Forumet - Asymptotiskt nära noll att bli smittad av en HIV-positiv under behandling.

Asymptotiskt nära noll att bli smittad av en HIV-positiv under behandling.

1286 0 1

Det finns en enormt obefogad rädsla när det kommer till HIV och risken för att bli smittad utav det. Detta på grund av att HIV för 20 år sen var en otroligt farlig sjukdom. Idag ser inte situationen ut så (i rika länder) på grund av de bromsmediciner som har forskats fram. HIV är fortfarande ett farligt virus men bromsmedicinerna håller viruset i kontroll så att sjukdomen går tillbaka. Det innebär dock att man måste ta bromsmedicinerna regelbundet under resten av sitt liv.

Det intressanta i detta är dock sannolikheten för att sprida smittan vidare. Forskning visar att en HIV-infekterad under behandling knappt kan sprida vidare viruset, varken genom blod, sperma, eller andra kroppsvätskor. HIV är från början svårare att föra vidare än andra könssjukdomar, men under behandlingen blir alltså risken närmare obefintlig. Tror det är viktigt att folk får veta detta. Dels för att minska stigmatiseringen av HIV-smittade, och dels för att förhindra att sådana argument som "bögsex är fel, det var därför HIV uppfanns" används av homofober (se Patricks trådar).

Detta innebär dock inte att man inte ska skydda sig! Risken för att bli smittad är fortfarande lika stor när det kommer till folk som inte är under behandling, de som inte vet om att de är smittade. Det är här den egentliga risken ligger.  Dessutom är det viktigt att skydda sig mot andra dolda sjukdomar. Använd alltid kondom !

Här är en länk till ett intressant reportage där en smittskyddsforskare pratar om ämnet:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/278460?programid=412&playepisode=278460