetterstrand kvitterar med 2-0 mot lag 1, men reinfeldt är en vass målvakt och kör hårt på att försvara alla bollar som skickas mot honom, det man ser däremot är att alla partierna snart glidit ihop i samma bur och att inget offensivt spel längre förekommer. Man noterar att lag ett och två gömmer sig i vardera målbur och gnäller på varandra. Åskådarna ledsnar och går och anställer några bättre spelare.
Anarkandi:

det man ser däremot är att alla partierna snart glidit ihop i samma bur och att inget offensivt spel längre förekommer.


[bigsmile]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Meeeen daaa, öh... vill ni ha sån där anarkism så åk till Somalia å se hur bra det går. [tard]


[zzz]
Chryseus:

Att lära sig vad anarki och anarkokapitalism är för något är totalt slöseri med tid eftersom att det ALDRIG någonsin kommer att tillämpas.


var det mest enfalfiga, för 1000 år sen skulle nog ingen tro att vi nånsin skulle flyga 10 000m över havet. alltså är det poänglöst att försöka
lacostekrokodilen:

människan har utvecklats marginellt på 1000 år


Mänskligheten var kanske ett dumt ord. Men det innefattar mer än den biologiska utvecklingen som du antagligen syftade på. Jag menar all utveckling i samhället som människan har bidragit till. Vi kommer aldrig någonsin gå åt det andra hållet frivilligt. Så därför är läran om anarki totalt onödig.