Forumet - Att be om pengar nar man skjutsar nagon

Att be om pengar nar man skjutsar nagon

2403 1 30

Brukar ni be om pengar nar ni skjutsar era kompisar nagonstans? 

Jag skjutsar garna mina vanner om det ar sent pa kvallen, eller om jag anda ska ut med bilen och deras hem ligger at samma hall. Har daremot en kompis som flera ganger har fragat (och tjatat...) om jag inte kan skjutsa hem henne, varpa jag tvekat lite (men gor det alltid anda...) eftersom att det ar cirka en timmes bilresa fram och tillbaka och bensin ar ju inte sarskilt billigt. Sa, hur gor ni? 

I min lilla stad är svattaxi det enda sättet att ta sig hem om kvällarna. Folk som ska köra meddelar det på fb, och på så vis kan folk höra av sig för skjuts. Alla tar då för givet att det ska betalas lite. Brukar börja min fråga med "hur mycket ska du ha från ställe 1 till ställe 2?". Dvs jag räknar med att få betala för att få komma hem. 

På dagen däremot, har det hänt att jag fått skjuts av nån kompis (nära kompis) då och då. Men detta är antingen väldigt korta sträckor eller vid ytters få tillfällen. Vid dessa tillfällen brukar vi inte snacka om pengar, eftersom jag ändå betalar andra saker ibland. 

Skulle en vän däremot köra mig en längre sträcka skulle jag fråga om den vill ha betalt. 

Känns som jag babblar massa skit nu, men menar: om en bekant kör mig betalar jag. Om en vän kör en kort sträcka behövs det ej. Om en vän kör en längre sträcka erbjuder jag betalning. 

Spana också in:


penja: Prova säg nån gång att du har lite ont om pengar till bensin och fråga om hon kan bidra lite för att du ska skjutsa henne? Kanske lyckas det bli en vana?
Ja, jag ska nog gora det nasta gang. Tycker mest att det kanns lite jobbigt for jag ar radd att framsta som snal. Det ar ju daremot bara vid sadana langre strackor jag kanner att jag garna skulle ta emot lite pengar. Speciellt nar det inte bara ar en gang jag skjutsar, utan flera inom en kort tid.

terrormat: Ja, jag ska nog gora det nasta gang. Tycker mest att det kanns lite jobbigt for jag ar radd att framsta som snal. Det ar ju daremot bara vid sadana langre strackor jag kanner att jag garna skulle ta emot lite pengar. Speciellt nar det inte bara ar en gang jag skjutsar, utan flera inom en kort tid.
Kräv inte utan få det att framstå som att den du skjutsar är generös. Ungefärligt svar när vederbörande frågar: "Visst, men tror du att du skulle kunna bidra lite till bensinen då?"

Plockar jag ex upp liftare, vilket händer ibland på långsträckor, så frågar jag om de vill betala annars får dom inte hänga med. Skulle ex ner till Roskildefestivalen och träffade på två liftare på KalmarRasta som också skulle till Roskildefestivalen och då ställde jag ett krav att de fick betala ett par hundra kronor var så fick de åka med från Kalmar över Öresundsbron ända fram till huvudentrén på Roskildefestivalen.  

EDIT - med bil kanske jag ska tillägga. Blink

där jag bor nu har jag ingen bil. 

hos mina föräldrar har jag inga kompisar (eller ja, har typ 1 och sen har jag iofs kusiner och annat), och om jag skulle skjutsa någon så skulle jag troligtvis inte bry mig så mycket om ersättning då det dels är min moders bil (och hon som betalar bensinen), och dels bara skulle handla om kortare sträckor.

skulle nog inte köra längre sträckor utan betald bensin iaf (om jag hade egen bil) då jag är student och inte har så mkt pengar

Det är klart man ska ta betalt om det är längre sträckor över en mil på en och samma gång? Det brukar då jag göra när jag kör. Men alla är olika. Sen som någon sa så är klart är man bra kompisar så ska man kunna skjutsa någon om man ställt upp själv ett flertal gånger. Som nu den här veckan har jag hjälp min kompis att flytta till en annan lägenhet och lastad massa saker på min bil och kört och ställt upp så  väntar väl mig det samma när jag behöver sån hjälp. Trevlig helg i alla fall Glad

har inte körkort än
ska jag till närliggande staden och ngn samtidigt vill till denstaden kan jag nog ev tänka mig att köra dem gratis pga hade ändåvägarna förbi sas men vill de ha skjuts när jag inte tänker åka nånstans får de nog betala, tänker jag. vill jag ha skjuts får jag nog fråga "Hur mkt vill duha för att köra mig från .. till .. vid kl ..?"

tycker det är otrevligt att be om skjuts utan att erbjuda sig betala för sig


terrormat: Nja, jag tar bara emot pengar om jag blir erbjuden.

Beror helt på sträcka men då jag än så länge inte skjutsat mer än några mil och jag känner att jag åkt så mycket med flera av dem som nu åkt med mig så frågar jag inte efter bensinpeng. Men vill de ge mig så klagar jag inte.
Den långa biten jag åkte, till Göteborg, är jag skyldig pengar till den som åkte med då det var fotbollsmatch som han betalat biljetter till (har ej fått bankinfo så jag kan betala tillbaka !!!).