Forumet - Atomfysik

Atomfysik

2146 0 38
Vi hade NO i dag, atomfysik som vi har haft halva terminen. Vi höll på att balansera och så, sen så slog det mig; Vad händer med de som har 4 elektroner? Tar de upp 4 eller tappar 4?

Först sa han att kol är speciell osv. Och sa att det är helt omöjligt att den skulle tappa 4 eller ta upp 4, han sa någonting. Sen sa han glöm det bara och att der är överkurs och komplicerat.

Är ytterst nyfiken, vet någon vad som händer?[smile]

Spana också in:

Keepdreaming:

Intresse klubben antecknar


Myksa:

Förstår inte vad du menar.


De vanliga grundämnerna, inte under

Divinator:

Slå honom. Hårt.
Sen ska han inte ljuga mer.


Förklarar dig.

variabel:

beror väl på.


Svarade inte på någon av mina frågor.

Hovnarren:

Fyra valenselektroner? Det beror ju på vilket grundämne det är frågan om.


Precis. Men vad spelar det för roll? Om det är kol då, tappar, tar in? Vad skulle det göra för skillnad om det var något annat? Om det är metall, halvmetal eller gas?
KKARIM:

Förklarar dig.


Det är såklart du kan tvinga bort kolets elektroner
Här har du hur mycket energi det behövs:
C -> C1+ = 1086.2 kJ/mol = 259.86 Kcal/mol
C1+ -> C2+ = 2352 kJ/mol = 562.68 Kcal/mol
C2+ -> C3+ = 4620 kJ/mol = 1105.26 Kcal/mol
C3+ -> C4+ = 6222 kJ/mol = 1488.52 Kcal/mol
C4+ -> C5+ = 37827 kJ/mol = 9049.52 Kcal/mol
C5+ -> C6+ = 47270 kJ/mol = 11308.61 Kcal/mol
KKARIM:

Precis. Men vad spelar det för roll? Om det är kol då, tappar, tar in? Vad skulle det göra för skillnad om det var något annat? Om det är metall, halvmetal eller gas?


Jag tror du hakar upp dig för mycket på att valenselektronernas antal är fyra. Kol är, mig veterligen, inget undantag, utan fungerar principiellt precis som de andra grundämnena när det förs ihop med ett annat grundämne, eller med sig självt. Om elektroner fås eller tas beror på vilket grundämne du vill binda till kolet. Det enda som skiljer kol från andra grundämnen är att det har oerhört många bindningsmöjligheter. Binds en kolatom med en annan så finns möjligheten att de "delar" på hela fyra elektronpar, vilket gör det till ett oerhört "starkt" grundämne. (Det är inte konstigt att man använder diamant, som är en variant av kolatomer bundna till varandra, till att borra oerhört hårda material). Sen kan kolatomer binda kedjor med många "öppningar" där andra ämnen kan "sätta" sig och på så vis kan komplicerade ämnen bildas.
Divinator:

tvinga bort


Han sa att man kunde tvinga, men om två grundämnen skulle krocka med varandra? Vi höll på att balansera, om man nu skulle blanda t.ex. bly som också har fyra valenselektoner. Vad händer då?

Hovnarren:

Jag tror du hakar upp dig för mycket på att valenselektronernas antal är fyra.

Men fortfarande, tar de upp 4 eller gör sig av med 4?
Vill bara äga min NO-lärare här[sad].

Och sen en annan sak. Min lärare säger att ljus bildas om den en elektron hoppar över till en annan atom, sen tillbaks. I min fysikbok står det att den kan hoppa i samma atom, alltså bara till någon annan bana.

Är båda svaren rätta?