Forumet - Anti-depressiva läkemedel

Anti-depressiva läkemedel

5049 1 35

Har funderat ett tag på hur anti-depressiva påverkar hjärnan i det långa loppet, samt att jag märkt av att väldigt många människor använder dessa preparat. 
Ramlade över en hemsida som ta upp vissa negativa biverkningar som lyckopillerna medför; 
http://www.globalresearch.ca/anatomy-of-an-epidemic-psychiatric-drugs-and-the-rise-of-mental-illness-in-america/22563
(Hur pass trovärdig sidan är kan jag ej säga, pga inte varit inne där förr) 

Jag undrar hur eran syn är på anti-depressiva är?
Skadar det mer än det hjälper?
Har ni, eller äter ni piller för att må bra? Fick du detta utskrivet lätt? Har det hjälpt er?
Andra tankar, frågor och åsikter är välkommet. 


Här kommer utdrag jag tycker var "spännande" 
"Anti-psychotics, antidepressants, and anti-anxiety drugs create perturbations in neurotransmitter functions. In response, the brain goes through a series of compensatory adaptations. Neurons both release less serotonin and down-regulate (or decrease) their number of serotonin receptors. The density of serotonin receptors in the brain may decrease by 50% or more. After a few weeks, the patient’s brain is functioning in a manner that is qualitatively as well as quantitatively different from the normal state.

Conditions that disrupt brain chemistry may cause delusions, hallucinations, disordered thinking, and mood swings – the symptoms of insanity. Infectious agents, tumors, metabolic and toxic disorders and various diseases could all affect the brain in this manner. Psychiatric medications also disrupt brain chemistry. Psychotropic drugs also increase the likelihood that a person will become chronically ill, and they cause a significant percentage of patients to become ill in new and more severe ways."


"Psychiatric drugs perturb normal neurotransmitter function, and while that perturbation may curb symptoms over a short term, over the long run it increases the likelihood that a person will become chronically ill, or ill with new or more severe symptoms." Har tagit i tre omgångar, de två första gångerna helt utan effekt, den tredje med vissa bieffekter (ständig sömnighet, bland annat). Jag tror inte att det är något jag behöver i alla fall och så vitt jag vet fungerar placebo lika bra (förutom mot djupa depressioner). Det som hjälpt mig på riktigt är samtalskontakt, träning och ordentligt matintag.

Spana också in:

df rqp: låter suspekt att bunta ihop preparat med helt skilda verkningsmekanismer
inte jättesuspekt i fall man bara har buntat ihop sådana preparat som [med helt skilda verkningsmekanismer] påverkar mängden av någon transmittorsubstans i senapsgapet. toleransbildning (alltså minskad frisättning, sämre känslighet eller snabbare nedbrytning av substansen, som jag tror de nämnde där uppe) eller ökad känslighet och effektivisering som kompenserar för drogens effekt uppkommer ju också när man tar 'mediciner' som ruckar på mängden goa molekyler i hjärnan. vilket de flesta (vågar inte säga alla) antipsykotiska, antidepressiva och ångestdämpande medel gör.

om något så är det väl slutledningen de därefter gjort som är helt åt helvete. lite smutsig.


svefnpurka: inte jättesuspekt i fall man bara har buntat ihop sådana preparat som [med helt skilda verkningsmekanismer] påverkar mängden av någon transmittorsubstans i senapsgapet. toleransbildning (alltså minskad frisättning, sämre känslighet eller snabbare nedbrytning av substansen, som jag tror de nämnde där uppe) eller ökad känslighet och effektivisering som kompenserar för drogens effekt uppkommer ju också när man tar 'mediciner' som ruckar på mängden goa molekyler i hjärnan. vilket de flesta (vågar inte säga alla) antipsykotiska, antidepressiva och ångestdämpande medel gör.

tänkte mer specifikt på att de har generaliserat skadeverkningarna till serotoninsystemet även om de tre nämnda klasserna av mediciner påverkar olika signalsubstanser.
df rqp: tänkte mer specifikt på att de har generaliserat skadeverkningarna till serotoninsystemet även om de tre nämnda klasserna av mediciner påverkar olika signalsubstanser.

man hade kunna säga samma sak om exempelvis en återupptagshämmare som inte verkar på serotonin, så även om det inte är felaktigt håller jag med om att exemplet använts på fel sätt. sättet de skyfflat in det på är lika klumpigt som den följande förkunnelsen att en anpassningsmekanism (som inte ens triggas vid alla behandlingsfall) är likställd med eller orsakar sjukdomsutvecklingen vid psykiatriska tillstånd, bara för att de båda innefattar det som kallas ”perturbed normal neurotransmitter function”. åtminstone är det det argumentet han framför.

tittade igenom artikeln nu, fick utöver en lite mer övergripande uppräkning av De Läbbiga Verkningarna hos andra slags psykofarmaka (asså fler specifika exempel) ett helhetsintryck av att det hela är tendentiöst dravel från en snubbe som vill sälja sin bok. ok.


Blivande_japan: har i två perioder

är inne på den andra nu. mår mycket, mycket bättre och slipper ha ångest över allt. inget jag planerar att göra jämt dock.

Hade du svårt att sluta med dina anti-depressiva efter första gången? Jag har ätit i massvis med omgångar och upplever att det blir värre ju fler olika preparat de vill stoppa i mig.

Schism: Har tagit i tre omgångar, de två första gångerna helt utan effekt, den tredje med vissa bieffekter (ständig sömnighet, bland annat). Jag tror inte att det är något jag behöver i alla fall och så vitt jag vet fungerar placebo lika bra (förutom mot djupa depressioner). Det som hjälpt mig på riktigt är samtalskontakt, träning och ordentligt matintag.
Om placebo fungerar tycker jag att det är bra. Har du upplevt att det är svårt  att sluta med din anti-depressiva? 
Jag tror att det allra bästa är precis som du säger, samtalskontakt, träning och ordentligt matintag. Tyvärr finns det ju de personer som faktiskt inte orkar ta tag i det, och då kan "uppiggande" medel behövas, men samtidigt upplever jag att det inte är speciellt svårt att få anti-depp utskrivet.

ToxicWithaHintOfSteam: Att läsa bieffekter är ju positivt och sånt, men om du vet om dem när du käkar piller så kan du ju inbilla dig en massa symptom. Vilket inte kanske är så bra?
Så är det väl med det mesta. Jag syftar mer på om anti-depressiva verkligen är vägen att gå, och att läkare verkar skriva ut mediciner hit och dit till människor. Jag anser själv just nu att jag ofrivilligt äter anti-depressiva på grund av att jag inte kan sluta utan att vilja dö. Och hur vettigt låter det?

hehe åt antidepressiva ett tag, de va ju lite onödigt för jag va inte så deprimerad =) 

angående annat att må bra för så äter jag 2 sorters antiepileptika funkar väl bra tror jag länge sen jag ej hade dem =) skadar lite för kan knappt läsa längre elr koncentrera mig så mkt =) fick lyrica utskrivet lite för lätt tror jag, hade nog velat veta hur svårt de va att sluta innan jag började =)