Forumet - Ångest in i märgen

Ångest in i märgen

2778 1 17

--Skulle vilja skriva av mig lite--

Jag går bygg- och anläggning i södra Sverige och är inne på andra året. Men jag har sådana grova ångest-attacker att jag låser in mig på skoltoaletten; inte hela dagen, men ett bra tag iaf.

Just varför jag låser in mig är pga folk. Jag har en ganska hög grad av social fobi. Jag står inte ut med att folk glor, fäller kommentarer eller befinner sig i närheten av mig, känner en så stor panik så att går hem och lägger mig. En stor rädsla för att göra fel och fatta beslut gör mig galen. Ända sedan jag förstörde lacken på en främlings husvagn som liten och prickade in ett självmål i basket som ung så frågar jag alltid 2-5 ggr innan jag gör någonting av egen handling. 

Vill inte ha någon som helst kontakt med någon. Bara sitta hemma och vänta tills varje ojämn vecka kommer och mitt psykolog-besök sker. Jag är så trött och arg när jag inte kan göra någonting själv efter min curling-uppväxt. Jag kan inte tvätta, laga mat, umgås, eller utför simpla vardagliga sysslor eller social sammanhang (kommer inte på så mycket mer just nu). Samtidigt vill jag klara mig själv, men orkar inte eller kan. En liten paradox där. 

Det värsta är att jag inte vill gå en byggnadslinje. Ett byggnadsarbete är det sista jag vill ha. Jag vill inte ta upp skolpersonalens tid för någonting so troligtvis inte går. Jag ta studenten, men inte gå om två år!

Känner mig dessutom väldigt mesig om jag ska börja skylla på astma eller kvalsterallergi (tror jag har det, inte helt säker). Men jag vill inte se eller prata med min mentor och motivera mer om varför, eller någon annan lärare för den delen, vill bara slippa klassen och gå vidare på något sätt. Råd och tips uppskattas.

Senast ändrad 27 May 2013, 16:05 av Åtta

ta det lugn andas ut 

ta ledigt en vecka gör bara saker som du mår bra av 

byt linje/skola 

tvinga dig själv att umgås med folk tills du upptäcker fördelen och börjar trivas i andras sällskap, om det inte fungerar hitta strategier till hur du kan få vara i fred, men ändå fungera i samhället 

Spana också in:

Oj! Det var en väldigt knepig situation och jag beklagar. Men som sagt, ta ledigt en vecka. Börja med att köpa lite köksredskap, lär dig laga mat. Sök "äggröra, skinkomelett, pannkaka" på t.ex recept.nu. Öva! Sedan tills du börjat behärska det så kan du göra mer avancerat.  Jag vet inte vad du ska göra gällande skola men du, allt löser sig! Ta hand om dig, kram Glad

Du säger att du är rädd för att göra fel, och min fråga är då: vad är rätt? Man lär sig av sina misstag det är därför man gör fel ju. Vad tycker du om att göra då? Vet du vad? Gör allt som känns fel enligt dig, så kan du kolla om du har lärt dig något utav det. 


foäsmav: Vill helst slippa själva byggprocessen och bara hålla mig till teoretiska ämnen så jag kan hoppa på komvux senare.  det är mest rädslan att göra fel i konstruktionssammanhang då det kostar pengar att göra fel, och är väldigt skämmigt då jag har tummen mitt i handen och kan inte göra någonting själv.
så du vill byta linje för du har höga krav på dig själv och inte vill göra fel?

Du går i skolan för att lära dig. Man gör fel. Och lär sig av det. Det är ingen fara, lovar.
Skolan har väldigt milda krav, och jag vill inte ens lära mig det här. Jag får särbehandling av läraren för att jag inte klarar av det grundläggande. Jag lär mig inte av mina fel, tyvärr. 
OnT: Kan inte ta ledigt en vecka då jag är på gränsen till F i typ allt. Och jag tig nyss en ledig vecka.
elverpigen:
så du vill byta linje för du har höga krav på dig själv och inte vill göra fel?

Du går i skolan för att lära dig. Man gör fel. Och lär sig av det. Det är ingen fara, lovar.    

Du kommer tyvärr inte undan ansvaret genom att välja teorin. Du skjuter bara på det ett antal år men när du börjar jobba kommer samma problem tillbaka, du måste leverera och det på ett tillfredställande sätt.

Jag rekommenderar att du väljer en linje där du gör något du redan är bra på och kan utveckla ännu mer. Det är ingen mening att slösa tid på en utbildning som du ogillar och är rädd för.

Vad gäller allt det andra med hushållssysslor så kan du ta det stegvis, en sak i taget i etapper tills du har bemästrat de alla.