Forumet - - att börja gå upp i vikt efter anorexi? hur lång tid?

- att börja gå upp i vikt efter anorexi? hur lång tid?

32202 0 59
hej allihopa.

jag har under ca 1 års tid lidit utav anorexi. För några veckor sedan så svimmade jag av hemma, vilket ledde till att jag blev inlagd på sjukhuset och jag fick remiss t anorexiavd.
Jag har börjat få öppenvård, och har en matlista jag följer.
Tankarna att min vikt ska skena iväg förföljer mig hela tiden, medans dem på enheten säger att det tar tid.
Jag undrar om någon har erfarenhet utav detta, och kan säga att det inte tar så lång tid?
just nu väger jag 43 kg till mina 170 cm, så jag måste öka. Jag vill det, men har fortfarande rädslan och ångesten inom mig.
En trygghet är att min mamma har lovat mig att när jag är vid 50 så kan hon hjälpa mig att hålla det. så jag känner mig trygg. Jag vet att 50 är lite, men skulle vara bra att höra någon säga det som har den vikten och längden.
Men somsagt, skulle vara jättetecksam om jag fick lite respons på hur ni ökade i vikt, hur snabbt det gick, och gärna något matschema ni hade.
Just nu lagar min mamma min lunch+middag och jag fixar mina två mellanmål och frukost bestående utav två mackor m 1 dl yoghurt och juice.
Ät godis/chips medan du kollar på tv.

Då blir man inte mätt.


jag har ätit lite godis då och då, men vill öka i vikt genom att även äta vanlig mat. min mamma säger att det egentligen inte spelar någon roll vad jag äter, bara jag börjar öka i vikt. men jag känner att det är bra att ha bra vanor, när jag sedan ska hålla 50 kg.
tjej91:

jag har ätit lite godis då och då, men vill öka i vikt genom att även äta vanlig mat. min mamma säger att det egentligen inte spelar någon roll vad jag äter, bara jag börjar öka i vikt. men jag känner att det är bra att ha bra vanor, när jag sedan ska hålla 50 kg.


den enda du behöver är mycket kalorier, du kanske ska börja äta skräpmat sen när du får det vikten du ville, så kan du börja äta nyttig mat.

gå in på den här sidan, så kan du hitta lite tips
http://www.kaloritabell.com/

Spana också in:

tack för era svar. Jag har inte varit hos min kontaktperson mer än 2 ggr, så får höra med henne sen vad hon tror jag behöver extra för att öka. vet ni någon sida där man kan beräkna sitt dagsbehov?
och om ni haft äs, och hur snabbt ni ökade i vikt(?) efter att ni börjat äta m. matschema.
hade så gärna velat se någons matschema, och höra hur snabbt viktökningen blev.
jag vill verkligen komma tillbaks.
och det där m skräpmat är ju en ide. men jag tror inte att det är så bra.. har hört att kroppen kan få en chock. och jag blir nog för mätt. men får i vilket fall öka på kalorierna.
alltså, jag ökade fort förra gången. Kom in på sjukhus med 38kg (173cm) och det gick ganska fort från och med att jag började äta matschema tills jag nådde 47kg, bara några månader. Efter det tog det kanske ett halvår eller mer att komma upp till 50. Nu har jag gått ner igen, fast inte pga ÄS utan allmän aptitlöshet.

Men jag tror att det tar längre tid än du tror. Det är inte lätt att gå upp i vikt. En hälsosam viktuppgång är på max 1kg/vecka, och för det mesta går man upp 0,3-0,5kg i veckan. Sjukvården menar att de inte hetsar upp folk i vikt, då det inte är hälsosamt. Du ska inte vara rädd för att vikten "lägger sig" runt kroppen heller, för det är lögn. När du kommit upp ca 5-7 kg så kan det eventuellt synas på dig. Men inte på det sätt du tror. Inte som "hull". Det som händer är att 1) kroppen samlar ca 1kg vätska den dagen då du börjar äta, vilket innebär att du kommer gå upp 1kg från dag 1 till dag 2. Det har INGET med fett eller riktig viktuppgång att göra, det kommer helt enkelt vätska i omlopp i kroppen för att kunna förbränna maten smidigare.

2) Kroppens förbränning anpassar sig efter ett högre energiintag. Du kommer märka av att du fryser mindre, kanske känner dig trött, du kommer få igång magen om du varit förstoppad osv. Kroppen startar systemet. Kan ta ett tag, men den kommer igång i alla fall. ALL energi kommer att användas till att reparera kroppens funktioner, som varit nedsatta när du svultit. Du behöver inte oroa dig för att kilona du går upp "syns". Det tar tid att se, som sagt, man måste KÄMPA för att gå upp i ren kroppsvikt.

3) När du gått upp till kanske 50kg kommer du se lite friskare ut. Friskare innebär inte rundare, men du kommer nog behöva ta kommentarer som "va kry du ser ut" osv. Detta pga att din hy som varit grå och matt fått en mer naturlig nyans och håret kanske ser lite friskare ut och dina ögon ser mindre dimmiga och utmattade ut. Du får en annan lyster. Mensen kan komma tillbaka trots undervikt den kommer så fort den kan lita på regelbundet ätande.

4) efter veckor, några månader, kommer kroppen kräva Mer energi för att gå upp i vikt. Annars står du stilla på den vikt du har. Om du ökar maten efter detta, kommer kroppen få större chans att må bra. Skelettet, hjärnan och organen kräver energin för att de inte ska ta skada av en långvarig lågt hållen vikt. Underhudsfett måste finnas, och om du tillåter dig gå upp kanske 3-4-5kg så lovar jag att kroppen kan må riktigt mycket bättre. Det är här det kan bli jobbigt, bara för att du kanske är van vid att känna dig utmärglad. Du kommer knappast bli stor och rund, men förändringen kommer kännas och synas. Du kommer förmodligen fortfarande vara smal med marginal, men inte utmärglad. Jag hoppas du tar detta steget också, det är det viktigaste. Utan det, kan ätstörningen få fritt fram att hålla dig sjuklig i tankar och ätandet. Hitta stöd i dem runt omkring dig.

Mitt matschema, som jag började på när sjukhuset tog in mig, såg ut såhär:
Frukost: 2 mjuka mackor (typ lingongrova) med 10g smör, 2 ostskivor på ena och en skinkskiva på andra. Ett glas oboy på standardmjölk, ett glas apelsinjuice. 3 dl yoghurt 3%
Mellanmål: 1 näringsdryck, 1 frukt och 1 glas mjölk
Lunch: Normalportion husmanskost
Mellanmål: 3dl yoghurt och en näringsdryck
Midddag: som lunch
Kväll: som frukost, minus yoghurten

Dessutom hade jag sittimmar efter varje måltid bevakning 1 tim, ingen rörlse alls, inte ens vicka på tårna var tillåtet. Detta tycker jag personligen är att man fokuserar alldeles för mycket på att garantera patientens viktutveckling. Jag tror att det kan vara 1000x mer värt att satsa på samtalsstöd vid behov och låta patienten hantera timmen/timmarna efter maten själv. Det kommer ju behövas i det verkliga livet förr eller senare. Vill därmed visa att trots mycket mat, näringsdrycker samt stillasittande tog min viktuppgång mycket längre tid än man kan tro. Du behöver inte vara orolig att du ska gå upp i vikt "bara sådär". Det tar tid, på gott och ont, men så länge du kämpar kommer det att löna sig. Lycka till och hoppas allting går bra.
heyjupiter,

tack så otroligt för ditt (långa!)svar. detta fick mig ännu mer motiverad. nu när jag ser ditt matschema, så inser jag att jag behöver mycket mer kalorier per dag. jag känner att 50kg är en målvikt att börja med, sen så sa min mamma att jag kanske kommer att k´änna att just den vikten är för låg när jag är "friskare" eftersom jag inte har någon bra kroppsuppfattning.
det jag fortfarande känner rädsla för är när jag väl är vid 50 kg. mamma har lovat att hjälpa mig hålla den vikten, och att jag kan vila i det. samtidigt vet jag att jag i vilket fall inte kan ha denna vikten och MÅSTE gå upp förr eller senare. jag är bara orolig. jag får lita på människor runtomkring mig, och på ditt svar, att det kommer att ta lång tid.
et dilemma som jag hade igår var om jag skulle unna mig 100 gram godis. min mamma sa att det inte kommer att göra skillnad. och att det inte har någon påverkan framöver(vilket menas när jag är vid 59kg) det låter så patetiskt egentligen. men jag unnade mig aldrig godiset. även för att se nu på måndag, om jag gått upp. om jag kanske äter godiset och gått upp så vet jag ju inte om det är för godiset eller om det är för maten. vad säger du? är det som min mamma säger? att det inte kommer att synas, för att jag nu äter egentligen för lite? detta är så jobbigt.

jag kan skriva här vad jag äter nu:

frukost:
1 grov, samt en ljus macka. båda med smör, och en m skinka och en med sylt eller honung.
1 kaffe m. 1 msk mjölk
1 dl glas juice

lunch:
idag till exempel,
3 fiskpinnar
1 dl potatismos ca.
1 dl stekta grönsaker i olja
1 msk ketchup

mellanmål:
samma som frukost, fast ist. för juice så tar jag 1 ½ dl vaniljyoghurt 2%fett

middag:
samma som lunch ungefär.

kvällsmat:
samma som mellanmål.

detta säger min mamma och kontaktperson är för lite.
för mig är detta relativt mycket. jag känner mig mätt konstant känns det som.
men om det krävs mer för att komma tillbaks så är jag villig till det.
men jag känner också att jag vill ha bra vanor, som jag kan forts. med. men samtidigt vet jag att jag måste komma upp.. men som du skrev så är en för snabb viktuppgång farlig.
jag vill så gärna börja skolan till efter nyår. och hade då velat väga 50, eller strax under det så jag kommer att orka.
min mamma lagar samma mat som t sig själv, men säger att hon gör lite mindre portioner för att inte "skrämma" mig.

tack än en gång för ditt svar, är så tacksam.
jag e 170 lång, jag va inlagd när jag vägde 45kg... Väger 66kg nu och tävlar i styrkelyfty och tyngdlytning, åh äter något så kopiöst. ligger väl på 4000kcal om dagen.

Iaf så var jag väldigt ätstörd, när jag va inlagd gick jag ifrån svält till ett matschema på 3000kcal. Jag fick inte gå ut dom första veckorna, så jag gick upp lite över 1kg i veckan. När jag kom hem fortsatte allt och jag fick börja "vagga" småsmå sakta promenader med mamma som går som en jävla snigel. Då gick jag upp allt mellan 0,5-0,8kg i veckan.
Min viktuppgång tog ca 8månader.
Jag fick börja träna styrketräning vid 54kg och då gick de snabbare igen eftersom musklerna börja växa men jag va ju tvungen å äta mer [bigcheers]
min mens kickades igång utan problem vid 63kg, ja jag vet att de e ett helvete men de går å varje vikt, varje kilo är ett steg mot ett friskt liv.
För varje kg jag har gått upp ahr jag fått "frihet" ifrån läkare å mamma att göra saker, till slut fick man till och med börja laga sin egen mat [blush]

Inte hade jag en aning om att man skulle vinna ungdoms SM i styrkelyft 1år senare, så tänk dig. att om 1år kan du va en människa du alltid drömmt om. KÄMPA på och va inte rädd för å ÄTA mycket!!!
Hej 1684_ ,

tack för ditt svar! och grymt att du vann ungdoms sm i styrkelyft. verkligen något att vara stolt över.
ja, varje kilo är mot ett friskare och bättre liv. jag känner att jag har lite mer energi än tidigare, även om jag inte gått upp. speciellt efter middagen.
jag ska väga mig nu på måndag, och för första gången hoppas jag att jag gått upp. men mitt matschema är inte så kaloririkt vad jag förstått när jag jämfört. åt du hela 3000 kalorier om dagen och gick bara upp 1 kg i veckan?!
jag hade velat gå upp 1 kg i veckan, då kommer jag kunna gå i skolan igen.
jag ska kämpa. kämpa tillbaks till mitt liv. det jag hade innan, som var fyllt med lycka.
tjej91:

vad säger du? är det som min mamma säger? att det inte kommer att synas, för att jag nu äter egentligen för lite?


Hon har rätt. Att äta godis en gång i veckan kommer inte påskynda viktuppgången märkvärt. Och det är just för att kroppen först och främst behöver omstarta sina basala förmågor. Den lägger all energi från mata på att reparera de mest "akuta" skadorna. Dvs, att bygga ett fettlager runt din kropp kommer inte prioriteras. Detta kan först hända efter en massa kämpiga kilon som kommer ta tid att gå upp.

Du slet nog som ett djur för att gå ner i vikt, och du kommer behöva slita lika hårt för att gå upp i vikt. Det är ingen lätt sak, och när du har en ätstörning så kan du vara säker på att du inte löper stor risk att äta för mycket mat. Eller ens godis. Det du ska akta dig för är att äta för lite. Ätstörningar är lömska, du kan tro att du är frisk, men ändå kan tankarna kontrollera större delar av hur du förhåller dig till mat än du är medveten om. 100g godis är inte mycket alls, och att äta det en gång i veckan kommer inte synas på din kropp. Vissa menar även att en dag då man äter mer än de andra dagarna kan göra att det blir ännu svårare att gå upp i vikt, för att kroppen får lättare att förbränna maten då. Det är bara teorier och jag vet inte om det funkar så, men jag lovar dig att om du bara äter 100g godis en gång ibland, så kommer det krävas mååååååånga godispåsar för att påverka din vikt.

tjej91:

jag kan skriva här vad jag äter nu:


Det är svårt för mig att säga hur mycket energi du äter under en dag, det beror på brödsort, juicetyoer och en mängd andra detaljer. Men jag tycker det ser helt okej ut. Med tanke på att du inte dricker näringsdrycker så äter du betydligt mindre än vad jag gjorde när jag bröt svälten. Det innebär att du kanske kommer gå upp i vikt ännu långsammare.

Om vi ska jämföra en näringsdryck med 100g godis (som du inte ens äter VARJE dag, eller ens åt när du ville) så är en näringsdryck ca 2-3 gånger mer energi. Det innebär att du kan äta två såna godispåsar innan de motsvarar EN näringsdryck. Jag drack två, och jag känner dem som druckit fem, per dag. Trots detta verkar alla gå upp i samma takt, vilket bevisar att kroppen är bra på att sköta maten som kommer ner i magen. Det är ingen livsviktig åtgärd att samla på sig hull eller trivselkilon, det krävs mycket mat innan kroppen lagrar något på det viset. För det är ju just det det hela handlar om? Du väger på tok för lite för att kroppen ska må bra och därför har den inte mycket (om ens något) kvar i sina "förråd". Knappast skulle den lagra något i förrådet innan den använt det den behövde det som saknats.

Om du köper mjöl till en kaka för att mjölet är slut i skafferier t.ex, visst bakar du kakan innan du ställer in mjölpaketet i skafferiet? Precis så är det med energin, det som behövs - det används, och när du slutligen lyckats tillföra kroppen allt den behöver (vilket tar tid) så kan den fylla på förråden igen.

Lycka till igen. Om du undrar mer så bara att fråga på. Jag kan inte allt, men jag kan mycket.[smile]
Ditt matschema är för lite, både för att hålla en vikt på, och särskilt att gå upp i vikt på. JAg är 1,70 och jag vägrar ligga under BMI 20. Det är inte bra vare sig fysiskt, men framför allt psykiskt. Om du ligger på 50 kg och får maginfluensa, på en vecka kan du vara nere på 47 kg - och det är på TOK för lite. Många räknar minsta normalvikt vid BMI 18,5 = 54 kg i detta fall. Men få européer är normalviktiga då, vi har större och tyngre skelett än tex asiatiskor. Och har man haft en ätstörning är det alltid bra med marginal, om maginfluens-fallet blir verkligt. Det är såå lätt att fortsätta gå ner om man väl råkat börja. Men ligger man högre ser man att det kanske inte är så lönt att gå ner så mycket igen - och man är friskare i huvudet!! Min hjärna fungerade inte på 50 kg. No way.

Nu mår jag typ bra med maten, och jag äter enligt mitt matschema, rör mig inte för mycket, men sunt. Jag räknar ALDRIG kcal, utan äter vad som är NORMALT. Lite på sjukvården, i detta fallet har de faktiskt rätt. Jag känner fortfarande att jag äter mkt mer än alla andra, men då jag inte går upp i vikt och är smalare än många, så antar jag att jag inte kan lite på min bedömningsförmåga.

Våga släppa taget. Ät vanligt mat. Tillåt dig godis när du vill, men ät alltid vanlig mat också enligt schemat. Bra att du har viljan att gå upp i vikt. Du kommer klara det galant!
hej tjejer!

vill tacka otroligt mycket för era svar, och stöd. verkligen.
jag har fortfarande svårt att "släppa taget", men har kommit en bit på vägen. bara det att min mamma lagar min middag&lunch. och hon gör lite mindre portioner än vanligt, men inte så mycket mindre. jag hade svårt att lita på henne, men hon lagar samma som t henne och min bror. och stödet att hon hjälper mig att hålla 50kg om jag nu vill det underlättar mycket. men sedan som hon sa, så kanske jag ändå vill upp mer, vilket min kontaktperson nog också tycker för att få ett normalt BMI.
och det där med godiset. det måste låta sjukt för dem som inte kan sätta sig in. men jag har fortfarande svårt att unna mig det som "extra". när jag var fast på riktigt, när jag inte hade fått hjälp än så kunde jag äta en 250gr lösgodis, fast bara det på hela dagen. då gick jag ner i vikt. så att äta godis som något extra är en kamp.
men somsagt, mat är ju viktigare. men känner suget efter godiset. men jag ska ha det imorgon, efter att jag varit hos min kontaktperson och vägt mig, samt pratat mer m henne hur vi ska göra m min matschema.
jag har lite frågor till kom jag på nu! :)
1. jag hade velat ha en viktökning på 1 kg i veckan-hade ni det, och vad åt ni i så fall? speciellt middag och lunch vore bra att veta, även om jag litar på min mamma så kan dem vara för små i portioner och det hon anser normalt kan kanske vara för mycket. det är det jobbiga att hon lagar den. men hon säger att hon aldrig skulle lägga till något extra, hon vill inte tappa förtroendet eller att jag sedan ska halka tillbaks igen.
men i vilket fall, skulle vara bra att veta vad en "typisk" lunch eller iddag var för er under tiden ni skulle upp, eller en typisk lunch ni äter nu som kan vara tillräcklig.
2. tror ni, helt ärligt att jag har en chans att gå upp från 43- ca 50 kg till andra veckan i januari? det är så kort tid. men vill verkligen tillbaks t skolan. och leva.
3 jag hade valat börja äta normalt, inte tänka efter eller gå så strikt efter tider som jag gör nu. men min mamma säger att om jag vill upp i vikt så kommer jag behöva äta mer än när jag ska hålla 50 kg. åh.
4. vad anser ni om att väga 50 kg t 170 cm? vet ni någon som har samma vikt och längd och kan säga helt ärligt att det är smalt? mamma och min kontaktperson säger att det är smalt, för smalt egentligen. jag har verkligen tappat perspektiven. jag vet inte alls hur det kommer se ut. det hade varit bra att ha en bild- det låter sjukt men så är det. det var en period i somras som jag var nöjd och då sa min mamma att jag under den tiden vägde nog mellan 52-53 kg. är det rimligt? jag var nöjd m min kropp då och hade energi. men kan inte fatta i så fall att det kan ha legat på 52-53 kg. i så fall kanske 50.
jag hade så gärna velat äta normalt, och gå upp. och sen få hjälp av mamma vid 50. jag litar fullt på henne, hon är duktig på näringslära och hur jag ska hålla 50 kg sen ( om jag då vill. )
jag har fortfarande rädslan att vikten ska "skena" iväg. försöker verkligen tänka tvärtom, men det är svårt. varje dag är en kamp. en kamp till livet.
stor kram till er alla, och tack än en gång.
När jag en period vägde 50 kg (är 1,70 m)och var 18 år var jag utan tvekan FÖR smal. Jag var underviktig. Lika underviktig som på 49 kg. Det magiska tiotalet är inte så magiskt egentligen[rolleyes]
Nu väger jag normalt (BMI 20), och folk säger fortfarande att jag är smal, vissa säger för smal, andra normalt smal. Jag räknar inte min egen åsikt, för jag vet att jag inte kan lite på den. Reell kroppsuppfattning kan ta LÅÅNG tid att bygga upp igen.

Jag känner igen så väl - inget "extra"! Men, planera in det som ett mellanmål! En lussekatt och en kopp choklad! Eller pepparkakor (ja, plural) och ischoklad och en clementin! Ta det som ungefär motsvarar ett vanligt fika. Din mamma kan hjälpa dig - och lite på henne! För nu i jul är det såå trevligt att våga äta lite julfika! För mig var det även lättare att då lägga till kanske en pepparkaka extra än vad jag egentligen "var skyldig till" enligt schemat - för jag skulle ju upp i vikt och det var så gott! Men att erkänna det vågade jag inte[blush]. Men om ditt mål är att gå upp i vikt - vad hindrar dig?

Du vill inte rusa iväg upp i vikt - men om du ska upp till 50 kg i januari får du ligga i! Många pepparkakor och kolasnören.
Och man rusar inte upp i vikt om man inte 1- haft svår vätskebrist/levt på ingenting alls en lång tid och sedan börjar äta normal direkt, eller 2- hetsäter.
Iom att du ätit ett tag slipper du hoppa upp i vikt, och har du inte problem med hetsätning finns INGENTING som hindrar dig från att ta två-tre pepparkakor extra/dag.
Kör min gamla ursäkt: Det är ju ändå jul[wink]
hej fjärilen ( haha )
tack för ditt svar!
skönt att höra någon som känner igen sig m. det där "extra"! det är verkligen jobbigt.
men som du sa, så kan jag ta det som en fika. min mamma sa att jag kan ta en lussebulle ist. för en macka. betydligt godare måste jag medge. och jag vill, som du skrev- njuta utav julen! det jag känner dock är att jag inte kommer att tillåta mig tex. att äta choklad eller nötter, eller pepparkakor eller mandelmassa. enda godiset som åker ner är i så fall gelegodis, sura eller skumgodis. sånt fettfritt. det låter sjukt.. men där har jag en spärr till att jobba med.
okej, jag får helt enkelt lita på min mammas, min kontaktperson och på dig. att 50 är smalt, eller för smalt. och jag vet att jag inte kommer ha ett liv om jag inte kommer upp t det. så det är bara att acceptera det. det är ett faktum. man kan inte fungera normalt annars sa min mamma. och det är sant. det är bara svårt att ta in att jag behöver gå upp hela 7kg. jag känner dock att jag vill upp i vikt. men 7kg är svårt att ta in. det som oroar mig mycket är att hålla vikten där(50kg), om jag vill det. det skrämmer mig att vikten kommer forts. gå upp :(
men min mamma har LOVAT att hjälpa mig hålla den. men jag har fortfarande rädslan.. :(
idag åt jag i alla fall lite mer än vanligt. känns bra. och jag har inte fått någon speciell ångest heller. det är nog mest för att jag nu mer kan vila i tanken att det går sakta. vilket är bra för mig, tror jag. annars hade jag fått panik.
1. En normalportion för mig där jag var inlagd innebar en portion husmanskost enligt tallriksmodellen. Om det var potatis med köttbullar (små findusköttbullar exempelvis) så la de upp 3 äggstora potatisar, 1/2 eller 1 hel deciliter brunsås, två skedar lingonsylt och kanske 7-10 köttbullar. Och sallad på det. Jag gick upp max 0,7kg/vecka, vanligtvis ca 0,5kg. Men jag tycker inte du behöver fokusera mer än nödvändigt på x antal kilon. Det huvudsakliga är att du börjar äta normalt och regelbundet på ett hälsosamt sätt, så ordnar kroppen med vikten själv.

2. Jag tycker som sagt INTE det är en bra idé att fixera sig mer än nödvändigt på vikten, för det är inte det väsentliga. Ditt psyke, ditt mående och ditt ätande måste komma före, sen reder vikten ut sig; så länge du äter och tar det lugnt kommer kroppen reparera skadade organ i sin takt. Jag tycker du är för hård mot dig själv om du strävar efter att gå upp 7kg till januari. Det måste få ta sin tid och dessutom tror jag nog att du trots din undervikt kan gå i skolan i januari om du vill. Men då krävs att du litar på dig själv och att du fortsätter äta hälsosamt medan du går i skolan.

3. Det där stämmer inte. För det första: det är NU du ska äta mer. Det är NU du behöver extra mycket energi för att reparera kroppen. Vanligtvis brukar man få i sig den extra energin via näringsdrycker, men man kan äta det i "vanlig" mat. De flesta tycker dock att det blir för mycket att äta den mängden på tallrik, och föredrar att dricka den. När du sedan nått ett bra bmi ska du plocka bort näringsdryckerna (eller den extra maten) och äta övriga mål som vanligt. Du behöver inte oroa dig för att du måste äta strikt och inte får glömma en enda måltid. Det tar tid att gå ner i vikt, det tar tid att gå upp i vikt. Vikten sköter sig själv bäst och så länge man äter hälsosamt, inte svälter sig själv eller fuskar och trappar ner på maten så brukar det ordna sig. Du lär märka om du går hungrig när du är med kompisar eller liknande, och då är det enda rätta att se till att äta något. Såsmåningom kommer du behöva släppa fokus på tider för måltider och mängden mat och istället fokusera på om du är mätt eller hungrig. Din kropp kommer att tala om för dig när den är hungrig, och kurrar det i magen är du förmodligen i behov av mat.

4. Jag har vägt både 68kg och 38kg till mina 173 centimeter och jag vill minnas att redan vid 55 började folk säga åt mig att jag såg ut som en utsvulten pundare. Jag fick utstå många kommentarer och elaka pikar om hur smal och benig och okvinnlig jag såg ut. 50kg är ALLDELES för lite egentligen, men jag tycker nog att ALLT som är över 43kg är en förbättring för dig. Vid 50kg tror jag att du fortfarande kommer vara smal med marginal, kanske kommer det fortfarande synas att du har anorexi.
Tack för ditt svar! du verkar ha stor kunskap om detta, verkligen. kan säga att det har hjälpt mig mycket.
jag har börjat få lite större portioner mat nu, men fortfarande mindre än min mammas. men tycker det är mycket mat. men kämpar på.
Jag hoppas att jag gått upp lite t skolan, så jag har mer ork. jag har inte mycket energi än. men får nog mer när jag börjar gå upp mig. annars så får jag börja gå till skolan då och då, och känna efter.
jag tror dock att jag kmr behöva ett matschema att följa en lång tid. så att jag ser vad jag äter, har kontroll och ser att när jag lägger till vissa saker så går jag upp ( som tex. kan vara extra yoghurt eller dyl. som min kontaktperson sa ) och det är just där det är svårt för mig att unna mig godis. för då blir det utöver min matlista, och om jag gått upp så att säga så vet jag ju inte om det är för godiset eller maten. men som ni skrivit så behövs det en hel del godis för att gå upp, mer än mina fjuttiga 100gram. men idag efter att jag träffat min kontaktperson, så ska jag unna mig. vill se om jag gått upp.
jag hoppas att jag gått upp. om inte, så får jag öka på. och fortfarande, så har jag rädslan att tappa kontrollen vid 50kg. den tanken försöker jag att koppla bort, men det är svårt.
min mamma sa att det egentligen inte spelar någon roll utav vad jag går upp, bara det går frammåt. och att hon sedan hjälper mig 100% vid 50kg.
tror ni, du att det kommer bli svårt för mig att hålla 50 kg sedan? min mamma har lovat mig att hjälpa mig hålla det om jag vill. men eftersom kroppen börjat gå upp sig, så skrämmer mig tanken att den ska forts.
och om någon utav er har ett matschema för ca 1kg viktuppg. / vecka så vore det jättesnällt om ni kunde skriva det! :) annars så kanske jag får ett nu när jag träffar min kontaktperson.
julen kommer bli lite jobbig. jag älskar ju julgodis, lussekatter och pepperkakor och mysig glögg. men det kommer vara svårt att unna mig det utöver allt. det jag känner att jag kan unna mig är gele eller skumgodis. men det handlar ju om att lite släppa taget, men det är svårt. kan knappt fatta att jag knappt kunde äta en halv port. mat utan att få stark ångest förra veckan.
jag har börjat få hunderkänslor vid tider då jag brukar äta, så det känns skönt. innan fick jag hålla koll när jag skulle äta, även om jag inte var hungerig. vilket var lite skrämmande ibland, när jag kunde glömma bort och se att det gick för många timmar emellan målen.
jag är inte så mycket för näringsdryckerna, så får antingen öka på lunch, eller middag t normalport. och/eller lägga till något på mina mellanmål eller frukost.
det är jobbigt att jag behöver äta mer än när jag väger 50.. jag hatar att jag måste ha sådan kontroll. jag är så rädd att vikten ska skena iväg när jag väl är vid 50. låter sjukt, men så är det. mycket fokus på just 50 kg ser jag nu. men det är en gräns för mig t att börja med.
tack för era svar, och att ni tar er tid att besvara mina frågor.
jag kämpar, och har gjort det ännu mer m era svar, tack! [smile][love]
tjej91:

så har jag rädslan att tappa kontrollen vid 50kg. den tanken försöker jag att koppla bort, men det är svårt.
min mamma sa att det egentligen inte spelar någon roll utav vad jag går upp, bara det går frammåt. och att hon sedan hjälper mig 100% vid 50kg.


Vad är det du är rädd att tappa kontroll över? Jag menar på vilket sätt? [cute]

Att du aldrig kommer att kunna äta dig mätt utan att gå upp i vikt eller att tappa kontrollen och vräka i dig kakor och godis?

Det finns ett ganska utförligt matschema som kommer från capio anorexicenter i en annan tråd, så jag tänkte att jag klistrar in det här.
Om du äter maten som står i det och tar näringsdryckerna/alternativen till dem så borde du gå upp ca 0,8kg per vecka i början och runt 0.5 efter ett tag.
För varje näringsdryck/alternativ till näringsdryck du lägger till kommer du att öka runt 0.3kg fortare per vecka, teoretiskt.

Du behöver enligt min mening dock komma bort ifrån allt sånt här egentligen men till viss del är det kopplat till din låga vikt och kommer att gå lättare av att gå upp lite.

Här är hursomhelst matlistan från capio
Frukost:
2½ dl mjölk/fil, 1 dl gryn(gröt)/ flingor/ 2 dl cornflakes eller All-Bran, 2 msk sylt/ 1 dl bär.+1 mjuk med Bregott, 2 skivor ost/ 2 msk böcklingpastej, grönsak.
Istf. 1 mjuk: 2 hårda med bregott, 3 skivor skinka, grönsak.
Veg.Alt: 1 mjuk med bregott, 2 skivor ost, 1 glas juice.

FM: (Alternativ till näringsdryck nedan)
1 frukt, 1 Näringsdryck

Lunch: (Alternativ och mängder längre ner)
Ex. 2½ dl ris, 1½ dl kycklinggryta, 75 g kokta grönsaker, 1 msk olja/ 2 msk dressing, (under 18 år) 1 glas mjölk (annars vatten)
Veg.Alt: 2½ dl ris, 2½ dl vegetarisk gryta, 75 g kokta grönsaker,
1 msk olja/ 2 msk dressing, 1 glas mjölk.

EM: (Alternativ till EM nedan)
1 glas mjölk/ yoghurt, 1 mjuk smörgås, Bregott, 1 skiva skinka, te/kaffe.
Veg.Alt: 1 glas mjölk, 1 mjuk smörgås, 1 msk Tartex.
Ev. 1 Näringsdryck.

Middag: (Alternativ och mängder längre ner)
Ex. 2½ dl köttsoppa, salladsassiett inkl dressing, 1 mjuk smörgås, bregott,
2 skivor ost, 100 g ostkaka, 2 msk sylt.
Alt: 2½ dl fisksoppa, salladsassiett inkl dressing, 2 mjuka smörgåsar, bregott, 4 skivor ost.
Veg.Alt: 2½ dl spenatsoppa, 1 kokt ägg, salladsassiett inkl dressing, 1 mjuk, bregott, 100 g ostkaka, 2 msk sylt.

Kväll: (Fler alternativ nedan)
1 skiva hårt bröd, 1 skiva mjukt bröd, bregott, 2 skivor ost, 1 skiva skinka, grönsaker.
Veg.Alt: 1 skiva hårt bröd med bregott och två skivor ost, 1 skiva hårt bröd med 1 msk tartex, grönsaker.

________________________

Alternativ till Näringsdryck:

a) 1 bägare med fruktyoghurt 125 g, 1 skiva mjukt bröd, bregott, 2 skivor ost.
b) 1 risifrutti, 1 skiva mjukt bröd, bregott, 1 skiva skinka.
c) Pastasallad på 45 g okokt pasta, 2 tsk olja, 1 tomat, gurka, 35 g skinka/Veg: 40 g kikärtor
d) Falafel: 1 pitabröd 50 g, falafel 55 g, tomat, gurka.
e) 1 varm korv med bröd, senap, ketchup
f) 2 pannkakor, 2 msk sylt
g) 2 dl fruktyoghurt, 1 dl flingor, ½ banan

Alternativ till EM:

a) 2 dl blåbärssoppa/nyponsoppa + 3 skorpor
b) kaka, typ Mazarin
c) ½ småfranska med bregott och ost
d) 2 knäckebröd, bregott, 2 skivor skinka
h) 1 kanelbulle ca 60 g
i) 2 st digistivekex, 2 skivor ost
j) 100 g fruktsallad + 75 g glass
k) 1 mjuk skiva bröd, bregott, leverpastej
l) 1 glass-strut/glasspinne
m) 1 våffla med 2 msk sylt
n) 2 st dubbla smörgåsrån med bregott och ost
o) 1 skiva mjuk kaka, typ sockerkaka ca 45 g
p) 2 skivor rostat bröd, bregott, 2 skivor ost
q) 2 dl välling, 2 msk russin, 1 skiva järnrikebröd, salt
r) 1 risifrutti

Alternativ till Kväll:

a) 1 portion gröt (2½ dl), 2 dl mjölk, 2 msk sylt
b) 2½ dl fil, 1 dl flingor, 2 msk sylt
c) 1 varm smörgås med bregott, 1 skiva ost, 1 skiva skinka, tomat
d) 2 tunnbrödrullar (ca 25 g/tunnbröd), bregott, 3 skivor skinka, grönsak.
e) 150 g = 1½ dl kräm, 2 dl mjölk
f) 1 mjuk + 1 hård skiva bröd, bregott, 1 kokt ägg.

________________________

Mängder/Alternativ:

1 tsk bregott/smör per smörgås
1 glas = 2 dl
1 skiva skinka = typ 8 g
2 skivor ost = typ 15 g
mjölk/fil = mellanmjölk/mellanfil
½-1 dl sås
3 äggstora potatisar
2½ dl ris = 200 g kokt
Pasta = 200 g kokt
(kyckling)Gryta = 1½ dl
Köttfärssås = 2 dl
Veg. pastasås/gryta = 2½ dl
120 g kött/ 150 g fisk (rå vikt)


________________________