Forumet - argument för mer fokus på psykisk hälsa i skolan.

argument för mer fokus på psykisk hälsa i skolan.

7771 0 19
Jag ska hålla ett argumenterande tal i svenskan snart och har bestämt mig för att argumentera om att det bör läggas fokus på den psykiska/mentala hälsan i skolan precis som vi nu gör med den fysiska.
Skulle vara tacksam om några ville brainstorma lite för/mot argument och vad man kan skriva.
tacktack!

Spana också in:

inte så hon bad ngn formulera hennes tal men vadå om d är argumentation o sånt e d väl alltid bra o prata med andra ?????????????????

som exodus sa, man presterar bättre om man mår bra. är väl självklart.
kan ju se på statistik om hur många som hoppar av gymnasiet, elr som inte får fullständiga betyg o så.
öh man kanske kan få reda på hur trycket på BUP ser ut, om skolorna själv kunde plocka upp elever när de håller på att falla behöver de kanske inte gå vidare till annan vård.

finns väl INGA som helst motargument mot att öka fokus på psykisk hälsa mer än 
"de e dyrt"
vilket jag tkr är ganska kasst argument

Exodus: Elever som mår bra presterar bättre i skolan
Tack så mycket, det är ett bra argument!

reben: inte så hon bad ngn formulera hennes tal men vadå om d är argumentation o sånt e d väl alltid bra o prata med andra ?????????????????

som exodus sa, man presterar bättre om man mår bra. är väl självklart.
kan ju se på statistik om hur många som hoppar av gymnasiet, elr som inte får fullständiga betyg o så.
öh man kanske kan få reda på hur trycket på BUP ser ut, om skolorna själv kunde plocka upp elever när de håller på att falla behöver de kanske inte gå vidare till annan vård.

finns väl INGA som helst motargument mot att öka fokus på psykisk hälsa mer än 
"de e dyrt"
vilket jag tkr är ganska kasst argument
Statistik är alltid bra, vet du möjligtvis några bra statistiksidor?


Någon som eventuellt har koll på om idrottslärare får någon utbildning i psykisk hälsa också? isf skulle man kunna göra psykisk hälsa till en del av "idrott och hälsa" kursen i skolan. Det är det jag helst skulle vilja, att man får ökad medvetenhet om psykisk hälsa också, samt bättre hjälp förstås.
Det starkaste argumentet, som jag ser det, har redan presenteras: välmående elever är välpresterande elever. Precis som den fysiska hälsan är viktig för att elever ska må bra och vara tillgängliga för inlärning, har den psykiska hälsan samma vikt. Mår unga inte psykiskt bra kommer det inte kunna lära sig. Blir det här tillräckligt utbrett kommer vi se en trend där skolresultat till viss del sjunker pga psykisk ohälsa (stress, ångest, depression etc). Om man på det stora ser till hur många företeelser i skolan idag som kan få elever att må dåligt (skolstress, prestationsångest, mobbning, relationellt trubbel, dålig självkänsla, problem hemma osv) finns det skäl att försöka jobba preventivt mot dessa, så att Sveriges elever mår bra. Mår Sveriges elever bra, är svensk skola välmående. För att elever ska må bra behöver vi förstå vad som får dom att må så samt förstå hur vi kan identifiera och motverka faktorer som har motsatt effekt.
Jag anser att sjukvården bör hantera psykisk ohälsa inte skolan, dom ska lära ut saker. Det är dom inge bra på. Dom lär ut fel saker och så är det ingen som vill lära sig dom sakerna så alla pluggar bara för att få betyg. Det är jävligt dåligt i långa loppet.

Första steget är att ta bort alla läxor. Bara av det kommer den psykiska ohälsan att minska markant. Nästa steg är att ta bort alla gymnasielinjer förutom dom praktiska samt sam och natur. Resten är ett enormt slöseri med resurser. Enormt. Väldigt Enormt. Det rör sig om stora summor pengar för att vi kids ska få hålla på och gå på massa tramsutbildningar som inte hjälper oss att få arbete eller plats på högskolan. 

Skolan måste börja lära ut kritiskt tänkande på riktigt. Som det är nu så lär man ut kritiskt tänkande genom att säga "det är viktigt att tänka kritiskt" sen när man gör det så har man tänkt fel ändå. Det funkar inte. 

Resultatet är att man lär sig att samhället är något nödvändigt ont för att alternativet är kaos, men det är inget bra. Och det ljuger till en hela tiden och försöker lura en att man lever i den bästa av världar. Usch!!!!!!

Exodus: Elever som mår bra presterar bättre i skolan
Pretty much. 
Bättre hälsa i framtiden också för fler når sina mål tack vare bra betyg (= befolkningen mer till freds med sina liv), det blir en bra investering. Ska vi jämföra med den fysiska hälsan som inte ser till att fler når sina mål, alltså det fysiska måste ständigt underhållas för att vara i trim (båda är viktiga på sina sätt). Bara några snabba tankar... Min slutsats är väl att mer satsning på den mentala hälsan är en större investering inför framtiden.

ANONYMÉS: På vilket sätt skulle detta genomföras menar du? Finns redan en kurator att gå till. 
jag tycker
1: att det är dåligt att man själv ska ta tag i det, ibland vet man kanske inte hur allvarligt det är själv å ärligt talat, hur många vågar erkänna att de har problem å gå till kuratorn? 
2: även om det finns en kurator att gå till ökar ju inte det medvetenheten om psykisk hälsa för allmänheten. Jag menar, jag vill att alla ska få lära sig mer om psykisk hälsa, tycker att det bör vara en lika stor del av kanske idrottslektionerna som de lägger på fysisk hälsa och medvetenhet.
Svammel, men hoppas du förstår hur ja tänker