Forumet - Ateister och livet efter döden

Ateister och livet efter döden

17506 0 110
Jag kom på en sak under bibelstudierna idag.

Ateister är ju oftast oerhört måna om att få bevis för allting innan de kan tro på nått. Eller ja. Tro på nått de inte tror på för tillfället. Det är en vanlig ateistisk dogma att ingenting händer när man dör. Allting blir svart, that's it. Frågan är var de objektiva, vetenskapliga ateisterna fått denna syn ifrån. För det finns miljoner berättelser om nära döden-upplevelser och alla är de likadana. Antingen lyfter ens "själ" (if you will) ifrån ens kropp och man ser sig själv uppifrån, likt shamanism. Den andra stora berättelsen är såklart ljuset i slutet på tunneln, där en person står och välkomnar en. Och man kan ju bara titta i religionen för att hitta denna person. I nordisk mytologi heter han Heimdall och vaktar grinden uppe på Bifrost som leder till Asgård. I kristendomen heter han Sankte Per och vaktar Pärleporten till himlen.

Det är många försök att bortförklara den här upplevelsen med "kemiska reaktioner i hjärnan" och what not. Men om man tänker efter är kärlek och glädje också "bara kemiska reaktioner i hjärnan". Men ingen som varit riktigt glad, eller riktigt kär skulle kallt förklara att det bara handlade om endorfiner. Men tydligen är döden inte värd att klassas som en äkta upplevelse.

Vad jag stör mig på med ateismen, varför den irriterar mig, är inte avsaknaden av gudstro, eller att ni driver med min religion eller att ni kallar mig korkad och lättlurad. Det kommer med att ha en åsikt. Vad jag verkligen stör mig på är att den förnekar spiritualism. Inte per definition, men in praktiken. Som om allting kan förklaras materiellt. Att det som inte syns inte finns. Men det är inte det jag vill diskutera. Jag vill ha reda på varför ateister inte tror att något händer efter döden, trots att det finns så många som kan berätta vad som händer.
SorryBartDude:

Jag skulle säga att jag är ateist pga att jag inte tror på nån av de religionerna jag har hört talas om. Däremot tror jag inte på att det blir helt svart när jag dör, tror nog nåt kul händer ändå...


Men betyder det att du är ateist bara för att du inte tror på någon av de stora religionerna? Har du ens försökt?

Spana också in:

Erkowich:

Nära-döden-upplevelser=brist på syre till hjärnan eller liknanden=hallucinationer?


Varför skulle nära döden-upplevelser innebära syrebrist? Och även om så är fallet, hur kan så många personer få samma hallucination?

Herjarn:

Om många säger att Mordor finns betyder det att det är rätt?


Hur är det ens lite relaterat till frågan?

OF 5:

om man säger något tillräckligt ofta är det sant


Nej, men om samtliga personer upplevt något gemensamt, är det automatiskt fel? Har du rätt bara för att du är du?
Venfort:

Men betyder det att du är ateist bara för att du inte tror på någon av de stora religionerna? Har du ens försökt?


Jo så kan man väl säga. Försökt och försökt, jag känner att alla de stora religionerna är alldeles för gamla och baserade på massa vidskepelser och gissningar. Pga av detta så känns det ganska meningslöst att följa dem. Plus att jag inte känner att jag har något behov av att tro på nåt sånt än.
Herjarn:

Men precis som att flera upplever olika typer av syner i och med användade av psykadeliska droger så betyder väll det inte att det är sant för att en majoritet säger att dem har sett detta så betyder det väll inte att dessa syner är mer verkliga?


Men det är ju långt ifrån samma sak. Det är ju inte personliga hallucinationer. Det är ju samma sak som händer för alla som upplevt det. Med ditt resonemang skulle man kunna säga att kärlek inte är verkligt, trots att miljarder människor upplever det varje dag. Eller att glädje inte finns bara för att nån tror att hon är glad.
Tickstart:

Det är en logisk teori att det blir så, och ingen har varit korkad nog att försöka motbevisa den


Men hur är det logiskt att allt blir svart när empiriska undersökningar visar att något annat händer? Alternativet är att allting blir först vitt, man träffar nån och bla bla bla och SEN blir allting svart. Men det är ju verkligen inte logiskt.

Tickstart:

hur mycket.. troende, än vill tro så består jaget av elektriska impulser och circuitry i hjärnan, en blodfylld fettklump i kraniet [mad]
end of discussion


Så du tror inte på känslor överhuvudtaget? Det är inget som finns i din värld? Kärlek och glädje är bara elektriska impulser? Om du tror detta på allvar kan du ju verkligen inte ha ett kul liv. Inte för att vara taskig, men det är ju helt logiskt. Om du varje gång blir glad, påminner dig själv om att dina känslor bara är resultat av blodet i din fettklump mellan öronen, kommer du ju verkligen ha svårt att uppskatta nått.