Forumet - Att äta "normalt"

Att äta "normalt"

1514 0 17
Ingen äter perfekt men ett visst levnadsätt måste vara bättre än det andra.
Jag har varit döende i anorexia men tog mig upp men har lidit av ångest sedan dess trots att jag hållt mig precis på normalvikt sträcket enligt bmi ca 18.5-19 hela tiden förutom en dipp neråt på 12 kg för ett par år sedan men då var det lättare att ta sig upp igen.

Sedan dess har jag ätit nyttigt och mycket och hållt vikten på normalvikt men nu har jag börjat gå ner igen eftersom jag inte orkar med matångesten som jag nästan ständigt har. Inte så många kg än men jag måste vara vaksam på mig själv.

Min fråga är nu till er som anser sig friska OCH har normalvikt. Hur ofta äter ni godis/bullar/dricker läsk eller alkohol? Enligt livsmedelsverket kan man äta något "onyttigt" motsvarande 200-300 kalorier tex en bulle varje dag. Det är ju mer ångestladdat än att äta tex en macka och frukt men det skulle kanske göra det lättare att äta i längden då mättnaden blir mindre? Mättnad är ju jobbigt för de flesta med ätstörning och jag känner mig fet direkt mättnaden kommer. Mätt var jag ju alltid när jag hade normalvikt eftersom jag åt relativt nyttigt & vegetariskt vilket ökar matmängden ytterligare.

Hur ska jag göra, hur gör ni?
Först av allt måste jag skicka en jättestor styrkekram till dej. Det är ett träsk det där och du är imponerande som tagit dej ur det!!

Jag tror det är jätteolika. Några tar lördagar som en frossardag och käkar en massa då. Andra tar en liten onyttig sak om dagen. Själv motionerar jag rätt mycket och tar ett glad oboy på morgonen, en bulle till mellanmål och något extra gott på helgerna. Och så äter jag mer bomber när jag är på resa.

Spana också in:

isola:

Ätstörningar är en svår psykisk sjukdom, och ingenting man kan kontrollera, om du nu inte visste det.


Du har så rätt i det. Jag försöker verkligen skärpa mig, men så händer någonting som gör att allt brister, och även om jag sagt till mig själv "Nu ska jag vara stark" så går det inte då. Jag känner mig hemsk som låter allt det här gå ut över min familj, men det är inte bara att säga åt sig själv att sluta direkt. Man få ta små, små myrsteg.
kumquat:

Jag känner mig hemsk som låter allt det här gå ut över min familj, men det är inte bara att säga åt sig själv att sluta direkt. Man få ta små, små myrsteg.


Du ska inte känna dig hemsk övht, alla mår dåligt någon period i livet.
Familjer är till för att stötta.
Hoppas att du mår bättre snart och tar all hjälp du blir erbjuden, och kämpar för den du inte blir erbjuden.
Kram
Smörblomma:

Min fråga är nu till er som anser sig friska OCH har normalvikt. Hur ofta äter ni godis/bullar/dricker läsk eller alkohol?


Godis och bullar brukar jag endast käka på helgen då jag anser att det inte är tillräckligt gott för att slösa pengar på, på en vardag. Läsk däremot dricker jag väl varje dag, eller varannan dag. Med detta menar jag en burk cola (33 cl). På helger blir det mer av läsken, då kanske jag dricker en 3 liter cola på fredagen och 3 liter cola på lördagen. Dricker ingen läsk på söndagar.

Alkohol däremot dricker jag ytterst sällan, är inte direkt en party prisse av mig så det blir väl kanske en gång varannan månad. Detta i samband med mycket folk och hög dånande musik. Kan tilläggas att jag har väldigt, om inte för bra matsmältningssystem vilket gör att jag knappt kan gå upp i vikt, även om jag gärna skulle gå upp 2-3 kilon.
De flesta jag känner verkar äta något onyttigt varje dag. De flesta dricker massor av läsk, och många köper kakor eller smågodis på skolan nästan varje dag (går gymnasiet).

Jag har lidit av anorexi i ett år nu men håller på att friskna till. Innan jag blev sjuk åt jag någon onyttig sak på veckodagar, fast inte ofta, och på helgerna tillät jag mig äta vad jag ville, förutom godis som jag aldrig ätit.
Numera äter jag aldrig något onyttigt under veckorna, men på helgerna och loven äter jag något efter middagen, tex en efterätt eller kaka men oftast inget under förmiddagarna.