Forumet - Ari rapporterar från Calgary

Ari rapporterar från Calgary

4357 0 55

Tjena alla Umare! Nu är Ari äntligen framme  den lilla Kanadensiska staden Calgary där han skall bo i ett halvår.

Jag tänkte att jag skapar en tråd där jag lägger upp lite tips och "att tänka på" saker när man skall jobba eller utföra (training) i Kanada. Jag kommer fylla på tråden när jag kommer på saker som kan vara bra att veta, eller när jag bara känner för att berätta någotTumme upp

1. Tänk på att ha en färdig "historia" kring exakt vad du ska göra och hur du skall svara på eventuella frågor. Kommer du till Kanada i ett ärende som kan likna jobb så kommer du troligen skickas till "Immigrations" för en liten intervju.

2. Ha dina dokument redo och läs igenom dem noga, för de kan komma att dubbelkolla att din historia stämmer med de dokument du precis gav dem. Du skall allra helst ha ett "Letter of invitation" från bolaget som bjudit in dig till landet. Däri skall det förklaras vad din uppgift är och varför du inbjudits. I mitt letter of invitation hade man valt att använda ordet "work exchange" vilket inte stämde med verkligheten. Work exchange innebär att någon från Kanada då tar sig an ditt jobb i Sverige. Jag höll mig till sanningen och förklarade att det inte är work exchange vilket fick Immigrations på sämre humör än de redan var. Mitt misstag var att inte kolla upp exakt vad det betydde, jag skulle såklart frågat henne som skrivit brevet och fått detta korrigerat.

3. Ska du som Svensk jobba och få lön i Kanada så behöver du ett arbetsvisum. Ska du däremot utföra "training" alltså utbilda till exempel anställda hos ett dotterbolag så kan du som Svensk spendera upp till sex månader i landet utan något särskilt tillstånd.

Men det kräver också att du har en utförlig dokumentation kring din anställning och vad du skall göra. Se alltid till att ha kontaktuppgifter till någon på det Kanadensiska kontoret som kan styrka dina dokument.

Ju längre du tänker stanna desto svårare blir det att övertyga "Immigrations", är det en trip på 2-3 veckor brukar det sällan bli problem.

Spana också in:


passaro: ah! hur är det annars? intressant? hur är kanada?
Vi kom fram igår, så det är min första dag här. Men alla jag träffat hittills har varit väldigt trevliga. Calgary är kanske inte den sexigaste staden i landet, men den verkar rätt mysig på nåt sätt. Dessutom fick vi en väldigt fin lägenhet att bo i, men jag återkommer mer om hur det är att bo här när jag fått lite fler intryck.

aristoteles:
Det tror jag inte, jag är tyvärr inte sportintresseradTumme nedMen nåt som känns tämligen ovanligt är att främlingar helt random kan prata med dig eller kommentera nåt du gör, och de jag stött på ännu har varit trevliga/roligaTumme upp
Jag tror inte man överlever länge i Kanada som icke hockeyintressserad, det vore som att ogilla allsång på spårvagnar och bosätta sig i Göteborg.
Ja lite samma sak som med amerikaner.

My dreams are her: Hur många bor de i Calgary?
Inte helt säker, men tror mellan 1-1.2M


dazed: Jag tror inte man överlever länge i Kanada som icke hockeyintressserad, det vore som att ogilla allsång på spårvagnar och bosätta sig i Göteborg.
Ja lite samma sak som med amerikaner.
Jag har hört flertalet personer runt mig diskutera hockey, men jag tror jag överlever ändåGlad De flesta jag jobbar med är britter ändå.

aristoteles:
Ja, han som intervjuade mig var redo att skicka hem mig. Han sa att han skiter i vad min arbetsgivare säger, jag behöver ett arbetstillstånd. Då förklarade jag att jag inte får lön i Kanada så det kan omöjligen kallas arbete. Så efter många om och men så fick jag gå. Men det var nära ögat.Mycket glad

Jag var ju bara turist och Tobbish hade pappren. Mossig i skallen 04.00 svensk tid och diskutera vad "nästa vecka" är med en sur tullvakt kanske inte är det bäst. : )

Alla som hamnade hos honom tog det längre tid för.

aristoteles: Det tror jag inte, jag är tyvärr inte sportintresserad
Åååååh vore kanske något du kan gå på ändå nån gång, bara för att liksom. Kan bli en fin upplevelse Rodnar Har fått bilden av att det är mycket roligare att gå på hockey där än i Sverige och att det är mycket som händer på arenorna, inte bara hockey, under matcherna Rodnar 

blir lite avis
även om jag tycker hockey är rätt tråkigt :$ iaf i Sverige