Forumet - Arbeit macht frei 2010

Arbeit macht frei 2010

2766 0 33
Gröna Vesslan:

Alltså att om du arbetar så kan du bli "fri"... eftersom man får pengar osv. Och utan pengar kommer du ingenstans i denna värld


Arbete ger inte frihet, pengar gör (i kapitalismen). Slavarbete, livegenskap, löneslaveri, osv. är alla former av arbete. Att säga att arbete i sig skulle vara frigörande är objektivt fel. Arbete är tvång.

Spana också in:

Jag känner mig fri när jag arbetar och slipper jobba heltid åt kommunen för existensminimum, jag är inte riktigt säker på att det ens får gå till så.
Sist jag sökte så skulle jag behöva 700 kr från soc, för det skulle jag jobba 100% åt kommunen, är det rimligt? Nej det är slaveri, så jag lever denna månad under minimum.
sockerfritt:

Nej det är slaveri, så jag lever denna månad under minimum.


Just nu är det flera som börjat utreda just detta fenomen, och alla verkar komma fram till samma slutsats att det är att likna vid slaveri och endast sparkar på människor som redan ligger. Att kratta löv för brödsmulor är inget som bygger hopp,självkänsla eller leder till jobb. Tanken kanske var att det skulle fungera som en språngbräda mot jobb, men det är snarare en sista hållplats.

Du har ingen familj eller liknande som kan ge dig 700 kr, eventuellt i utbyte mot någon symbolisk tjänst i deras hushåll eller så?
WaterTiger:

Tanken kanske var att det skulle fungera som en språngbräda mot jobb, men det är snarare en sista hållplats.


det hade ju kunnat vara det, om man iaf hade fått ett intyg eller ett visst anställningsbevis som visar att man har arbetat, som det är nu så är det enbart ett stort hinder för mig och många fler.

WaterTiger:

Du har ingen familj eller liknande som kan ge dig 700 kr, eventuellt i utbyte mot någon symbolisk tjänst i deras hushåll eller så?


Jodå, jag "tackade nej" till hjälp denna månad, men nästa blir det värre.
passaro:

I detta system, ja. Din poäng är? Hur blir man "fri", menar du?


Säger väl sig självt, du arbetar hårt ---> du får mycket pengar ---> du har större frihet att välja vad du vill göra när du inte jobbar. Dvs du kan göra/köpa saker du inte kan med mindre pengar.

Har du mindre pengar finns fler begränsningar, det måste väl även du hålla med om?
Horrorshow:

du har större frihet att välja vad du vill göra när du inte jobbar. Dvs du kan göra/köpa saker du inte kan med mindre pengar.


Frihet = större chans till konsumtion, med andra ord?Horrorshow:

Har du mindre pengar finns fler begränsningar, det måste väl även du hålla med om?


Jodå.

Dock tycker jag det är lite märkligt att benämna det som frihet.