Forumet - Årsdagen av Utöya-massakern idag

Årsdagen av Utöya-massakern idag

1290 1 40
Idag är det årsdagen av Utöya-massakern. Minns själv hur obehagligt det var. Jag var själv på ett socialistiskt sommarläger här i Sverige, när vi plötsligt fick höra först om bombattentatet i Oslo, och sedan att ett likadant läger i Norge blivit attackerat. Vi följde på nätet hur antalet skadade och mördade ökade för varje minut, samtidigt som rykten spreds om vilka som utfört dådet.

När först bara sprängattentatet blivit känt basunerade inte bara högerextrema bloggar, utan även borgerliga tidningar och skribenter, ut att det såklart var muslimer som gjort det. När den första infon om attacken mot det socialistiska lägret blev känt och att skytten visat sig vara en vit man iförd polisuniform raderades flera av dessa inlägg och artiklar. Hoppsan, alla terrorister är inte muslimer! Men rasismen har fortsatt även i efterhand. När en muslimsk man sprängde sig i Stockholm handlade det direkt om hans religion, men Breivik har sällan omtalats som "terrorist". Han har istället porträtterats som en "ensam galning", trots att han i 10 år planerat terrorattentat och förberett sig i god tid. Hade han varit muslim hade det inte varit någon tvekan om att han är en politiskt övertygad fascist och religiös extremist, men eftersom vita inte kan vara terrorister måste han varit psyksjuk. Tål lite att tänkas på hur människor utifrån religion och hudfärg behandlas i vårt samhälle.

Känns skrämmande att så lite hänt sen dess. På lördag om ca 2 veckor (4/8) marscherar den fascistiska organisationen English Defence League på Stockholms gator. Breivik var stark inspirerad av dessa, kallade dem Europas sista hopp, och kommer ur samma "counterjihad"-rörelse.

Jag hoppas att alla ni som bor där uppe hedrar offren i Norge, och visar att fascismen inte är välkommen tillbaka i Europa!

http://stoppaedl.org/

Diskussionsunderlag är såklart:

1. Årsdagen av Utöya.

2. Breivik.

3. Fascismens återtåg i Europa och in i våra parlament i form av Sverigedemokraterna i Sverige, Jobbik i Ungern, Gyllene Gryning i Grekland, osv.

4. Den fascistiska demonstrationen i Stockholm.

5. Motdemonstrationen mot ovanstående demonstration.

ÄNDRAT 2012-07-22 16:26
Engelska tidningen The Guardians insider-repportage om EDL:

​​​The English Defence League uncovered
Monty Cantsin:

1. sluta använda fascism som allmänt demoniserande ord över bigott' efterblivna tattare

2. det var ett år sedan och en piss i havet jämfört med vad som händer i ex. burma


1. Jag använder fascism om den historiska tendens/rörelse som Breivik och EDL tillhör. Vissa föredrar termen "högerextremism", men jag tycker det är ett dåligt begrepp. Fascism är reaktionära, konservativa, antikommunistiska rörelser som vill framtvinga klassfred och nationell enhet. Fascismen tar sig olika uttryck i olika kulturer under olika historiska perioder. Mussolini i Italen, Hitler i Tyskland, Franco i Spanien, Pinochet i Chile, Breivik i Norge, Hamas i Palestina, Hizbollah i Libanon, Sverigedemokraterna i Sverige, Jobbik i Ungern, EDL i Storbritannien osv. De tillhör alla samma historiska tendens och målet är det samma. Nationell enhet och klassfred, med våld om så krävs. Denna diskussionen är dock OT.

2. Diskussionen handlar inte om Burma. Ditt inlägg är OT.

Spana också in:

Rödingajäveln:

Jag använder fascism om den historiska tendens/rörelse som Breivik och EDL tillhör.


Breivik tillhör nog enbart sin egen lilla förvirrade värld

Rödingajäveln:

Sverigedemokraterna i Sverige


Du kan väl inte på allvar hävda att kristdemokraternas radikalavdelning är fascister? De flesta anhängarna kan nog inte ens stava till ordet, än mindre begripa dess innebörd.

Rödingajäveln:

Denna diskussionen är dock OT.


mm, ska bara skriva om att breivik är en stygg pojke och nazisterna kommer mörda din mormor för att de finns överallt och är så dumma [sad]

Rödingajäveln:

2. Diskussionen handlar inte om Burma. Ditt inlägg är OT.


Det är inte off topic, jag menar att folk ska sluta gnälla om det, det var inte så jävla illa, dårar tappar greppet ibland och mördar folk.
frukt:

Vad är EDL för ena, och vad gör de i Sverige? På tal om motdemonstrationen den fjärde(?) alltså.


På länken jag skrev finns en sida som heter "Mer om EDL", där finns länkar till en massa info om dem. De kan kort sammanfattas som "Sverigedemokraterna + våld". De är en militant anti-muslimsk rörelse, och den snabbast växande politiska rörelsen i England. De har även börjat sprida sig internationellt, finns ett Swedish Defence League lett av bl.a. den f.d. sverigedemokraten Isak Nygren, men de är än så länge helt obetydliga utanför England.

Deras recept har till stor del varit att organisera fotbollshuliganer, samla stora demonstrationer och starta kravaller.

Lite från Expo:

Extremhögern i förändring

Kriget mot islam
Onekligen ett problem att människor får ha sina egna åsikter och dessutom sprida dem vidare. Usch vilket samhälle vi annars hade haft. extremister kommer alltid att finnas oavsett vad för grund dem har i sina tankar.

Det som jag ser som mest beklämmande med det hela är att det fortfarande verkar finnas en tro på att det går att tiga ihjäl. Det enda sättet att bemöta människor med andra åsikter på är att diskutera och komma till någon form av konsensus. Annars kommer vi aldrig att kunna bli av med de oliktänkande, om det ens är det vi egentligen vill.
Nintendos BFF:

förstår inte riktigt hur det han gjorde var främlingsfientligt :S eller, vet ju att han sagt att han är det, men fattar inte hur han tänkt i så fall jag menar, nästan alla han dödade var ju blonda och purnorska.


De som är främlingsfientliga har nästan alltid även en idé om den "inre fienden", folkförrädarna som är i allians med främlingarna.

Hitler hade judarna samt socialisterna och kulturbolsjevikerna. Breivik och SD har muslimerna samt vänstern och kulturmarxisterna.
men allt bitchande nerlagt; min väldigt osynliga poäng var att: du gnäller på breivik för att han var motiverad av politisk ideologi och mördade i dess namn, samtidigt som du själv nu använder dådet för att propagera den ideologi och de åsikter du har indoktrineras med, och det är rätt smaklöst
Bra att aftonhoran får götta sig lite mer i Breivik, då har ju tjänat så många miljoner på hela skiten att man undrar om inte Sveriges största tidning sponsrade hans projekt, de gillar ju olika säger dom och Anders Behring Breivik är ju onekligen ganska olik dom flesta. Äckligt är det.

Tänker dock glo på minneskonserten i hopp om att bossen dyker upp.