Forumet - Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten fortsätter att minska

175 0 10
I dag publicerade Statistiska Centralbyrån ny statistik kring arbetslösheten vilken trots pågående finanskris, lågkonjunktur och varsel fortsätter att minska.

Samtidigt som många andra länder har vänt kraftigt nedför fortsätter arbetslinjen att ge resultat i Sverige, antalet personer som nu har jobb är 1,5 procent fler jämfört med ett år tidigare.

Att fler kom i jobb det senaste året var helt och hållet den privata sektorns förtjänst. Antalet anställda inom stat, landsting och kommuner minskade med 1,4 procent under samma period.
Och sen på grund av kapitalismens kris kommer arbetslösheten eventuellt att stiga till 9,5% 2010. Borgarna har ju i själva verket uppmuntrat den politik som gjort att denna kris slår så hårt/kommer slå så hårt, avreglerat marknaden och gjort skyddsnäten sämre och det offentliga mindre. Det vi behöver nu är förstatliganden av företag och banker så att vi kan behålla våra jobb.

Spana också in:

TITTA PÅ USA! blir ni imponerade? om ni borgarsvin får fortsätta som ni gör (vilket ni inte kommer ) blir sverige precis som usa- ett kapitalistiskt jävla pissland där det mesta förfaller utom för dem rika, men huvudsaken är väl låg/ingen skatt?

lycka till nästa val. nuvarande regeringen ryker så jävla hårt. sen tar det väl en 15-20 år innan ni får en mandatperiod igen
Hell_man:

TITTA PÅ USA! blir ni imponerade?


Nej

Hell_man:

om ni borgarsvin får fortsätta som ni gör (vilket ni inte kommer )


Var inte för säker på det du. Får Mona Sahlin fortsätta att göra bort sig lite i media så vinner nog alliansen en ny mandatperiod.

Hell_man:

blir sverige precis som usa- ett kapitalistiskt jävla pissland där det mesta förfaller utom för dem rika, men huvudsaken är väl låg/ingen skatt?


Är ju inte direkt så att Sverige helt plötsligt kommer att bli som USA bara för att vi har en högerregering i 4 eller 8 år. Folk har insett att världens högsta skatter inte leder till något produktivt och endast är ett hån mot de som har ett hederligt arbete. Bara för att vi har ett jobbskatteavdrag så innebär det inte att vi har blivit som USA. Men alla kommunister där ute skulle väl inte bli nöjda föränns staten tog in 100% i skatt.
Jakob_E:

Att fler kom i jobb det senaste året var helt och hållet den privata sektorns förtjänst. Antalet anställda inom stat, landsting och kommuner minskade med 1,4 procent under samma period.


De siffror jag tror du talar om som skrevs om i tidningarna gällde för tredje kvartalet, dvs. juli-september, precis innan bubblan sprack.

asdor:

avreglerat marknaden och gjort skyddsnäten sämre och det offentliga mindre.


Avreglerande orsakade krisen? Jasså?

De senaste tio åren har Fannie May & Freddie Mac (den första banken som kollapsa) blivit tvungen av amerikansk lag att låna ut till folk utan att kontrollera om de kan betala tillbaka, motiveringen lyder: hjälpa de fattiga*.
Dessutom så har USA försatt sig själva i en skuld som bara har ökat och ökat de senaste 50 åren och gick i minus med 450 miljoner dollar detta år**. Deras gemensamma skuld i oktober 08 är 10,5 biljoner dollar***. (10,5*10^12)

Borg därimot lyckas driva svensk ekonomi utan att gå i minus, medan Ohly tycker att vi ska "höja taken" för att sprida välfärden, alltså vänstern i Sverige vill göra som jenkarna och gå över sina tillgångar, genialiskt!


*http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act
**http://www.fms.treas.gov/mts/mts1008.pdf
***http://www.treasurydirect.gov/govt/reports/pd/mspd/2008/opds102008.pdf


Mer proffesionelt skrivet:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=837710&maNo=-1
wakajwaka:

Avreglerande orsakade krisen? Jasså?


"Mer än hälften av subprime-lånen gavs av oberoende lånebolag som inte omfattades av grundlig federal övervakning; ytterligare 30 procent av sådana lån gavs av dotterbolag till banker eller låneinstitut, som inte genomgår rutinmässig undersökning eller övervakning, och de kvarvarande 20 procenten gavs av banker och låneinstitut.

Även om förnuftiga människor kan tvista om hur man ska tolka bevisen, så är min egen bedömning att de värsta och mest utbredda övertrampen skedde inom de institutioner över vilka det fanns den minsta federala överblicken".

De som hade minst federal bevakning bidrog mest till krisen av alla. Alltså oberonde lånebolag som inte omfattades av "amerikansk lag". Det fanns inga regler för någon inte ens för Fannie May & Freddie Mac att låna ut åt helt ickekreditvärdigt folk.

"I måndags vittnade William K Black, docent i nationalekonomi och juridik vid University of Missouri, inför en senatskommitté (pdf-fil).

Han kallade bolånebubblan för "den största finansbubblan i världshistorien".

Dessutom gjorde han följande rangordning av vilka faktorer som fick bubblan att svälla på marknaden för "nonprime-lån", alltså de mest riskabla, så kallade subprime-lånen, plus de något mindre riskabla "alt-a"-lånen:

"1. Icke-reglering. Den stora majoriteten av de dåliga nonprime-lånen gavs av oreglerade aktörer eller aktörer som inte omfattades av några regler för att fastställa kreditvärdighet. På samma sätt omfattades inte de stora spelarna i skapandet av derivat som byggde på hypotekslånekvaliteten (...) av några regler för att fastställa kreditvärdighet.

2. Avreglering. De statligt försäkrade förvaltarna stod för ungefär 20 procent av nonprime-lånen. De stod för en ännu mindre andel av de värsta nonprime-lånen. Däremot har de största nonprime-långivarna gått omkull eller hamnat i kris på grund av sin nonprime-utlåning. De kunde inte ha gett dessa lån om det inte skulle ha varit för att de regler som krävde ansvarsfull kreditvärdering hade tagits bort. Att Glass-Steagall-lagen avskaffades bidrog till problemet.

3. Icke-övervakning. Där det fanns reglerare som hade makt att kräva ordentlig kreditvärdering, att förbjuda oförsiktig utlåning, och för att kräva ordentlig bokföring, utövade de inte sin makt på ett effektivt sätt." http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/10/mer-om-kreditkrisens-rtter.html

"Bill Black menar att krisen underblåstes av faktorerna avreglering, icke-reglering, passiva reglerare, utbredda bokföringsbrott samt en regering som förhindrade tillämpning av den befintliga regleringen.

Paul Krugman menar att huvudfaktorn var otillräcklig reglering av kreditmarknaden eftersom regleringen inte hängde med i utvecklingen. I tillägg till faktorn frimarknadsideologi."

Så skyll inte på reglering...

wakajwaka:

Borg därimot lyckas driva svensk ekonomi utan att gå i minus, medan Ohly tycker att vi ska "höja taken" för att sprida välfärden, alltså vänstern i Sverige vill göra som jenkarna och gå över sina tillgångar, genialiskt!


Det är väldigt genialiskt att staten går in när marknaden fallerar för att marknaden inte ska kollapsa totalt. Staten är inte lika konjunkturberoende som marknaden. Att ha ett stort offentligt system är mycket bra för stabiliteten under dessa kriser. Att bygga hyresrätter istället för bostadsrätter och är också väldigt bra eftersom at då slipper folk låna en massa pengar. Men nu har ju borgarna avreglerat hyresrätterna till bostadsrätter så folk är tvungna att låna pengar till bostadsrätter. All politik som borgarna för är politik som leder till dessa kriser och förvärrar dem.
asdor:

De kunde inte ha gett dessa lån om det inte skulle ha varit för att de regler som krävde ansvarsfull kreditvärdering hade tagits bort.


Den största och första banken som kollapsade, som va pricken över I:et, var Fannie May & Freddie Mac. F&F var halvstatlig och följde Community Reinvestment act, lagen som tvingar dem att ge ut lån. CRA skapades för rättvisa, så att folk kunde köpa sina bostäder. Konstgjord andning av ekonomin.

asdor:

Så skyll inte på reglering...


Jag skyller inte på reglering, jag säger bara att avreglering inte var felet, snarare fel reglering. USA har drivit en fullständigt idiotisk ekonomi som jag bevisade i mitt förra inlägg, att de har skulder och dålig ekonomi är inget nytt. De har fört en dålig finanspolitik rakt igenom helt enkelt. Avreglering/reglering är bara en del av det.

asdor:

All politik som borgarna för är politik som leder till dessa kriser och förvärrar dem.


Kolla på verkligheten, borgarna är inte anledningen till att folk blir varslade, om någonting så är det tack vare dem som inte fler blir det. Att de valt att satsa på bostadsrätter har ju lett till att fler bostäder byggs vilket jag tycker är positivt, vänstern har ju inte erbjudit någon alternativ plan för att lösa bostadsbristen.

asdor:

hyresrätterna till bostadsrätter så folk är tvungna att låna pengar till bostadsrätter


Bostäderna som görs om är ju upp till de som bor i lägenheterna om de ska göras om och är oftast väldigt lönsamma för de som går med på det. Dessutom är det inte lånen i sig som är felet så länge lånen görs av medvetna banker som kan kontrollera och får kräva amortering/toplån/neka osv.

asdor:

"1. Icke-reglering. Den stora majoriteten av de dåliga nonprime-lånen gavs av oreglerade aktörer eller aktörer som inte omfattades av några regler för att fastställa kreditvärdighet


Man kan härleda det såhära, om man gillar det:
F&F är tvungna att ge lån till folk som egentligen inte borde få.
Bostadsmarknaden blir lönsam att spekulera i för att folk kommer köpa.
60% av bostadsmarknaden blir spekulationer.