Forumet - Argument för/emot fair trade? hjälp.

Argument för/emot fair trade? hjälp.

3346 0 12
Hejhopp, på internationella relationer vill vår lärare tydligen att vi tills på fredag ska ha skrivit 10 argument angående fair trade, 5 FÖR fair trade/varför det är bra, och 5 EMOT fair trade/varför det är dåligt.
Så någon som har tips på några bra argument eller kan länka till någon bra sida?(a)

Spana också in:

Buddah:

Att Fair Trade är en enda stor bluff. Är alldeles för dåliga kontroller av tillverkarna/leverantörerna för att man skall kunna fastställa att det verkligen är "Fair".


Inte för att det förvånar mig, men vore trevligt med en källa. Vet nämligen att Timbro och dylika högerpropagandagrupper har kampanjat hårt mot fair trade, med halvlögner och hellögner som vanligt.

Åh, ett plus till iofs:

+ För att Timbro och dylika grupper får sand i fittan av det.
Buddah:

Att Fair Trade är en enda stor bluff. Är alldeles för dåliga kontroller av tillverkarna/leverantörerna för att man skall kunna fastställa att det verkligen är "Fair".


Bara det att det är tillverkare och leverantörer som ska kontrollera sig själva är själ för oro... de är ju som att tro att bankerna skulle införa planekonomi om dem fick bestämma själva.
Jörg Buttgereit:

Inte för att det förvånar mig, men vore trevligt med en källa.


http://www.fairtrade.se/cldoc/612.htm - Fairtrades egen kommentar om det inslag Uppdrag Granskning hade om verksamheten.

Det viktiga i repliken: "Huvudanledningen till att de flesta av berörda teplantagen inte har kommit längre i sin utvecklingsprocess är att de säljer en mycket liten andel av sin totala produktion som Rättvisemärkt, mellan noll och tio och procent. Trots detta har de kunnat göra viktiga investeringar i bl a förskolor, stipendier samt livförsäkringar och mikrokrediter åt de anställda."

Är det en sådan liten del av produktionen som går till rättvisemärka produkter så kan man ju lista ut med röven hur mycket energi ägarna lägger på att "rättviseanpassa" arbetsmiljöerna och villkoren. Misstänker att det inte bara är inom teindustrin det är en så liten andel som går till Fairtrade-produkter.
Jag tror att det största argumentet som jag har hört mot fair trade-konceptet är det att leverantörerna (typ bönder) får ett fast pris oavsett marknaden.

Om en kaffebönebonde säljer ett kilo kaffebönor för säg 10 enheter av sin valuta så får han dessa 10 enheter valuta för varje kilo oavsett hur högt priset är på kaffe överhuvudtaget.

Om ett kilo kaffebönor kostar i affären 200 enheter av samma valuta i år, får bonden 10 enheter.

Om ett kilo kaffebönor kostar i affären 500 enheter valuta får bonden fortfarande samma 10 enheter.

Det är att varupriset från den första leverantören hela tiden är fast oavsett marknaden.

Men det betyder också en viss säkerhet för bonden. För skulle priset på kaffe sjunka, får han fortfarande sina 10 enheter valuta för varje kilo.
+ Trendvänstern på söder känner sig fina och duktiga när de köper svindyrt fair-tradekaffe och kan visa för sina vänner att man minsann tänker på de fattiga.

- U-länders regeringar har inte lika mycket incitament att förbättra arbetsförhållanden i landet om det finns fair trade gårdar/jordbruk som kan anställa folk som "vill ha bättre arbetsförhållanden". Alla har ju dock inte möjlighet att få jobb på en sådan.