Forumet - Atarax - funkar den för er?

Atarax - funkar den för er?

18912 0 46
Jag fick för ett par månader sen atarax utskrivet för panikångest men tycker inte alls att de hjälper! Sedan bestämdes att jag skulle käka en på morgonen å en på dagen plus kvällen vid behov. Men fick inte mindre ångest för det och blev bara illamående.

Så jag undrar bara, ni som äter/har ätit den, vad har ni fått den mot å har den funkat?? Ska på läkarbesök på onsdag så kommer ta upp med läkaren att få en ny vid behovsmedicin just vid panikångest men vill ändå höra era erfarenheter... :)
Atarax är ett ångestdämpande preparat som inte är narkotikaklassat. Därför är det också, även i mitt tycke, fullständigt värdelöst.

I höstas mådde jag stundtals riktigt skit, och fick både Lergigan, Atarax, Theralen och Stesolid utskrivet. Samtliga tre första hade ingen effekt, om man inte tog många, då blev man trött och somnade. Och det är ju värdelöst det också.

Stesolid (även känt som Valium) hjälpte mycket gott och fort gick det också. MEN: det är narkotikaklassat, och man faller lätt in i ett beroende. Framför allt rent psykiskt. Man känner att man inte klarar av vardagsbestyr utan den, kort sagt börjar man förlita sig blint på den.

Och plötsligt får man panikångest bara för att man inte tagit en Stesolid. När jag var till läkaren för diskussion om medicin var jag så rädd för att inte få ett förnyat recept så att jag hade hjärtklappning. Sensmoralen i den här historien? Stesolid är tveklöst den bästa ångestdämpande medicinen, men också den mest riskabla.

Tänk till både en och två gånger innan du ger dig in på den. Jag fick en dag helt enkelt sätta stopp för mig själv, och sluta med den. Annars hade jag varit junkie idag, gissar jag.

Spana också in:

UnclePadda:

Atarax


UnclePadda:

fullständigt värdelöst.


Kan inte annat än hålla med, fick den utskriven när jag var 14, men den fungerade i stort sätt inte alls, som isola sa, man kunde äta nästan hur många som helst och det ända som hände var att man kände sig lite slö dagen efter..

Men å andra sidan är det sjukt relativt, har en polare som kan ta en och sen måste lägga sig och sova för han blivit så trött..

UnclePadda:

Stesolid är tveklöst den bästa ångestdämpande medicinen


Måste hålla med om detta också, Stesolid måste vara den bästa, och en av dem snabbast värkande ångestdämpade medicinerna jag vet, den har samma värksamma ämne som valium (Diazepam), och är förutom en sjukt bra ångestdämpande, den bästa och skönaste benzo:n som finns imo..

Men också som han nämnde, det är sjukt enkelt att fastna i den, precis som i stort sätt alla andra benzodiazepiner så är den sjukt beroendeframkallande och man mår riktigt kasst när man ska sluta ta den om man har använt den ett tag, vilket oftast betyder några månaders helvete om man använt den ett par år..
Nihilisten:

Så jag undrar bara, ni som äter/har ätit den, vad har ni fått den mot å har den funkat??


Jag äter atarax och det fungerar fint för mig. Fast jag har inte någon vidare extrem ångest heller, så det kanske beror på det.

Fick dem främst för jag hade sömnproblem dock.
UnclePadda:

Stesolid är tveklöst den bästa ångestdämpande medicinen, men också den mest riskabla.


Med tanke på att Stesolid är en utav de mildaste bensodiazepinerna som används i Sverige så håller jag inte med. Ett psykiskt beroende kan man få av vilken medicin som helst. Det du beskriver beror inte på preparatet, det ligger hos dig och hur du fungerar mentalt. Jag åt Stesolid i ett år och var aldrig i närheten av att utveckla ett beroende.


För att svara på trådens ursprungliga fråga så åt jag Atarax i en kort period för rätt många år sedan mot ångest, det gav ingen verkan överhuvudtaget.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Samt, sånt jävla bullshit att bensodiazepiner skulle vara särskilt beroendeframkallande i de doser de skrivs ut i. Om man inte använder dem efter ordinationer, möjligen.
mediakatt:

Det du beskriver beror inte på preparatet, det ligger hos dig och hur du fungerar mentalt.


När jag åt dem som mest snittade jag kanske 10mg per dag, varje dag i ca 2 månader. På den tiden kände jag att jag började känna mig beroende. Ingen farlig dos egentligen, men den är ju inte narkotikaklassad för intet. Vore den att jämföra med en karta Ipren skulle den ju lika gott kunna säljas receptfritt.
UnclePadda:

När jag åt dem som mest snittade jag kanske 10mg per dag, varje dag i ca 2 månader. På den tiden kände jag att jag började känna mig beroende. Ingen farlig dos egentligen, men den är ju inte narkotikaklassad för intet.


Nej, det är ju inte en jättehög dos. Och ja, det är klart att det finns en risk för beroende med narkotikaklassade läkemedel - det är väl i regel därför läkemedel blir narkotikaklassade. Men det du beskrev beror inte på preparatet i sig, det hade lika gärna kunnat uppstå med Atarax om det läkemedlet gav en effektiv verkan. Har ingen källa just nu, men jag vill minnas att personer med panikångest ibland kan utveckla rätt stora problem för att de är rädda att de ska få panikångest (vilket i sig kan leda till attacker), vilket ofta yttrar sig genom att de börjar undvika platser och situationer där de tidigare fått panikångest. Det du beskriver låter som en variant av det. Sedan så kan jag såklart ha fått helt fel uppfattning, men så tyckte jag att det lät.

Jag har ätit flera olika bensodiazepiner, dagligen och vid behov, i långa perioder utan att bli vare sig psykiskt eller fysiskt beroende av dessa. Det är mediciner där det föreligger en risk för tillvänjning, men man ska inte ta det som en allt för avskräckande faktor. Jag äter andra mediciner, som inte är beroendeframkallande, som trots det är mediciner som jag känner mig mer "beroende" av, eftersom de är en förutsättning för att jag ska kunna fungera i vardagen.

Bensodiazepinmissbruk är farligt och bör tas på största allvar, men ett kraftigt fysiskt beroende tar tid och väldigt höga doser att utveckla. Toleransen för benso byggs upp så pass snabbt att det, om det tas enligt läkarordination, i regel föreligger en mycket liten risk för att man faktiskt ska utveckla ett fysiskt beroende.

TL;DR - visst, det är beroendeframkallande, och en del personer kan få problem med det, men riskerna för att faktiskt få ett kraftigt fysiskt beroende är ändå inte särskilt stora

Nihilisten:

Tack för svaren! Det borde ju finnas något mellanting mellan atarax och stesolid.....?


Hur man bäst behandlar panikångest (vad gäller just läkemedel), är nog individuellt. Atarax är en antihistamin vars huvudsakliga effekt inte är lugnande, men dess biverkningar kan hjälpa en del med ångest. Då det är milt och inte ger några jobbiga biverkningar så brukar det ofta vara det första man får utskrivet mot ångestproblem.

Olika personer svarar olika bra på olika mediciner, men det går att dela in de mediciner som brukar användas i tre grupper.

Antidepressiva läkemedel har även effekt på panikångest. De vanligaste antidepressiva är SSRI-preparat, som har gemensamt att de inte börjar ge önskad effekt efter 3-4 veckor, och under de veckorna är det inte helt ovanligt att man istället får förvärrade problem. Om du har panikångest ofta (3-4 gånger i veckan eller oftare) så är det ett alternativ du kan överväga. De tas dagligen.

Lugnande medel som inte är bensodiazepiner fungerar bra för en del. Legrigan, theralen och atarax är de som brukar användas. Jag har ingen superkoll på någon utav dessa, men fördelen gentemot bensodiazepiner är att de inte är beroendeframkallande. Även dessa tas dagligen (utöver atarax), och är också något du bör överväga om du har panikångest ofta.

Bensodiazepiner är en grupp läkemedel som också är lugnande. Samtliga är beroendeframkallande. Fördelen gentemot de ovanstående är att dessa ofta upplevs ge en bättre effekt, och är snabbverkande så att de kan tas när du har panikångest - vilket innebär att du slipper de biverkningar som kan uppstå med de andra. Det finns även varianter som kan tas dagligen. Om du har panikångest mer sällan så kan bensodiazepiner vara ett bra alternativ. Risken för beroende är i princip obefintlig om de inte tas dagligen. De mildaste varianterna är Sobril och Stesolid, och är de varianter som du i så fall bör pröva först.

I korthet: Mitt tips är att du diskuterar saken med din läkare. Har du panikångest dagligen eller oftare så är bensodiazepiner förmodligen inte det du bör pröva först, är det någon gång i veckan eller mer sällan är det ett bra alternativ som fungerar för de flesta.

Det bästa är dock att du ser till att lära dig de knep som finns för att på egen hand kontrollera en panikångestattack (googla om du inte redan har koll), det är så mycket mer hållbart än någon medicin i längden. Att sedan inte börja undvika situationer och platser där du haft panikångest är också jätteviktigt, det kan göra saker mycket värre.

Ursäkta wall of text, och så.*
mediakatt:

Narkotikaklassade läkemedel kan skrivas ut utav läkare, får säljas på apotek och får tas utav personen som har dessa utskrivna. För alla andra är det dock som vilken narkotika som helst, och bruk, innehav, köp och försäljning av dessa är narkotikabrott.


Så med andra ord är även Atarax och allt annat receptbelagt narkotikaklassat...? Det kan ju inte stämma. Narkotika är ju illegala droger som inte skrivs ut - är det utskrivet kan det ju knappast vara narkotikaklassat längre.
Djeydjey:

Så med andra ord är även Atarax och allt annat receptbelagt narkotikaklassat...? Vad kallar man då de narkotikaklassade läkemedel som staten inte skriver ut alls - t ex cannabis i Sverige och heroin i i stort sett hela världen?


Nej.

Läkemedelsklassade substanser får säljas av Apoteket och apoteketombud, i och med att vi har ett läkemedelsmonopol. Numera kan även butiker ansöka om tillstånd att sälja receptfria läkemedel, och får då betala en årsavgift till Läkemedelsverket. Läkemedelsklassade substanser får också importeras.

Receptfria läkemedel kan köpas av vem som helst, och du får bruka dem fritt. Tekniskt sett får du inte heller sälja dessa, men om du köper ett paket Ipren åt en kompis och sedan får pengarna från honom bryr sig ingen.

Receptbelagda läkemedel får bara säljas av Apoteket, och du bryter mot läkemedelslagen om du säljer dina egna receptbelagda läkemedel till någon annan, och i det här fallet är det möjligt att du faktiskt skulle åtalas. Du får dock inneha, importera och bruka läkemedelsklassade ämnen som är receptbelagda i Sverige.

Sedan har vi narkotika. Narkotika är indelat i fyra klassificeringar (eller fem, minns inte helt säkert). Klass I är narkotika som inte anses vara läkemedel. Här hittar vi heroin, cannabis, LSD och mängder av andra substanser. Dessa är vad som i vardagligt tal åsyftas med begreppet narkotika.

Narkotikaklassade läkemedel är de som förekommer i de övriga klasserna. Endast Apoteket får sälja dessa och om du har recept på dem får du inneha dem och bruka dem. Om du däremot skulle sälja dem, ge bort dem eller dylikt så begår du ett narkotikabrott, och straffas på samma sätt som om det vore "vanlig" narkotika. Du får inte heller importera den.
De enda som får bruka narkotikaklassade läkemedel är patienter som behandlas med den, och den får innehas av Apotek, tillverkare, patienter som behandlas med den (eller målsmän om det rör sig om barn), och sjukhus/liknande inrättningar och dessas personal.

Rent juridiskt så finns det en viss skillnad - har du cannabis på dig blir du åtalad oavsett, har du en förpackning narkotikaklassade sömntabletter hemma hos dig som tillhör din flickvän så döms du sannolikt inte för narkotikainnehav. Bruk för andra än de som får det i vården eller på recept är dock alltid straffbart.
mediakatt:

Nej.


Sorry, jag hann och ändra mitt inlägg under tiden som du svarade - citera gärna om det och svara om.

Men du menar alltså att skillnaden mellan vanliga receptbelagda läkemedel och narkotikaklassade läkemedel är straffet för illegala handlingar samt att eget bruk att atarax utan recept är lagligt medan eget bruk av Stesolid utan recept är olagligt?
Djeydjey:

Men du menar alltså att skillnaden mellan vanliga receptbelagda läkemedel och narkotikaklassade läkemedel är straffet för illegala handlingar samt att eget bruk att atarax utan recept är lagligt medan eget bruk av Stesolid utan recept är olagligt?


I princip. I vardagligt tal så menar man ju den narkotika som är fullständigt olaglig att handskas med för privatpersoner (du vet vad jag menar), men det som rent juridiskt och medicinskt sett anses vara narkotika inkluderar även en del läkemedel.

Den grundläggande skillnaden mellan narkotikaklassade läkemedel och vanliga läkemedel är att enbart handel inrikes är begränsat för vanliga läkemedel (receptbelagda och icke-receptbelagda). För narkotikaklassade läkemedel gäller precis samma regler som för annan narkotika för alla som inte har tillstånd att inneha och bruka den.

Det där borde kanske klargöra vad som faktiskt är narkotika:
http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Halso---sjukvard/Forskrivning/Narkotikak...

Utöver det tror jag att mitt förra inlägg täckte det mesta.
mediakatt:

I princip.


Som jag skrev efter att jag ändrade mitt inlägg: Är det utskrivet kan det ju knappast vara narkotikaklassat längre. Inte för personen som har receptet.
Doktorn säger: "Jag ska skriva ut lite knark åt dig. Men knarka bara när du vaknar och när du går och lägger dig!" Patienten tappar sedan bort knarket och går till polisen: "Jag skulle vilja förlustanmäla mitt knark."

mediakatt:

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Halso---sjukvard/Forskrivni​ng/Narkotikak...


Sorry, sidan kunde inte visas.
Djeydjey:

Sorry, sidan kunde inte visas.


http://www.lakemedelsverket.se/Sok-efter-lakemedel-och-mediciner-i-Lakemedelsfak...

Hur som, förstår dig bättre nu när du berättat att du har dålig koll på Apoteket och läkemedelsregleringar i Sverige.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


heyjupiter:

Atarax har aldrig hjälpt mig. Trodde det var sockerpiller för jag fick liksom ingen effekt.


Tar du flera så borde du bli lite trött i vart fall, men det är ganska många som inte upplever att Atarax har någon bra effekt. I annat fall kan man använda dem mot allergibesvär, klåda och illamående :D.