Forumet - Antikapitalism på frammarsch!

Antikapitalism på frammarsch!

168 0 15
I Frankrike är vänstern på stark frammarsch i finanskrisens skugga där man i dagarna kommer att bilda ett nytt parti NPA (Nya Antikapitalistiska Partiet). Redan nu så har NPA över 16% av väljarkårens röster. Detta skulle vara ungefär som att Socialistiska Partiet i Sverige plötsligt konkurrerade med sossarna om regeringsposten.

Detta parti leds av den 34-åriga brevbäraren Olivier Besancenot som tjänar 12000 kr i månaden.
- Kapitalismen håller på att drunkna i sitt eget blod, säger Olivier Besancenot. Med såna utspel har den 34-årige brevbäraren blivit en av Frankrikes populäraste politiker. Han är omtyckt av ca 60% av väljarna.

Image

Franska NPA - Nouveau Parti anticapitaliste (Nya antikapitalistiska partiet) - vill:
* Slå samman alla banker till en enda, löntagarkontrollerad bankservice
* Skrota banksekretessen
* Höja den franska minimilönen och genomföra en allmän lönehöjning på 300 euro för alla
* Förbjuda uppsägningar


http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=475137

Spana också in:

Att förbjuda uppsägningar är troligtvis det bästa man kan göra för att förhindra en ännu större ekonomisk kris. Folk får då fortfarande lön och kan då konsumera och skapa värden fortfarande. En oerhört intelligent metod för att förhindra att den kapitalistiska krisen får ännu större verkningar.
Det är ni i högern som är ett skämt som skapade denna ekonomiska kris och inte vet vad ni ska göra åt den.
Mumble:

Ganska chill iofs, skaffa sig ett jobb sen skiter man i att arbeta och bara kan suga ut pengar. <3


Exakt. Skulle nog börja snusa bara för att kunna lägga ut snusen på chefens skivbord varje dag. Sedan skulle jag bara hänga på en spade och sova. Verkar som att Olivier Besancenot vill att Frankrike ska gå under i socialismens dumhet.
Men det är klart, det är ju ganska lätt att bli populär när man försöker lura folk med populistiska idiot-utspel [y]
asdor:

Att förbjuda uppsägningar är troligtvis det bästa man kan göra för att förhindra en ännu större ekonomisk kris.


Att förbjuda uppsägningar innebär att du kan välja om du vill jobba på ditt arbete, och ändå få ut lön. Det räcker ju att hälften av de anställda på ett företag väljer att plocka ut lön och jobba några dagar i månaden för att företaget skulle gå i konkurs. Det ser jag inte som någon hållbar lösning.
Förbud mot avsked är inte heller ett speciellt kontroversiellt krav i Frankrike, NPA står bakom det och likaså 83% av sossarnas sympatisörer.


Observator:

Att förbjuda uppsägningar innebär att du kan välja om du vill jobba på ditt arbete, och ändå få ut lön.


Jag tror inte att det handlar om att förbjuda uppsägningar i största allmänhet, t.ex. om man uppenbart missköter sitt jobb. Utan snarare att förbjuda kapitalisterna från att låta arbetarna ta smällen för sina egna misstag, förbjuda att vinstdrivande företag säger upp arbetare o.s.v.Franska revolutionärer utmanar sossarna
http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2009/02/09/franska-revolutionarer-bilda...


Franskt smörgåsbord av strejker och krav

"Emma Falkehed är elva år och vet redan hur man sprejar på en tygbanderoll, slår på pukor eller hanterar en megafon. Det har hennes äldre skolkamrater visat henne. De har också lärt Emma och hennes tvillingsyster, Juliette, hur en skolblockad går till.
Båda mina flickor har även lärt sig att räkna andel strejkande lärare. I går var de drygt två tredjedelar i Jules Ferry-skolan. Eller två timmars lektion, i stället för sju. Samtidigt är det svårt att veta hur många som strejkade och hur många som föredrog att inte ta sig till arbetet. I en huvudstadsregion på tio miljoner invånare var igår pendeltågen lamslagna och tunnelbanan fungerade på halvfart.

Över hela Frankrike tvingades tiotals miljoner fransmän ändra sina rutiner. Landet skakades av den största strejkvågen på tjugo år, enligt fackförbundens siffror. Emma och Juliette åt därför bagels med skolkamrater eftersom skolmatsalen var stängd. När de var yngre brukade kvarterets föräldrar turas om att vara strejkbarnvakter. I regel tog en förälder, vanligtvis en mamma eller en manlig Pariskorrespondent, hand om ett halvdussin till ett tiotal barn."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=473350