Forumet - Att inte rösta - odemokratiskt?

Att inte rösta - odemokratiskt?

1593 0 20
Har hört många som menar att man skall rösta i val pga att man är för demokrati. Undrar vad ni har för tankar kring det.

Säg att X inte har någon åsikt, faktiskt inte bryr sig om ifall det är Reinfeldt eller Sahlin som regerar. Inte alls prioriterar politik utan håller på med andra saker som X brinner för.

Är det då inte mer fel än rätt att gå och rösta? Då ligger det ju inga åsikter bakom rösten. Och likadant för alla som inte kan bestämma vad de ska rösta på. Att bara rösta för att rösta borde väl vara rätt odemokratiskt.

Demokratin går ju ut på att folket styr - men inte att tvinga de som inte vill vara med och styra att styra.

Spana också in:

Demokrati är så mycket mer än att bara rösta.

om inget altenativ passar dig, kan du slänga iväg din röst på att ett skämtparti, som kalleankapartiet, eller bärnstenspartiet (eller varför inte något eget som du hittat på), eller så kan du rösta blankt. det är inget odemokratiskt med att inte gilla den politik som förs här i sverige.
soimpolite:

Demokratin går ju ut på att folket styr - men inte att tvinga de som inte vill vara med och styra att styra.


dubiös:

Man kan ju rösta blankt


Tycker vi skall utnyttja våra demokratiska rättigheter, så även om man har tänkt rösta blankt kan man släpa sig upp ur soffan.
Att inte rösta tycker jag inte är odemokratiskt.
Alltså demokrati går ut på att alla ska vara med och bestämma, forma samhället, ja. Men väljer man att inte rösta är det ens egna val, det är inte systemet som har tagit ifrån en den rättigheten. Man har själv valt det.
Och det är en av de rättigheter man har i ett demokratiskt samhälle, möjligheten att själv välja. Det vore odemokratiskt att tvinga alla att rösta, tycker jag.