Forumet - Aspergers syndrom

Aspergers syndrom

1026 0 42

Spana också in:

*Jag är lillgammal + barnslig samtidigt
*Intensiva växlande specialområden som jag fokuserar livet på
*Sociala svårigheter (t.ex. ångest i sociala sammanhang)
*Väldigt "hängig" kroppshållning
*Ogillar starkt lagsporter som t.ex. fotboll
*Har svårt att se helheten inom skolarbete, men lätt för detaljer
*Svårt att förstå sociala regler
*Svårt att förstå enkla saker om jag inte fått veta hur jag ska göra, t.ex. hur man steker köttfärs
*Jag är väldigt känslig för ljud. Störs om pappa sitter i andra änden av huset och bläddrar i en tidning, trots att alla dörrar emellan är stängda
*Har svårt att acceptera att någon bestämmer över mig
*Uppfattar inte alltid sarkasm
*Väldigt hårda rutiner. Tycker itne om att åka en annan buss än jag brukar, vill sitta på samma stol vid bordet varje gång osv
*Känner mig ofta konstig, ur fas liksom. Som att jag inte är på samma sätt som alla andra
*Ibland oempatisk. T.ex. vad gäller tsunamin. Ibland tycker ajg det är jättehemskt, men ibland känner jag ingenting alls för det.

Det finns kanske fler saker som jag inte kommer på nu. Tror ni att jag har Aspergers?
Snowball2:

Är det ingen här som har Aspergers som känner igen sig i det?


Jag genomgick nyligen en neuropsykiatrisk undersökning, ska få veta hur det gick om 1½ vecka. Men jag känner igen mig i det allra mesta av det du skrev [shake]

Snowball2:

Vem går man och pratar med för att se om man har Aspergers och få en diagnos?


Jag gick till BUP. Eller ja, jag gick redan där, men min psykolog och jag började diskutera sociala svårigheter, jag nämnde att jag upptäckt en del likheter mellan diagnoskriterierna för Asperger och mig själv och hon satte upp mig på väntelistan för utredning. Det var nångång före sommaren, men det dröjde ända tills mitten av november innan utredningen påbörjades.
Snowball2:

Jojo, men alltså vad fick du göra?


Aha, förlåt [blush]

Det jag fick göra hos psykologen var WAIS (standardiserat begåvningstest), Rorschach (bläckplumpar), Beck Ungdomsskalor samt läsa korta texter och besvara frågor om dem, där den ena frågan var väldigt konkret och den andra handlade lite mer om att läsa mellan raderna. Dessutom snackade vi lite om sociala svårigheter, men eftersom allt annat tog sån tid så hann vi knappt med det.
Sedan gjorde en läkare en liten undersökning där han kollade längd, vikt, reflexer, ögonrörelser, lite motorik, blodtryck samt lyssnade på hjärtat och lungorna.
Snowball2:

vad är det?


WAIS (Wechsler Adult Intelligence Scale) är ett test som mäter ens kognitiva begåvning. Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/WAIS

Rorschachtestet består av 10 bilder av bläckplumpar, och det hela går ut på att man ska förklara vad man tycker de föreställer. Under tiden sitter psykologen och antecknar hur man vrider på bilden samt allt man säger (i princip ordagrant), vilket jag tyckte var väldigt obehagligt.

Beck Ungdomsskalor innehåller fem självskattningsskalor för bedömning av ångest, depression, ilska, normbrytande beteende samt självbild.